dimecres, 8 de febrer del 2017

Es reuneix el Consell de la Professió Mèdica



Aquest consell té força més transcendència de la que molts pensen. Del seu èxit en depèn la futura existència d’un conveni mèdic.


En la reunió celebrada fa pocs dies hi varen assistir unes 40 persones, fet que de repetir-se, augura el fracàs d’aquest fòrum de debat. Com més gent hi hagi, més “light” seran els acords, més difícils de consensuar, i això comportarà que Metges de Catalunya abandoni el Consell



El Dr. Jordi Cruz és el president del sindicat
Metges de Catalunya 
Tot i que en la trobada, el conseller Comin va posar molt d’èmfasi en ressaltar la importància de la participació, el fet és que un fòrum d’aquestes característiques en el que hi participen unes 40 persones, està condemnat a fracassar. Aquest Consell té un objectiu bàsic que no és altre que discutir el paper dels metges en l’organització dels serveis de salut dels hospitals, centres de primària, centres de salut mental i sociosanitaris. Els metges volen tenir un paper rellevant en l’organització i funcionament dels centres sanitaris i després d’haver vist com les associacions patronals els relegaven en les negociacions del conveni col·lectiu, aquest Consell de la Professió Mèdica és la última esperança del metges per que la seva veu sigui escoltada i tinguda en compte. Si aquesta oportunitat també es malmet el pas següent és evident: els metges no pararan fins aconseguir un conveni mèdic.

Partint d’aquest enfoc, resulta meridià que cal prendre’s amb la màxima serietat aquesta oportunitat. Els metges, tot i que ja se’ls ve enredar amb aquest Consell una vegada, han acceptat tornar a la taula de diàleg, però per assegurar el consens cal que els interlocutors siguin estrictament els que han de ser, ni un de menys, però tampoc ni un de més. I és evident que una mesa amb quasi 40 persones que hi varen assistir, pot ser molt participatiu, però no és gens operatiu si realment s’és conscient del risc que es corre. El departament de Salut ha decidit que aquest consell estigui integrat per 29 persones representant a l’administració, als col·legis mèdics, a les societats científiques, a les patronals sanitàries, a les organitzacions sindicals, al personal mèdic en formació (MIR) i a l’àmbit universitari; massa gent per que els acords siguin significatius, operatius i vinculants.

A la reunió d’aquest setmana passada, convocada per la Sra. Neus Rams, directora general d’Ordenació Professional i Regulació Sanitària, es van presentar el Pla de garantia de l’estabilitat laboral i el Pla de desenvolupament professional continu, tot i que de fet només es va parlar amb certa profunditat del Pla de desenvolupament.  Sobre el Pla d’estabilitat laboral es va decidir crear un comissió de treball per avaluar al situació i proposar solucions a la precarietat laboral dels metges. Per la seva banda el Pla  de desenvolupament professional pretén fomentar el les aptituds i capacitats de cada metge independentment del lloc on pugui desenvolupar el seu treball. Per dir-ho així, el Pla proposa el reconeixement d’una sèrie de “galons” de caràcter individual, sense que això tingui cap relació amb “l’antiguitat il·lustrada” que és el que ha acabat sent avui la carrera professional, devaluada a partir del moment en que administració, sindicats i patronals la varen convertir en “cafè per a tothom”. En aquesta reunió, Neus Rams va proposar als participants, aprofundir sobre el tema, amb l’objectiu de poder presentar una compilació d’aquests treballs al mes de març o a l’abril. Es tracta que tots els assistents es posicionin per escrit davant de quatre qüestions bàsiques per construir aquest Pla de desenvolupament professional.

El primer tema sobre el que hauran d’opinar és en la definició de quines variables caldria incorporar en aquest conjunt de “galons” que el metge aniria incrementant al llarg de la seva vida professional. El segon tema passaria per opinar sobre qui hauria d’avaluar el “galons” de cada metge, per tal que aquests siguin incorporats a la motxilla individual de cada metge. L’AQuAS? El Col·legi de Metges? La Acadèmica de Ciències Mèdiques? El departament de salut?. El tercer tema sobre el que es va demanar opinió és sobre com s’ha de fer aquesta avaluació. Quins mecanismes s’estableixen per fer l’avaluació individual dels mèrits de cada metge. Finalment la quarta qüestió sobre la que es demana opinió és la relativa als efectes pràctics que aquest reconeixement de “galons” hauria de tenir.

Durant la reunió es va fer un petit assaig del que poden ser les diferents respostes que hi pot haver sobre els quatre temes presentats, i tots els participants van donar la seva opinió improvisada de cada una de les qüestions. Es va posar de manifest que la “variabilitat” d’opinions va ser important, i que tothom va coincidir en una cosa: “sense diners no anem enlloc”.

Els metges, en general, no varen sortir descontents de la reunió; consideren engrescador abordar qüestions laborals i professionals que els preocupen. Caldrà esperar a les conclusions i les decisions que es prenguin sobre els temes tractats i la voluntat política d’aplicar els acords que en resultin, i com tot plegat es vincula i es fa factible tant a l’ICS com a la resta de centres del SISCAT. Tanmateix el sindicat Metges de Catalunya és prou clar al respecte: “Si el sindicat no rep garanties respecte a que els acords als que s’arribi, seran vinculants, i no es dota econòmicament allò que s’acordi, Metges de Catalunya abandonarà el Consell”

Recordem que a més del Consell de la Professió Mèdica, en aquests moments n’existeixen tres més:
El Consell de la Professió d’Infermeria
El Consell de les Professions Sanitàries
El Consell de Formació  Continuada

Estarem pendents del desenvolupament de tot plegat


www.rbaestudisiprojectes.cat











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada