dimecres, 27 d’abril del 2016

Les primeres conseqüències greus de la improvisació al departament de Salut



Clínica del Vallès i Hospital General de Catalunya presenten un ERO que afecta, en conjunt, a 256 treballadors.


La frivolitat amb que Salut ha tractat aquest tema des del primer dia, deixa a més de 250 treballadors sense feina. Cal exigir responsabilitats



Fa ben pocs dies el conseller Comin, el seu cap de premsa, i la pàgina web d’Esquerra Republicana de Catalunya anunciaven amb aire triomfal “la desprivatització més gran dels últims 35 anys” referint-se a l’expulsió de l’Hospital General de Catalunya  i de la Clínica del Vallès del SISCAT. El conseller Comin explicava com a complement a aquesta mena de demagogia política, que aquesta decisió s’havia pres “no d’una manera improvisada, sinó afinant en detall en la planificació, amb reserva i discreció, però en contacte i amb informació permanent amb els agents implicats”.

Ho han fet tan bé, afinant tant en el detall, que poden deixar sense feina a més de 250 treballadors. Avui s’ha sabut que Quiron Salud, propietària dels hospitals expulsats del SISCAT, ha comunicat al comitè d’empresa que es veu obligada a presentar un expedient de regulació d’ocupació que afectarà a 109 treballadors de la Clínica del Vallès i 147 de l’Hospital General de Catalunya. L’ERO tindrà conseqüències sobre metges, infermeres, auxiliars, administratius etc., i es deriva de la caiguda dels ingressos que implica la seva expulsió del SISCAT. La Clínica del Vallès acaba el contracte amb el CatSalut al mes d’agost d’enguany, i l’Hospital General de Catalunya l'hauria de renovar el proper mes de desembre.

Pel que ha transcendit, divendres passat es va comunicar a la direcció dels hospitals afectats que es trencaven unilateralment els treballs tècnics que s’estaven desenvolupant analitzant diferents alternatives amb escenaris possibilistes, i que la decisió que s’havia pres passava per que Taulí, Hospital de Terrassa i en menor mesura Mútua de Terrassa assumissin l’activitat assistencial que Clínica del Vallès i Hospital General de Catalunya deixarien de fer. Recordem que són una mica més de 5.000 malalts a l’any els que eren atesos als dos centres ara expulsats del SISCAT. La decisió del tot política, no ha tingut en consideració els danys col·laterals que se’n derivaven i que afectaven als treballadors que ara veuen com una absoluta injustícia que hagin de perdre els seus llocs de treball perquè alguns imposin criteris purament ideològics.

Diguem que pel moment guanya la ideologia política, i perden els treballadors i els plantejaments tècnics i la professionalitat de la gestió. Ara, els treballadors han anunciat una  assemblea per decidir quina serà la seva resposta i també s’anuncia una manifestació que pretén arribar fins a l’Ajuntament de Sabadell a l’hora en que s’hi celebrarà el ple del mes d’abril.  La presidenta del comitè d’empresa de l’Hospital General de Catalunya Roser Morraja ha dir dit que “és única i exclusivament per decisions polítiques, no per raons econòmiques. El govern no vol escoltar la situació en que ens deixen. No hi ha cap mena de lògica en tot això”  

L’empresa manté que la presentació dels ERO no té marxa enrere, perquè el que no poden fer es posar en risc la viabilitat de l’empresa, fet que podria significar la pèrdua  dels seus llocs de treball a tota la plantilla.  

Així les coses sembla clar que com que la decisió és evidentment política, toca que algun alt responsable polític del departamento assumeixi les responsabilitats polítiques derivades del fet de deixar sense feina a més de 250 persones per ideologia política, i no per raons tècniques o econòmiques. Per tant, sinó hi ha una solució per aquests 250 treballadors, el conseller Comin hauria de dimitir. No es pot exercir un càrrec polític quan per raons  politiques i per demagògia es pot deixar sense feina a més de 250 treballadors. És intolerable. Quin pecat han comés aquestes 250 persones? Treballar per una empresa amb ànim de lucre?. Com tants i tants treballadors en el nostre país. I que per molts anys ho puguin fer.

I una vegada més, haig de recordar a ERC i als dirigents del departament de Salut la frase del ministre Corcuera: els experiments a casa, i amb gasosa. Sembla mentida que les coses es pugin fer tan malament posant en risc 250 llocs de treball. Si la política és això, que se la confitin. 


Per cert, ara hem d’estar pendents d’una moció que el PSC ha presentat al Parlament de Catalunya, per la qual els llocs de treball que es poden perdre a Catalunya és infinitament superior. Es tracta d’eliminar del SISCAT a totes les empreses amb afany de lucre. O sigue, carregar-se definitivament el model sanitari català. Sr., conseller, quan jugues amb foc el més probable és que et cremis.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada