dimarts, 16 de gener del 2018

Eleccions al COMB: la candidatura encapçalada per el Dr. Jaume Padrós ha resultat vencedora



Al no presentar-se cap altre candidatura, i tal com estableixen els estatuts del COMB, la Junta Electoral ha declarat guanyadora a la candidatura del Dr. Padrós sense necessitat de ser sotmesa als vots dels col·legiats, donant per tant per conclòs el procediment electoral.





La nova Junta presenta cares noves respecte a l’anterior, i palesa la voluntat d’augmentar la presència femenina en la governança de la Institució.



Les eleccions al COMB estaven convocades per el dia 14 de febrer, i les candidatures que volguessin presentar-s’hi havien de formalitzar la seva intenció abans de les dues dels mig dia del dia 13 de gener. Arribat aquest dia, sense que es formalitzés cap altre candidatura a banda de la del Dr. Padrós, la Junta Electoral, en aplicació d’allò previst en l’article 22.4 dels estatuts del COMB ha proclamat guanyadora de les eleccions a la candidatura encapçalada per el Dr. Jaume Padrós.

Corria el rumor que a banda de la candidatura del Dr. Padrós, hi havia altres dues candidatures alternatives que estaven estudiant la possibilitat de presentar-se. Una d’elles estructurada al voltant del Dr. Joan Gené, que ja va perdre les eleccions al COMB ara fa quatre anys, i que va anunciar que no es presentaria perquè segons el seu parer, el procés electoral és poc transparent i democràtic. L’altre possible candidatura podria estar integrada per persones de l’entorn del partit de Ciutadans, i entre ells, alguns dels que en ocasió del posicionament del COMB relativa a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, varen queixar-se exigint la neutralitat del col·legi davant la situació política existent a Catalunya.

Sigui com sigui, el cert és que el Dr. Jaume Padrós ha consolidat el seu segon mandat al front del COMB, aquesta vegada sense contrincant, fet que evidencia que la seva gestió al front del Col·legi de Metges de Barcelona, la defensa dels interessos de la professió mèdica, i la seva lluita constant per la qualitat de l’assistència sanitària, ha deixat prou satisfets als metges col·legiats que en el seu conjunt no han sentit la necessitat d’instrumentalitzar una candidatura alternativa. Per això les insinuacions del Dr. Gené a l’hora de valorar el procés electoral sonen més aviat a excusa que a altre cosa. Segur que si hagués tingut el recolzament suficient dels seus companys, malgrat que el procés electoral sigui el que és, s’hauria presentat a les eleccions.

La nova Junta del COMB està integrada per 8 metges i 7 metgesses, en un intent clar per donar més visibilitat a les metgesses en una professió cada vegada més feminitzada. Per tant, aquest és també un exercici d’adequació de la governança del COMB a la realitat que viuen els centres sanitaris. Segurament, i com a  conseqüència de la feminització de la professió mèdica, entrarem en una nova fase en la que la conciliació de la vida familiar i laboral serà una exigència a la que caldrà aportar solucions. Una junta amb paritat de gèneres pot contribuir a trobar-les.

En una entrevista al diari Ara, el Dr. Padrós dona pistes de per on pot anar la gestió del COMB en aquest nou mandat. Senyala l’assistència primària com un dels punts crítics del sistema i posa l’accent en el fet que no es dota la primària dels instruments i recursos que els caldrien, i denuncia una precarietat que en opinió del Dr. Padrós s’està acanissant en els metges més joves. Demana repensar les organitzacions sanitàries per adequar-les a les necessitats de la població i facilitar la feina dels professionals.

En l’entrevista el Dr. Jaume Padrós diu també que calen més recursos per la sanitat. Tenir un sistema sanitari d’excel·lència demana fer-ne un bon ús i acordar que és el que es finança i què no. Propugna per tant per definir la cartera de serveis, i lamenta que es parli d’un sistema d’excel·lència quan les condicions laborals dels professionals estan a la cua d’Europa. També diu que la sostenibilitat dels sistemes sanitaris en general està en risc i molt països estan debatent com resoldre els problemes d’un finançament insuficient. La entrevista acaba amb una dosi de realisme que cal agrair. El Dr. Padrós afirma que cal un debat social al voltant del finançament del sistema sanitari: “no enganyem més a la gent dient que podem tenir una sanitat excel·lent amb els pressupostos que s’hi dediquen”

Queda clar per tant que el que caldrà debatre en un futur no massa llunyà com es pot millorar el finançament del sistema sanitari.  Per aconseguir-ho només hi ha 3 variables amb les que treballar: els impostos, el copagament, i la cartera de serveis. Aquestes tres variables només poden fer-se compatibles entre elles a través d’un gran pacte polític i social tal com reclama el Dr. Jaume Padrós, que permeti consensuar quina dosi cal aplicar de cada una de les variables per fer sostenible el sistema sanitari, i aconseguir que aquest deixi de ser utilitzat per alguns partits polítics com una arma llancívola per intentar esgarrapar quatre vots. El populisme i el sistema sanitari són incompatibles.


Junt amb una sincera felicitació, cal desitjar també molts èxits al Dr. Padrós en aquesta nova etapa al front del COMB.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada