dijous, 16 de novembre del 2017

El proper dia 21 es constitueix formalment la mesa per a la negociació del conveni col·lectiu


La representació patronal a la mesa és la mateixa que en el conveni anterior. Pel que als sindicats, CCOO perd una cadira que passa a mans del SATSE.

Sobre la negociació planeja el dubte de si el sindicat Metges de Catalunya podrà negociar els aspectes relatius al col·lectiu mèdic en una altre mesa o no. L’aplicació de l’article 155 de la Constitució al govern de la Generalitat ha deixat a l’aire les converses que es mantenien al respecte.   



L'advocat Francesc José Maria és
l'assessor jurídic de la patronal
CAPSS del Consorci de Salut
i Social de Catalunya. Un històric
de la negociació col·lectiva
El primer conveni col·lectiu de treball dels hospitals d’aguts, centres d’atenció primària, centres sociosanitaris i centres de salut mental, concertats amb el Servei Català de la Salut s’extingia el passat 31 de desembre de 2016. D’ençà aquella data, el període d’ultra activitat del conveni ha permès mantenir en vigor els acords als que s’havia arribat, però aquest període d’ultra activitat dequeia al cap d’un any, per tant, a partir de l’1 de gener de 2018, el sector s’hauria quedat de nou sense cap conveni que regulés les relacions laborals entre empreses i treballadors, tal com ja va succeir a l’any 2013 quan en el sector hospitalari varen ser necessaris acords d’empresa per fer front a l’absència d’un conveni laboral de referència.

Aviat farà un any que CCOO va denunciar el conveni, fet que obligava a obrir una mesa negociadora per tal de començar les negociacions pel que serà el segon conveni col·lectiu de treball del SISCAT. El fet que quasi un any després de la denuncia del conveni aquest encara no s’hagi començat a negociar és un indicador prou clar de la manca d’interès d’uns i altres d’encetar un meló que a hores d’ara ningú té clarcom sortirà. Sigui com sigui, finalment hi haurà mesa negociadora amb la representació següent:  

Per la part sindical: UGT 5 membres; CCOO 5 membres; SATSE 3 membres; Metges de Catalunya 2 membres

Per la part patronal: CAPSS (Consorci de Salut i Social) 7 membres; UCH 7 membres; ACES 1 membre.

Recordem que la mesa del conveni anterior tenia la mateixa representació patronal però en canvi en la part sindical CCOO ha perdut un representant respecte a la mesa del 2014 que l’ha guanyat el sindicat d’infermeria SATSE. La constitució de la mesa està prevista per al proper dia 21 de novembre.   

Aquest segon conveni afecta a uns 50.000 treballadors del sector concertat i a uns 150 centres integrats en el SISCAT sent probablement dels convenis que es negocien a Catalunya el que té una repercussió més significativa en al vida dels treballadors catalans. Aquesta negociació es presenta tanmateix amb alguns interrogants al voltant de cada una de les posicions dels diferents actors de les converses que s’han encetat.

El primer interrogant fa referència a la posició del sindicat Metges de Catalunya, que com és sabut pretenia que les condicions que afecten als metges fossin negociades en una mesa paral·lela en la que hi participi l’administració,  i un cop pactades, s’incorporin directament al text del conveni general. Pel que havia transcendit el departament de Salut estava disposat a parlar d’aquesta qüestió amb el sindicat, i s’estava debatent en el si de la mesa de la professió mèdica però amb la situació actual i en plena vigència de l’article 155 de la Constitució, sembla encara no s’ha pogut arribar a un acord definitiu. Tot i així els metges pensen reclamar aquesta condició en la propera reunió per constituir la mesa del conveni.

Cal tenir en compte que els metges en la mesa de negociació només hi tenen dos representants, i que les seves aspiracions poden quedar del tot fora de consideració amb molta facilitat. N’hi ha prou que les patronals pactin amb un altre dels tres sindicats perquè els metges vegin com se’ls neguen les seves legítimes aspiracions. Això ja ha succeït en masses ocasions en el passat. D’aquí la necessitat que els aspectes mèdics siguin tractats en un altre mesa, perquè molta gent està d’acord amb la idea que no es pot organitzar el funcionament d’un hospital sense comptar amb els metges.

L'advocat Paco Carretero és l'assessor jurídic
de la patronal Unió Catalana d'Hospitals.
També un històric de la negociació col·lectiva
Un altre interrogant fa referència a la negociació del propi conveni. Hi ha qui voldria un conveni “exprés” negociat amb rapidesa i que pugui entrar en vigor l’1 de gener proper, i sense masses canvis respecte al conveni actual per poder afavorir una negociació ràpida, mentre que algun sindicat (UGT) ja ha manifestat que ni parlar-ne de negociar un conveni exprés atès que ells volen entrar a fons en la negociació.

A aquestes alternatives cal afegir-hi que el CatSalut, que és qui ha d’acabar pagant allò que s’acordi, té el pressupost tancat, i està intervingut pel govern espanyol a través de l’article 155 de la Constitució. Sembla que voldria que es pactés una simple pròrroga del conveni vigent, a l’espera del que pugui derivar-se dels pressupostos de l’any que ve. Sinó es pot arribar a la pròrroga del conveni actual, no hauria d’estranyar que el CatSalut acabés establint unes condicions pròpies per als seus centres (empreses públiques i consorcis). Recordem en aquest sentit que el CatSalut, com a “propietari” majoritari de les EPiC, ha manifestat en alguna ocasió que no té sentit que organitzacions patronals alienes a la seva pròpia estructura negociïn les condicions laborals dels treballadors d’aquestes empreses públiques i consorcis.


Així estan les coses; les primeres trobades del negociadors serviran per veure cap a quina alternativa s’enfoca la negociació. Ho seguirem, però l’1 de gener està a la cantonada i amb les vacances de Nadal, potser una mica més a prop i tot.       

4 comentaris:

  1. "Perquè molta gent està d’acord amb la idea que no es pot organitzar el funcionament d’un hospital sense comptar amb els metges"...
    I què té que veure això amb que els metges hagin de negociar en una mesa paralela?? Es evident que aquesta mesa es per discutir les seves condicions sense tenir en compte la resta de professionals que treballen en els hospitals.
    Això sí, després a emplenar-se la boca de treball en equip i tonteries varies, però el sou el vull negociar jo sol eh?

    ResponElimina
  2. Evidentment totes les opinions són respectables. La jornada, l'organització de les guàrdies, etc., incideixen directament en el funcionament de l'Hospital. Per tant, des del meu punt de vista, als metges no se'ls pot deixar fora de la negociació com ha passat sistemàticament en els convenis signats els últims anys.
    Els pactes entre alguna patronal i algun sindicat (tenen noms i cognoms) han impedit que les reivindicacions dels metges hagin sigut tingudes en consideració. I això no té cap sentit. Els metges han de ser considerats obligatòriament quan es tracta d'organitzar la feina d'un hospital. Fer el contrari és un contrasentit.
    I no parlo en cap cas del sou.
    Gràcies per participar en el debat; el teu comentari sens dubte l'enriqueix

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracies pel seu punt de vista. Hi estaria d'acord si aquests temes organitzatius fossin el principal objectiu d'aquesta mesa paralela, però no crec que ho siguin, en la meva humil opinió.
      I si propossessin als metges que en aquesta mesa paralela NOMÉS es poguessin decidir temes organitzatius pero NO retribucions salarials? Acceptarien? Ho dubto sincerament.

      Elimina
  3. Aquesta pregunta l'haurien de respondre els metges. El sentit comú indica que els temes retributius també formarien part del contingut d'aquesta mesa, cosa que és del tot raonable.
    El que no sembla gens raonable és tancar convenis en fals, com s'ha fet des de fa forces anys, deixant als metges fora del consens. Aquesta manera d'actuar és la que ha creat la situació actual. Si els metges haguessin pogut incidir en el contingut del conveni de la mateixa manera que ho han pogut fer altres sindicats, avui no ens estaríem plantejant la conveniència o no, d'aquesta mesa paral·lela.
    Gràcies per la teva aportació al voltant d'aquest debat

    ResponElimina