diumenge, 28 de gener del 2018

El conseller de Salut Antoni Comin, intervé en un acte a Barcelona de reivindicació de les institucions legítimes de Catalunya. (I)



Tots els participants van expressar la seva incomoditat per tenir que assistir a un acte que en un país en el que estigués vigent l’imperi de la democràcia mai s’hauria d’haver celebrat.



Més enllà d’alguna raspallada innecessària, tothom que va intervenir va destacar els projectes del seu àmbit de coneixement que han estat impulsats des del departament de Salut.


Dijous passat, es va celebrar un acte a l’Espai Pujades, que sota el títol “la salut no es toca” volia reivindicar la legitimitat de les institucions catalanes afectades per l’article  155 de la Constitució, i en particular del departament de Salut de la Generalitat. Era un acte sorgit de bona part del sector sanitari que va comptar amb el suport d’ADIC Salut.

Sota les sigles d’Adic Salut s’hi empara l’Assemblea de Treballadors per la Defensa de les Institucions Catalanes públiques i en aquest cas, els funcionaris del sector sanitari. L’acte va consistir en la intervenció, amb major o menor encert, de diferents convidats, amb la molt emotiva intervenció final, a través del plasma, del conseller Comin. Tot plegat va ser moderat per l’actriu Silvia Bel, amiga del conseller Comin. 

Aquest és un resum de les diferents intervencions:

Núria Cuixart, degana del Col·legi d’infermeres i infermers de Catalunya es va referir al compromís de la infermeria amb tenir cura dels malalts, i va acabar la seva intervenció reclamant "la recuperació de les nostres institucions per una qüestió pura de dignitat; la salut no es toca”

El Dr. Jordi Ara, gerent territorial de l’ICS a la Regió Metropolitana Nord, va ser el següent a intervenir. El seu parlament va tenir dues parts; la primera de raspallada innecessària als màxims dirigents del CatSalut atès que tots sabem la feina important que estan duent a terme. Tot plegat va donar la impressió que el Dr. Ara volia assegurar la seva cadira de cara a la propera legislatura...

En la segona part de la seva intervenció va deixar anar aquesta perla “mai fins ara a l‘ICS s’havia fet innovació...”, que denota una certa ignorància de la història de l’ICS que tot sigui dit, està vivint una de les etapes més pobres i més grisa de la seva història. Va acabar la seva intervenció fent referència als problemes derivats de l’aplicació del 155, i dels milers de “declaracions responsables” que es veuen obligats a signar cada vegada que han de fer una comanda i ordenar un pagament.

La tercera intervenció va ser la del Dr. Josep Tabernero cap del servei d’oncologia de l’Hospital Vall d’Hebron. La intervenció del Dr. Tabernero va ser a través d’un vídeo atesos els seus múltiples compromisos. Escoltar al Dr. Tabernero és sempre interessant, encara que sigui a través d’un vídeo. En la seva intervenció es va referir al fet que Catalunya dedica a sanitat un tant per cent del PIB inferior al que hi dedica l’Estat espanyol i tot i així, la sanitat catalana té uns nivells d’excel·lència amb uns resultats en salut molt importants. Va atribuir al compromís dels professionals i del departament de Salut que això hagi estat possible.

Com a fet destacat dins del camp de l’oncologia , el Dr. Tabernero va destacar la creació de la Xarxa Oncològica, una mena de consorci entre l’ICS i l’ICO, que atén entre el 65 i el 70% del malalts de càncer a Catalunya. També va destacar la importància del PERIS (Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut)  per la importància que ha tingut en la recerca al nostre país.

Tot seguit va ser el torn de la Dra. Gemma Craywinkel directora mèdica de l’Hospital de Sant Pau, que es va referir al problema de les moltes urgències que s’atenen a Catalunya (més de 10.000 al dia només als hospitals d’aguts del SICAT). Va valorar molt positivament la resposta donada pel CatSalut a aquest problema a través del PLANUC (Pla Nacional d’Urgències de Catalunya). Va acabar la seva intervenció recordant que la última vegada que va veure al conseller Comin va ser la nit de l’1-O, estant al servei d’Urgències de l’Hospital de Sant Pau en companyia del conseller Comin mentre atenien a un dels ferits greus, i que el conseller davant de la situació que el país estava vivint en aquell moment li va dir “ens en sortirem...”

Jordi Fàbrega és el director de la cooperativa “Pediatria dels Pirineus” i va ser el següent a intervenir. Va començar la seva intervenció dient que “estic trist perquè aquest acte mai s’hauria d’haver dut a terme” fent referència a que en un país normal, el conseller Comin en lloc d’estar a l’exili hauria d’estar ocupant el seu despatx a l’Ave Maria.

Va continuar explicant que al Pirineu, els problemes que tenen són els mateixos que té tothom però agreujats per la distància. Són l’1% de la població però el 20% del territori. La seva cooperativa treballa bàsicament a l’assistència primària però també són responsables de la pediatria als hospitals de La Seu d’Urgell i de Tremp. També va fer referència a la manca de pediatres, i per això va defensar l’ús de les noves tecnologies i aprofitar la potència del personal d’infermeria per compensar la manca de pediatres que estan patint.


(Continuarà...)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada