dilluns, 20 de novembre del 2017

Avui és el dia definitiu: EMA, o caixa o faixa...


Les possibilitats de Barcelona de ser triada seu de l’Agència Europea del Medicament es veuen molt limitades pel fet que la Generalitat no hagi pogut defensar la candidatura de la ciutat davant les autoritats europees.


Si la candidatura fracassa, els partits polítics unionistes intentaran culpar al procés d’independència que es viu a Catalunya. En cap cas vincularan el fracàs amb les imatges brutals de la repressió de la policia espanyola a ciutadans indefensos, o amb la dissolució del Parlament de Catalunya i el cessament de tot un govern escollit democràticament.       



D’aquí a poques hores sabrem el desenllaç de la reunió que avui celebraran a Brussel·les els cap d’Estat del 27 membres actuals de la UE que han de decidir la nova ubicació de l’Agència Europea del Medicament (EMA) que com és sabut abandonarà la seva seu actual a Londres a conseqüència del “Brexit”. Entre les ciutats candidates hi ha com és sabut  Barcelona, tot i que la candidatura sembla que ha patit un fort desgast aquestes últimes setmanes en benefici de Bratislava i en menor mesura Milà.

La decisió final es prendrà mitjançant un complicat sistema de votació, que permet la compravenda de vots sotamà entre els votants a canvi d’altres prebendes polítiques, i en aquest sentit cal recordar que el govern espanyol li deu molts favors a molts països europeus. Per tant, la decisió no serà tècnica sinó exclusivament política, i en aquest sentit cal assenyalar l’avantatge de Bratislava, la capital eslovaca que compta al seu favor amb el fet que el països de l’Est d’Europa no tenen en els seus territoris ni una sola agència europea. Atès que Espanya en disposa ja de tres, és molt poc probable que els dirigents europeus s’avinguin a designar-ne una quarta, en detriment dels països que no en tenen cap.

Sigui quin sigui el resultat de la votació, ja hi ha un guanyador clar. Es tracta del partit Popular, atès que si Barcelona en surt escollida, s’atribuiran els mèrits de l’elecció, i si per contra Barcelona surt derrotada, el PP en culparà al procés independentista que es viu a Catalunya, quan de fet, ben mirat, el problema no és el “procés” sinó les conseqüències del procés, i en particular les esfereïdores imatges de la policia espanyola colpejant brutalment ciutadans pacífics o l’aplicació de l’article 155 que ha deixat a la Generalitat somorta, sense cap capacitat per ajudar a la candidatura barcelonina. Tanmateix l’opinió és lliure i cadascú s’ho pot mirar a la seva manera, però personalment em semblarà del tot inacceptable que en l’hipotètic cas d’una decisió favorable a la candidatura de Barcelona, el PP intentés monopolitzar-ne l’èxit.

Si una cosa està clara és que del PP no es pot esperar res que beneficiï a Barcelona i a Catalunya. Ho han demostrat sempre; perquè ara hauria de ser diferent? Un partit que s’ha manifestat contrari a l’Estatut de Catalunya, que no ha parat fins que l’ha vist esmicolat pel Tribunal Constitucional, un partit que combat l’escola catalana i l’ús de la nostra llengua, un partit que nega la personalitat nacional del poble català, ara s’esforçarà per que Catalunya esdevingui seu de l’EMA? No s’ho creu ningú... Si sona la flauta i finalment  l’EMA ve a Barcelona, no serà pel PP sinó per molts altres factors que hi podrien ajudar.  

I entre aquest factors cal destacar en primer lloc al conseller Comin que des de Brussel·les on s’ha vist forçat a residir ara, assegura que Barcelona “és la millor opció per acollir l’Agència Europea del Medicament” i en una piulada a Twitter  ha dit: “Des del primer dia, el govern de la Generalitat va tenir clar que Barcelona era la millor candidata per acollir l'Agència Europea del Medicament. Esperem que la UE no es deixi perdre aquesta oportunitat”.

També Xavier Trias exalcalde de la ciutat i exconseller de Sanitat ha defensat la candidatura de Barcelona a Twitter: “Tot el meu suport a la nostra ciutat, Barcelona, la millor candidatura per guanyar la seu de l'Agència Europea del Medicament. Tant de bo, avui tingui el reconeixement que es mereix”

Segur que el conseller Comin, des de Brussel·les, ha intentat
afavorir la candidatura de Barcelona. Des del primer
 moment va tenir clares les opcions de la ciutat i la
importància estratègica d'aconseguir la nominació  
L’alcaldessa Colau també ha volgut significar el suport de l’Ajuntament de la ciutat per acollir l’EMA i a la mateixa xarxa social ha piulat: "El millor potencial científic, el millor ecosistema en recerca mèdica, la ciutat amb la qualitat de vida més alta: Barcelona està preparada per donar la benvinguda a l'Agència Europea del Medicament"

També el món de l’esport s’ha posicionat a favor de la candidatura de Barcelona, i Pau Gasol ha fet públic un vídeo de suport. En el vídeo Gasol explica que ell havia començat a estudiar medicina, i que la seva mare és metge i el seu pare infermer  i per això se sent molt vinculat a la medicina i valora molt positivament que la EMA pugui establir-se a Barcelona.   

Per contra, hi ha qui com no podia ser d’altre manera, vincula el probable fracàs de la candidatura de Barcelona amb el procés d’independència. Xavier Garcia Albiol líder del PP català ha dit a Twitter: “Todo nuestro esfuerzo está hoy en conseguir la Agencia Europea del Medicamento para Barcelona. Deseo que la crisis política provocada por el independentismo no asuste también a esta importantísima inversión, motor de creación de empleo y riqueza.”

En la mateixa línia que el líder popular, Josep Monràs alcalde de Mollet i militant del PSC  vincula en un vídeo difós per “La Xarxa” un possible fracàs de la candidatura de la ciutat de Barcelona amb el procés.

Faltem ja poques hores per conèixer el desenllaç. A dos quarts de vuit de la tarda hi ha prevista una roda de premsa a Brussel·les en la que d’una manera oficial es donarà a conèixer la ciutat escollida per esdevenir a partir del 2019, seu de l’EMA.


Sort Barcelona !!! 

Notícia d'ara mateix.- La candidatura de Barcelona eliminada en primera votació; Milà, Amsterdam i Copenhaguen finalistes. Gràcies article 155; gràcies forces i cossos de seguretat de l'Estat; gràcies PP.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada