El PLANUC demostra la seva eficàcia en un any on els efectes de la grip han estat moderats però amb una especial incidència a finals de l’any passat i al començament d’aquest 2018.
La Dra. Cristina Nadal, continua plena d’energia, treballant amb il·lusió en nous projectes, i contagiant a tot el que l’envolta el seu entusiasme per la feina que fa.
Tot i que aquest hivern passat la grip s’ha manifestat amb un nivell moderat, la seva incidència més forta es va produir entre Nadal i Reis, just en el moment en que aproximadament mitja plantilla del sistema sanitari públic estava de vacances. Més enllà d’alguns entrebancs que es varen produir en aquest interval de dies, la resposta del PLANUC a les exigències del sistema sanitari ha estat molt positiu.
Recordo que a mitjans de gener, vaig visitar a la Dra. Nadal, directora de l’Àrea d’Atenció Sanitària del Servei Català de la Salut, i es va mostrar extremadament cautelosa sobre l’èxit del PLANUC, atès que en aquells moments la incidència de la grip era encara significativa i no volia cantar victòria abans d’hora. Ara una vegada acabat el període d’urgències hivernal, el CatSalut ha presentat el balanç de la campanya i la Dra. Nadal ha pogut respirar tranquil·la comprovant que els dispositius dissenyats han respost força bé al que s’esperava d’ells.
Una eina important han estat els COUIE (Comitès Operatius d’Urgències i Emergències) d’àmbit territorial, que han estat els responsables del desplegament de 23 Plans de contingència territorial per atendre als ciutadans en el dispositiu assistencial del territori més adequat. Això ha permès que tot i que l’activitat d’urgències aquesta temporada ha estat un 6% superior a la de la temporada anterior, la resposta del sistema hagi estat millor que la de l’any passat; també ha experimentat un notable increment l’hospitalització a domicili.
Qui ha notat una major demanda ha estat el “061 CatSalut Respon” amb un increment de trucades superior al 14%. Els CUAP per la seva banda, també han vist incrementada la seva utilització en un 10% aproximadament. Tot això es contraposa amb el fet que les urgències hospitalàries només hagin crescut un 3% aproximadament. Aquestes xifres evidencien que els ciutadans anem utilitzant cada vegada més els recursos més adequats per a l’atenció d’urgències. Només caldria, per acabar-ho d’arrodonir, que l’atenció continuada dels equips d’atenció primària millorés encara una mica més la seva eficiència. Tot plegat ha servit per disminuir la pressió sobre la demanda de llits en els hospitals d’aguts. Aquesta resposta satisfactòria del sistema públic de salut també es deu, tal com afirma orgullosa la Dra. Nadal, “a l’esforç dels professionals sanitaris, als que fem un sentit agraïment”.
Més enllà d’avaluar la campanya d’hivern pel que fa a l’atenció a urgències, jo tenia interès de parlar amb la Dra. Nadal sobre els plans de futur, i en aquest sentit va explicar que estan immersos en el procés de “compra pública innovadora” (CPI), on el proveïdor a més de subministrar el producte comprat aporta uns serveis afegits addicionals que poden adoptar diferents formes: contractes de manteniment inclosos, avaluació de resultats incorporats, etc. La compra pública innovadora és uns eina per potenciar un ús més intel·ligent de la despesa pública, que aporta quelcom més enllà que un producte o un servei determinat, mitjançant un contracte per satisfer una necessitat no coberta a través d’una solució innovadora.
La Dra. Nadal explica que a final de maig es fallarà el concurs que es va dur a terme per establir ajuts a projectes de CPI entre entitats del SISCAT sense ànim de lucre, tant a títol individual com en col·laboració entre diferents institucions. Es disposa del 16 M d’€ procedents de fons FEDER per a Catalunya. Segons explica la Dra. Nadal hi ha una sèrie de projectes interessants. Entre ells explica un projecte per construir pròtesis en 3-D.
També posa com exemple de la CPI una compra de desfibril·ladors que s’ha fet per a l’Hospital de Sant Pau que comporta que el subministrador dels aparells també s’encarregui del manteniment dels mateixos i de subministrar al servei de cardiologia les dades que s’enregistrin, o la compra de bombes d’insulina per a nens i dones embarassades que a més de la bomba incorpora la determinació de glucosa amb una tarifa única pel control de la glicèmia. Al CatSalut estan molt satisfets de com han introduït mica en mica el sistema de la CPI, i dels resultats que s’obtenen. El concepte de CPI que s’aplica a Catalunya és diferent del que està utilitzant el ministeri de sanitat espanyol explica la Dra. Nadal.
També era interessant saber el grau de desenvolupament d’un altre projecte de gran interès que la Dra. Nadal té entre mans com són les Comissions Clíniques Territorials inspirades en les “Clinical Comissioning Groups” del National Health Service britànic. La Dra. Nadal explica que s’hi està treballant, però el projecte no està tan avançat com ella voldria per la manca de lideratges potents en alguns territoris que vulguin assumir el compromís. Tanmateix confia que abans d’acabar l’any les tindrà enllestides.
A l’hora de dir “abans d’acabar l’any” a la Dra. Nadal se li va dibuixar a la cara un cert rictus de tristor. Insistint en el tema vaig detectar un cert temor a que en funció dels esdeveniments polítics que estem vivint aquests dies, i d’alguns rumors que corren sobre nomenaments de persones desconeixedores del sector sanitari, es produeixin canvis significatius dins de l’equip de treball que sota la direcció de David Elvira han aconseguit construir dins del CatSalut. Certament, la feina feta els avala; ells tenen tota la il·lusió en poder seguir treballant per la millora de la sanitat i en favor dels ciutadans. Sens dubte són un equipo humà cohesionat i eficient. D’això no n’hi ha cap dubte.
Parlar amb la Dra. Nadal resulta molt agradable. La seva conversa, la seva vitalitat, l’energia que desprèn i l’entusiasme que transmet creen un ambient de confortabilitat i fan que l’estona passi volant. I a sobre, els resultats l’acompanyen !
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada