dimecres, 8 de novembre del 2017

Ens han robat al Conseller...


Què volen aquesta gent, que malmeten la democràcia, interpreten les lleis segons conveniència, i cessen al conseller ?


Felip V: decrets de nova planta
Felip VI: article 155 de la Constitució
21-F 1981: intent de cop d’Estat a Espanya
27-O 2017: "cop de l’Estat" contra Catalunya



La sanitat catalana ha vist, trasbalsada, com l’executiu espanyol ha cessat al govern legítim de Catalunya, i ha dissolt el Parlament. Aquests fets afecten molt directament al sector sanitari atès que ens han pres al conseller de Salut i diverses lleis i altres normatives legals han quedat en els calaixos i per tant el Parlament no les pot tramitar a l’estar dissolt. Les conseqüències de tot plegat ja han estat comentades en entrades anteriors. Per això avui em voldria centrar en la situació del conseller Comin.

Antoni Comin va arribar a la sanitat catalana al gener del 2016. És el primer conseller de Salut, en la història moderna de la Generalitat, que no és metge, i això va fer que el seu nomenament fos en certa manera polèmic. El seu aterratge al departament es va veure envoltat de certes crítiques per la sobreactuació que va protagonitzar durant els seus primers mesos de mandat.

La gestió de Comin en aquests quasi dos anys que acumula al front del Departament ha estat controvertida. Encerts i errors enllaçats els uns amb els altres, crítiques i elogis per algunes decisions preses, polèmiques amb el sector que no han deixat indiferent a ningú. La gestió del conseller, millor o pitxor, no ha passat desapercebuda. Però més enllà de com ho hagi fet, Antoni Comin és el nostre conseller.

Que el sector el critiqui o lloï per les seves actuacions o fins i tot que en algun moment algú hagi pogut demanar la seva dimissió és un fet democràtic i lícit. En canvi que vingui algú de fora investit de no se sap massa bé quina autoritat i el cessi, sense potestat per a fer-ho, aquest és un fet intolerable per a tots aquells que estimen el sector sanitari, la democràcia i valoren que la sanitat catalana, d’ençà l’autonomia, hagi arribat a unes quotes de qualitat entre les millors d’Europa.

El que estableix la legislació, aquesta de la que el govern espanyol no para de reclamar que es compleixi, és que al president de la Generalitat el nomena i el cessa el Parlament de Catalunya i al conseller de Salut el nomena i el cessa el president de la Generalitat. Interpretar l’article 155 en funció del que interessa al govern del Sr. Rajoy és més propi de dictadures que no pas de democràcies. Arrogar-se competències que legalment no es tenen i llegir la Constitució en funció del que convingui, entrar a sac a una comunitat autònoma, envair les seves competències, cessar un govern i dissoldre un Parlament és un autèntic “cop de l’Estat” a Catalunya consolidat emparant-se amb unes majories que només tenen un interès, que ni és la unitat d’Espanya ni la defensa de la Constitució. El seu únic objectiu és que els catalans els ajudem a pagar un dèficit estratosfèric assolit entre altre motius per voler construir un estat del benestar que els espanyols no es poden pagar. Per això ens volen; per a res més que per això; per pagar. I per això partits espanyols d’extrema dreta, de la dreta, del centre, de l’esquerra i de l’extrema esquerra estan d’acord amb una única cosa: Matxucar Catalunya, el “a por ellos” és el que els uneix. 

Sigui com sigui, hi ha fets intolerables que requereixen un posicionament clar del sector. Ras i curt, volem que ens tornin al conseller de Salut; volem que Antoni Comi  torni al seu despatx de l’Ave Maria. Antoni Comin ha estat un conseller valent que mai s'ha amagat: va cessar als membres dels conselles de govern dels consorcis per protegir-los davant les previsibles accions de la justícia espanyola, ha agafat el brau per les banyes amb la prescripció infermera, ha actuat decididament quan les circumstàncies ho requerien. Volem que el govern legítim de Catalunya sigui restituït; volem que els presos polítics tornin a casa, volem que els líders polítics i socials  empresonats per defensar pacíficament les seves idees surtin en llibertat. I ho volem ara.

El clam contra aquest “cop de l’Estat” a Catalunya, materialitzat a través de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució en modo “brigada Aranzadi” comença a sentir-se amb  força i diverses organitzacions s’ha posicionat clarament en contra.

El Gabinet Jurídic de Francesc José Maria ha fet públic un comunicat titulat “democràtica i jurídicament indignats” en el que mostren la seva solidaritat amb els polítics empresonats, entenen desproporcionada la mesura cautelar de presó incondicional i demanen solucions basades en el diàleg i en la política.

Per la seva banda el Consorci de Salut i Social, aquesta vegada ha deixat les ambigüitats a un costat, i també ha fet públic un comunicat en el que expressa la seva solidaritat amb el govern legítim de Catalunya, valoren com a desproporcionades les actuacions de l’Audiència Nacional i rebutgen l’aplicació de l’article 155 de la Constitució atès el clima de tensió social i institucional que ha generat.

La Unió Catalanad’Hospitals per la seva banda també ha emès un comunicat en el que rebutja l’empresonament dels membres del govern de Catalunya decretat per l’Audiència Nacional i mostren la seva solidaritat amb els afectats i les seves famílies. Davant de l’aplicació del 155, dels empresonaments de líders socials, UCH mostra la seva preocupació per la regressió que estan patint els drets fonamentals al nostre país, i la greu tensió a la que està sotmesa la ciutadania. 

El rebuig a la situació creada per l’aplicació de l’article 155 de la Constitució és tan gran, que associacions del món mèdic com ACEBA, han decidit aplaçar sine die la Jornada que tenien prevista realitzar a La Seu d’Urgell el divendres proper, atesos “els greus esdeveniments que estan passant al nostre país dia rere dia”. També la infermeria catalana ha fet explícit el seu rebuig a l'aplicació del 155, i entre les diverses organitzacions cal esmentar a l'AIFiCC, que condemna l'empresonament de part del govern català i considera que l'aplicació de l'article 155 és un atac a l'estat de dret i a les institucions de Catalunya 


VOLEM QUE EL CONSELLER COMIN SIGUI RESTITUIT EN EL EU CÀRREC; VOLEM LA LLIBERTAT DE TOTS ELS PRESOS POLÍTICS; VOLEM QUE TRIOMFI LA DEMOCRÀCIA; ESTEM ORGULLOSOS DE LA NOSTRA SANITAT; REBUTGEM "COMISSARIS POLÍTICS" PER CONTROLAR L'ADMINISTRACIÓ DE LA GENERALITAT.  



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada