diumenge, 3 de juliol del 2016

La conxorxa entre Jorge Fernández Diaz i Daniel de Alfonso: el sector salut comença a reaccionar (I)


 
Tèbia resposta del conseller de Salut, davant d’un escàndol impropi d'un país democràtic


Els diferents manifests fets públics fins ara, coincideixen a destacar la bondat d’un model i en la voluntat de millora del nostre sistema sanitari públic, en el que la corrupció només ha estat en les ments dels autors d’aquest contuberni polític contra la sanitat catalana

  

Jaume Padrós president del COMB, ha estat la primera
entitat a respondre als atacs de les clavegueres de
l'Estat espanyol a la sanitat catalana 
Després de sortir a la llum pública que moltes de les acusacions contra la sanitat pública catalana relatives a actuacions corruptes i pràctiques de privatització de la sanitat, eren resultat d’una conxorxa d’estil mafiós planejada entre Jorge Fernández Diaz ministre de l’Interior del govern espanyol i Daniel de Alfonso director de l’Oficina Antifrau de Catalunya,  destinada a generar un conflicte polític i social a Catalunya encara que això signifiqués “destrossar el sistema sanitari”, alguns estaments del mon sanitari  han començat a mostrar el seu rebuig a aquestes pràctiques impròpies d’un país democràtic, i a posar en evidència la poca categoria moral d’unes persones que voluntàriament, per motius polítics, han volgut (sense aconseguir-ho) destruir el millor sistema públic de salut de l’Estat espanyol, i un dels millors d’Europa i del món.


La primera reacció es va produir fa una setmana quan el Dr. Jaume Padrós, president del COMB va publicar a la pàgina web del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona una nota sota el títol “Destrossar la sanitat és carregar-se el país” en la que entre altres coses diu que voler destrossar el nostre sistema sanitari... és un  atemptat directe contra el dret més bàsic dels ciutadans”. El Dr. Padrós afegia que els professional sanitaris són qui compta amb més confiança i reconeixement per part de la ciudadanía, i que gràcies a ells i al seu compromís la qualitat bàsica  assistencial no s'ha visto afectada tot i l'ofec financer i fiscal que viu el nostre país.

La resposta següent va venir de la ma del Consorci de Salut i Social de Catalunya, l’antic CHC, que va publicar també a la seva pàgina web exigint responsabilitats pel greu contingut de les converses filtrades. “El CSC considera intolerable l'actitud dels dos càrrecs apareguts en les converses i exigeix que es prenguin les mesures oportunes el més aviat possible pel bé de la democràcia i del sistema sanitari. La salut de les persones és un dret fonamental que no pot dependre de decisions partidistes ni d'interessos polítics i que el model sanitari és un element clau per la cohesió social.” Més endavant el comunicat afegeix: El CSC també vol expressar la seva profunda preocupació per l’ús que, segons les citades converses, determinats polítics fan o pretenen fer del poder judicial en busca d’un benefici partidista, encara que això suposi una agressió al sistema sanitari català.”

La tercera opinió pública de valor ha estat la manifestada del conseller Comin al Ple del Parlament del dia 30 de juny. A una pregunta de la diputada de Junts pel Sí Montserrat Candini, sobre el model sanitari català, Comin va dir: “probablement el principal element de cohesió social, el garant de la igualtat d’oportunitats a la societat catalana és el nostre sistema sanitari, que és una joia. S’ha fet amb l’esforç de moltes generacions, ens en podem sentir orgullosos, fa que el nostre país sigui més just i ja els hi dic que no ens el destrossaran, això sí que els hi puc ben assegurar”. Es tracta d’un suport al model sanitari català molt dèbil, molt poc compromès per part del conseller, que arriba tard, i que en cap cas incideix sobre la gravetat del que aquests dies ha transcendir a l’opinió pública sobre la falsedat de moltes de les acusacions fetes al nostre sistema sanitari. Sobta que el conseller Comin, que es va passar una bona estona de la seva intervenció en el Ple defensant el model sanitari públic de Catalunya, en cap cas no va condemnar els atacs a la democràcia perpetrats per tot un ministre del govern espanyol. Perquè el conseller Comin reacciona d’aquesta manera tan tèbia a la conxorxa Fernàndez Diaz-de Alfonso?


Divendres va ser  el torn de la Societat Catalana de Gestió Sanitària qui va fer públic un manifest titulat “De destrossar el sistema sanitari a actuar per modernirzar-lo”, en el que després assegurar que el nostre sistema sanitari no està destrossat diuen que “ha superat amb solvència una crisi econòmica que pocs experts haurien pronosticat que fos capaç de superar”. Tot seguit es demanen responsabilitats als que han intentat  lesionar el sistema de salut i als seus responsables polítics. El manifest continua dient que “el model sanitari català és un exemple internacional per la universalitat i equitat d’accés, els bons resultats en salut i la seva eficiència”. Defensa també la professionalització de la gestió com a pilar fonamental per al sistema de salut front a aquells que en els darrers anys han intentat posar en qüestió i desacreditar el model, i emplaça a la ciutadania a posicionar-se amb els que han volgut destrossar el model o bé amb aquells que volen actuar per reforçar-lo i modernitzar-lo. Aquesta última alternativa és la que la societat defensa: “En els darrers anys la veu pública predominant ha estat la de sectors que qüestionen la pervivència del model sanitari català, fet que ha generat alarma social i una percepció que el sistema estava en perill. Ara cal iniciar un projecte de treball conjunt, amb la participació de la societat civil a través d’entitats, associacions, col·legis professionals i centres acadèmics, que segueixi defensant el model sanitari però que, alhora contribueixi a impulsar la seva millora i permanent actualització.”

(Continuarà...)


2 comentaris:

  1. Certament fa falta una resposta contundent per part de les autoritats amb responsabilitat sanitària. En La Vanguàrdia d`avui, la Dra. Helena Ris ha publicat un article molt ben argumentat . Hauria de ser un exemple pels restants que no s`han manifestat.

    ResponElimina
  2. Estíc totalment d'acord. En l'entrada al blog de demà em faig ressó de l'escrit signat per Helena Ris com a directora general d'UCH. Tant de bo l'exemple el segueixin altres col·lectius que encara no s'han pronunciat, i seria bo que ho fecin, i entre ells, sens dubte el Departament de Salut d'una manera clara i sense ambiguitats.
    Gràcies per manifestar la teva opinió

    ResponElimina