dimecres, 10 de gener del 2018

La grip, les urgències i la política de perfil baix


Com en anys anteriors en aquestes èpoques, la grip deixa sentir els seus efectes, saturant els serveis d’urgències.


I també com en altres anys, hi ha polítics que critiquen les actuacions del CatSalut quan es saturen les urgències, i no s’adonen que quan els seus partits governaven a Catalunya, la situació a urgències era anàloga tot i que disposaven de més pressupost.   



La primera setmana de l’any ha estat la setmana en que la grip ha començat a deixar notar els seus efectes entre la població. El Dr. Antoni Trilla, epidemiòleg de l’Hospital Clínic, ha explicat en un programa de ràdio (Versió RAC1) que la vacuna que s’ha subministrat aquest any podria ser menys efectiva que en anys anteriors atès que no s’ha identificat a temps el virus predominant, i per tant hi ha el risc que tot i estar vacunats, hi haigi persones que pugin contraure la malaltia. 

La Dra. Cristina Nadal
Si a aquest risc hi afegim que moltes persones no es vacunen, les possibilitats de patir i per tant transmetre les conseqüències de la grip s’incrementen molt. Per això la Dra. Cristina Nadal directora de l’àrea d’Atenció Sanitària del CatSalut explic, en una entrevista al Matí de Catalunya Ràdio ha afirmat entre altres coses que “...la millor eina que tenim per combatre la grip és que la gent es vacuni...” El CatSalut ha preparat un dispositiu especial per atendre aquestes situacions derivat del PLANUC (Pla Nacional d’Urgències de Catalunya) que no ha pogut desplegar-se amb tot el seu potencial degut a l’aplicació del fatídic article 155 de la Constitució.

La grip ha entrat en fase d’epidèmia al superar els llindars d’afectació que així ho determinen situat al voltant dels 110 cassos per 100.000 habitants. Aquest allau d’afectats ha saturat efectivament molts serveis d’urgències hospitalaris tot i l’increment d’usuaris que han experimentat els CUAP. Aquest any la grip té una incidència més gran que altres anys en al població infantil entre 0 i 14 anys, fet que implica una pressió assistencial elevada sobre els serveis de pediatria i la pediatria de l’assistència primària.         

Com en anys anteriors l’epidèmia ha saturat la majoria de serveis d’urgència dels grans hospitals de Catalunya, com Vall d’Hebron o el Mar a Barcelona, i per aquesta raó el CatSalut ha pres la decisió d’obrir una planta de l’Hospital de l’Esperança, amb l’objectiu que els hospitals barcelonins que tenen problemes de saturació als serveis d’urgències puguin drenar malalts. Al Vallès també s’han obert més llits a l’Hospital de Terrassa i al Taulí pe evitar l’acumulació de malalts a urgències. El mateix succeeix a altres hospitals del país.

L’epidèmia de grip s’ha desencadenat en un moment en el que encara hi ha via personal de vacances en al majoria d’hospitals i centres de primària; aquesta situació s’ha normalitzat ja aquesta setmana quan tothom s’ha reintegrat als seus llocs de treball. Les conseqüències d’aquestes vacances reglamentaries del personal tampoc s’han pogut contrarestar amb noves contractacions atès que no hi ha professionals en el mercat laboral disposats a cobrir aquestes suplències tal com va explicar la Dra. Nadal a Catalunya Ràdio.      

Tanmateix, el més preocupant no és la saturació de les urgències, fet habitual des de fa molts anys, sinó la utilització que alguns personatges de la política fan d’aquesta situació que pateixen els ciutadans. Des del blog he criticat en moltes ocasions (masses) l’ús partidista i barroer de la sanitat que  no busca el benefici no de la gent sinó aconseguir rèdits pel partit. Trobo especialment lamentable que un polític pretengui utilitzar el patiment humà en benefici propi. Qui és capaç d’actuar així queda desqualificat, crec jo, per exercir el que hauria de ser el noble exercici de la política.     

El Dr. Antoni Trilla
És el cas de la diputada Assumpta Escarp de PSC que ha dit que la situació que s’ha produït als serveis d’urgències era previsible i per tant evitable, i ha afegit que el PLANUC no és efectiu i el que caldria és revertir les retallades i posar-hi més recursos. Senzillament indignant. A la Sra. Escarp sembla que se li ha oblidat que en l‘últim govern tripartit, amb el PSC presidint la Generalitat i amb una consellera del PSC al front de Salut,  el departament de Salut va disposar del pressupost més elevat que mai ha tingut la sanitat catalana, i malgrat això les saturacions dels serveis d’urgències varen ser idèntiques a les que es produeixen en l’actualitat. El seu partidisme tendenciós l’ha portat a dir “És evident que la sanitat catalana necessita de més recursos i de més control, però també de més eficàcia i eficiència i, sobretot, de veritable voluntat política, que ha mancat els darrers anys”. Targeta vermella a la Sra. Escarp. La política no és això, ni ha de servir per això. El PSC després de 7 anys governant a la Generalitat  no va resoldre el problema. Els problemes als serveis d’urgències es poden pal·liar, es pot intentar reduir-los, però mai es podran resoldre al 100%


I més enllà del conjunt de mesures incloses en el PLANUC, una manera de pal·liar la incidència de la grip als serveis d’urgències és fer cas als consells que va donar la Dra. Cristina Nadal al programa El Matí de Catalunya Ràdio. La Dra. Nadal va dir:  “... la grip és una infecció vírica que podem patim tots, i si no tenim cap risc, no cal trucar ningú...dona una setmana de febre alta que podem passar a casa, una febre de 38/39º, ens fan mal els ossos, la musculatura, tenim tos seca...hem de passar aquesta setmana a casa, sense anar a la feina o a les escoles per no transmetre la malaltia, a casa ens hem  hidratar bé, menjar bé... No cal trucar a ningú però  si tenim dubtes, si som pacients dins del col·lectiu de risc podem trucar al 061 i allà ens dirigiran si cal, al dispositiu assistencial que sigui convenient."

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada