dijous, 16 de febrer del 2017

La presentació del Cercle de Salut, evidencia la necessitat de la seva existència

Unes 300 persones assisteixen a la presentació del Cercle de Salut 

Una cinquantena de membres de “la marea blanca” intenta boicotejar l’acte

  
La sala d’actes de l’Hospital Sant Joan de Déu d’Esplugues, va ser l’escenari en el que el Cercle de Salut es va presentar a la societat civil davant de 300 persones que van assistir a l’acte i a la conferència del Dr. Josep Figueras director de l’Observatori de Sistemes de Salut de la OMS-Europa. Els participants van ser rebuts per una cinquantena de suposats membres de la “marea blanca” que els van esbroncar i que amb xiulets, botzines i donant cops a les portes van intentar impedir que l’acte es celebrés.

Aquest fet per si mateix demostra la necessitat i l’encert  de la creació del Cercle de Salut. Si aquests dies enrere he manifestat els meus dubtes al voltant de la seva efectivitat avui he tingut clar que el Cercle de Salut és del tot necessari, cal però que a més, sigui efectiu, i això està per veure. Ha estat la presència dels “anti” amb les seves queixes i els seus insults el que han fet evident quan oportú és que el Cercle de Salut estigui present des d’avui en el dia a dia de la sanitat del nostre país.

Fins ara, les úniques veus que arribaven a l’opinió pública eren precisament les de gent com els que es van manifestar intentant impedir la celebració de l’acte. Són gent que porta anys calumniant impunement als directius del sector sanitari, als que han titllat de corruptes, de “privatitzadors”, de mercantilitzar la sanitat pública i de utilitzar les portes giratòries. Gent que no han demanat mai disculpes quan els jutjats han demostrat la falsedat de totes les acusacions malgrat el mal fet a persones, les seves famílies i a les institucions. Aquesta gent procedent de diferents àmbits socials però manipulats hàbilment per aquelles que han volgut destruir el sistema sanitari públic; manipuladors que han contribuït al conegut “nos hemos cargado el sistema sanitario”; manipuladors tan exquisidament demòcrates com Dante Fachin, Isabel Vallet o Garganté, entre molts altres, pertanyents a grups relacionats amb Podem, amb els Comuns, la CUP i d’altres. Tot un “cercle” de difamadors de la sanitat pública presents a l’escarni organitzat per boicotejat l’acte, que han aconseguit la quadratura del “cercle” de la sanitat catalana denunciant a tort i a dret falses corrupcions, acostumats a dominar el carrer i l’opinió pública a través de la mentida i la difamació, sense cap mena d’oposició gràcies al silenci covard de l’administració sanitària i de les organitzacions del sector.  

L’aparició del Cercle de Salut per ells és un perill, un rival capaç de convèncer als ciutadans. Veuen la seva existència  com un atac a la impunitat amb que ells es movien pel territori. Fins ara ningú els contestava, les organitzacions callaven, els directius també, i l’opinió pública només rebia denúncies d’aquest “cercle” populista i ara veuen que ja no estan sols, que el sector s’ha organitzat, i que els seus directius i les seves institucions estan disposades a defensar el model tant com faci falta. I per això reaccionen com ho han fet, intentant boicotejar l’acte de presentació del Cercle. Temen perdre protagonisme davant de la gent. Temen que el Cercle pugui desemmascarar les seves mentides, temen que el Cercle tingui molta més credibilitat de la que ells tenen i d’aquesta manera el seu objectiu de desestabilitzar el sistema no es pugui assolir. Per això criden, xiulen, piquen desesperadament portes i parets perquè veuen que els arriba el final del seu regnat. El regnat de la mentida. Temen perdre el carrer.

Tanmateix hem d’estar amatents a un perill latent, derivat de la relació entre aquesta anomenada “marea blanca” l l’administració sanitària. No és casual que una de les primeres visites oficials a qui va rebre el conseller Comin fos rebre precisament a la “marea blanca”. Un conseller que s’ha compromès a reunir-se periòdicament amb aquests que clamaven davant de la porta de Sant Joan de Déu en contra del Cercle de Salut. Una administració sanitària a la que amb prou feines se li va escoltar la veu quan l’afer de Alfonso-Fernández Diaz; una administració sanitària que es perd en el discurs de “reforçar el caràcter públic” d’un servei que ja és 100% públic, o que expulsa del SISCAT centres que són necessaris per pal·liar els col·lapses a urgències en determinades comarques; un departament de Salut que gestiona el sistema sanitari prioritzant la ideologia per sobre dels interessos de la ciutadania. Una administració més centrada en els titulars de premsa, que en resoldre les necessitats dels ciutadans. Tot i el discurs “pacifista” del Dr. Bruguera, president del Cercle de Salut, cal estar pendents d’un departament de Salut que no s’ha distingit precisament per defensar el model sanitari prenent decisions populistes que en ocasions, han perjudicat l’atenció sanitària que reben els ciutadans.  

Per tot això cal donar la benvinguda al Cercle de Salut i per tot això cal exigir-li al Cercle que defensi el sistema i vetlli per la seva bondat. No es tracta de “fiscalitzar” ningú, però si que es tracta de no deixar-ne passar ni una, vingui d’on vingui, sigui quina sigui la seva autoria. Segur que al sistema li calen reformes, segur que hi ha coses a millorar, però Catalunya té un sistema públic de salut amb uns resultats excel·lents. Ara, el Cercle de Salut no pot decebre les expectatives que la seva creació ha aixecat. 

Centrant-nos en l’acte pròpiament dit, Manel del Castillo membre del Cercle de Salut i que com a gerent de l’Hospital Sant Joan de Déu exercia d’amfitrió, va donar la benvinguda als presents. Tot seguit va prendre la paraula el president del Cercle, el Dr. Miquel Bruguera que va exposar els motius pels quals s’han decidit a crear el Cercle de Salut, posant molt d’èmfasi (massa al meu entendre) en el fet que no volen fiscalitzar al departament de Salut. El Dr. Bruguera va convidar al sector sanitari a adherir-se al Cercle.

Tot seguit va ser el torn del Dr. Josep Figueras director de l’Observatori de Sistemes de Salut de la OMS-Europa, que va encantar a l’auditori parlant de la necessària cerca de l’eficiència com una de les sortides als problemes del finançament insuficient de la sanitat. El Dr. Figueras considera fonamental poder eliminar de la pràctica diària dels hospitals totes aquelles activitats que no hagin palesat els seus beneficis pels malalts. El missatge del Dr. Figueras va quedar prou clar: allò verdaderament important són els resultats. Finalment, l’acte va acabar amb un torn obert de paraules.  

Ara cal esperar esdeveniments. Seria bo que el Cercle de Salut donés a conèixer un calendari d’activitats pels propers mesos. A veure si es posen les piles...  





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada