dissabte, 23 d’abril del 2016

L’espectacle del Vallès occidental, és ideologia? Són consignes polítiques?


Primer expulsen del SISCAT a dos centres hospitalaris; després n’estudien les conseqüències, o “com començar la casa per la  teulada”


Després de vendre transparència pels 4 cantons, amaguen a la ciutadania els costos de les decisions preses al Vallès Occidental.  



El conseller Comin va intentar explicar al Parlament
les conseqüències d'una decisió presa sense
haver-ne avaluat prèviament les efectes 
Finalment, entre les diferents opcions que hi havia sobre la taula, el Departament de Salut ha pres la decisió de derivar els malalts que l’Hospital del Parc Taulí de Sabadell no pugui atendre a altres institucions de la zona com l’Hospital de Terrassa i la Mútua de Terrassa, a banda d’obrir una planta que romania tancada al mateix Hospital de Sabadell. Això per contrarestar els efectes derivats de l’expulsió de Clínica del Vallès i Hospital General de Catalunya del SISCAT (xarxa d’atenció sanitària pública de Catalunya).

Pel que ha transcendit aquesta no era la única opció que ha analitzat per salvar el greu problema que s’hauria plantejat, doncs són més de 5.000 malalts els que cada any s’atenien en aquestes dues institucions vallesanes, privades i amb ànim de lucre. Sembla que un altre de les opcions estudiades consistia a llogar espais a la Clínica del Vallès, on personal del Taulí pogués donar sortida a malalts del seu propi hospital. Aquesta última solució hauria resultat si més no còmica atès que s’hauria expulsat del sistema a una institució a la que es llogarien espais que també tindrien un cost,  és a dir, en lloc de pagar per altes es passaria a pagar pe metres quadrats.

Tot plegat demostra la frivolitat amb que es va prendre la decisió d’expulsar a Clínica del Vallès i Hospital General del SISCAT, doncs és evident que quan la decisió va ser presa, no s’havia fet cap anàlisi de la viabilitat d’aquesta expulsió,  i ara, quan la consigna política ja s’havia escampat als 4 vents, s’han hagut s’han hagut de cercar solucions a corre-cuita.

Tanmateix hi ha una aspecte que caldria aclarir a la ciutadania. El conseller Comin no para de dir que vol actuar amb la màxima transparència, cosa que pel moment  en alguns temes, és si més no, qüestionable. En concret em refereixo al cost d’aquesta decisió. És obvi que a la Clínica del Vallès i a l’Hospital General de Catalunya se’ls pagaven uns diners per tenir cura d’aquests més de 5.000 malalts. Els ciutadans hauríem de saber quant costava aquesta atenció abans, i quan costarà ara, atès que a banda de les ampliacions de contracte a les tres institucions del Vallès afectades,  i han altres despeses a efectuar sobre tot al Taulí, i uns costos addicionals de fer funcionar quiròfans de tarda. Com que es tracta de diners públics els ciutadans tenim tot el dret a conèixer les xifres reals del cost d’aquesta decisió política.

Piulada del cap de premsa del conseller Comin
desfent els missatges  tranquil·litzadors
enviats per David Elvira en la seva
visita al CSSC

Per cert, David Elvira va dir no fa masses dies amb motiu de l’Assemblea del Consorci de Salut i Social, que a aquest dos centres expulsats del SISCAT “se’ls continuaria comprant activitat, i que aquesta expulsió no tindria cap repercussió contractual”. Això vol dir que als ciutadans, aquesta decisió política ens costarà el doble? Perquè la única manera de fer compatible la solució finalment adoptada, amb les paraules del Sr. David Elvira, és duplicant el cost.

És curiós observar com aquest fet s’ha acabat convertint en una actuació demagògica, derivada de la pressió d’algunes forces polítiques i moviments socials desinformats. Finalment, per sobre del sentit comú s’imposen les consignes  d’un partit polític que mai ha tingut cap responsabilitat en sanitat, i que no compta en les seves files amb el coneixement suficient per tenir un criteri fonamentat en situacions de certa complexitat en matèria de salut.  


Com deia l'ex ministre socialista Corcuera: senyors d’ERC “los experimentos en casa y con gaseosa”


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada