dimecres, 6 d’abril del 2016

Els penúltims nomenaments ja són efectius.


El CatSalut tanca la seva carpeta de nomenaments


Es confirma a Jaume Capdevila com a gerent territorial de l’ICS a Lleida


La Dra. Montserrat Figuerola
Tal com apuntaven els rumors, s’ha confirmat el nomenament de Montserrat Figuerola com a nova gerent de l’Àrea Metropolitana Sud de l’Institut Català de la Salut. La Dra. Figuerola ha estat des de sempre al peu del canó treballant com adjunta al Servei de Medicina Interna de l’Hospital Josep Trueta de Girona. Després d’uns anys dedicada a tasques de cooperació internacional, la Dra. Figuerola va retornar a la sanitat catalana com a Directora d’Integració de Serveis d’Atenció Primària, Atenció especialitzada i Atenció sociosanitària al Consorci Sanitari del Baix Empordà. A l’any 2004 va accedir a la gerència territorial de l’ICS a Girona, fins que a l'any 2007, Francesc José Maria llavors gerent de l’ICS la va incorporar als serveis centrals de l’Institut en qualitat de directora d’Afers Assistencials. Posteriorment va  formar part de l’ICO a Badalona per finalment reincorporar-se a l’ICS al 2013 com a directora del Servei d’Atenció Primària del Barcelonès Nord i Maresme. Una llarga trajectòria  per la sanitat catalana, el que assegura un molt bon coneixement de la mateixa, i que gràcies a la seva professionalitat li ha permès ser molt ben valorada per tots aquells que han treballat amb ella.

Montserrat Figuerola substitueix a Toni Andreu, que recentment ha estat nomenat director general de Recerca del Departament de Salut. El nomenament del Dr. Andreu com a responsable de la recerca a Catalunya no és casual, doncs es conegut que les seves relacions amb Candela Calle, actual gerent de l’ICS i gerent de l’ICO abans del seu nomenament no eren precisament d’allò més fluid. D’aquesta manera, amb un nou responsable a la Metropolitana Sud, s’evita que les tensions que havien aparegut entre Calle i Andreu es facin encara més fortes en aquesta nova etapa de Candela Calle al front de l’ICS. 

També es confirma que a l’Hospital de Bellvitge s’ha nomenat a la Dra. Cristina Capdevila Aguilera com a directora gerent. La Dra. Capdevila ha treballat a l’assistència primària, fins que a l’any 2002 es va incorporar a l’Hospital de Bellvitge on va ocupar diferents càrrecs. Va ser durant 7 anys subdirectora mèdica de la Institució abans d’incorporar-se a Mútua de Terrassa per un curt període de temps i a l’Hospital de Mollet on treballava darrerament. Temps enrere havia estat proposada per directora mèdica de l’Hospital de Bellvitge, però aquella proposta no va prosperar. Sembla que els promotors d’aquella proposta són els mateixos que ara, a través de la seva bona relació amb la Dra. Calle, gerent de l’ICS, han aconseguit que la Dra. Capdevila segui gerent  de l’Hospital de Bellvitge. Tant de bo m’equivoqui, però aquesta manera de procedir pot acabar dividint l’Hospital de Bellvitge, i creant seriosos problemes de convivència en el dia a dia del centre.

El Dr. Jaume Capdevila
L’ICS ha tancat el seu cartipàs de nomenaments confirmant Jaume Capdevila com a gerent territorial  de Lleida, fet que permet una continuïtat dels projectes a ponent, i significa un reconeixement a la tasca duta a terme per Capdevila durant aquests últims anys.  A Tarragona han enviat a Pere Montserrat cap a casa seva, i en el seu lloc han nomenat al Dr. Rafael Gràcia com a nou gerent territorial. El Dr. Gràcia és una persona experimentada atès que anteriorment havia estat director mèdic i gerent de l’Hospital Josep Trueta de Girona. Últimament era director d’atenció primària de la Gerència Territorial Metropolitana Nord de l’ICS. És, sens dubte, un home de la casa que coneix bé el funcionament de l’ICS. Per altre banda, sembla que l'ICS vol recuperar la figura de gerent territorial de les terres de l'Ebre; atès que el Dr. Gràcia només ha estat anomenat gerent al territori del Camp de Tarragona. Veurem quina continuïtat es dona a aquesta situació.

Per la seva banda el CatSalut també ha tancat la seva estructura de responsables territorials, i aquests dies s’ha procedit al nomenament dels dos últims gerents territorials que quedaven pendents. A Girona, la pugna que mantenien ERC i Convergència pel nomenament del delegat territorial s’ha resolt a favor del Dr. Miquel Carreras exregidor d’ERC a Caldes, partit al que va estar-hi vinculat. El Dr. Carreras té una llarga trajectòria professional a l’Hospital Sant Jaume d’Olot. Últimament era el director assistencial d’atenció primària, especialitzada i sociosanitària de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) de Girona.

A la Catalunya central també hi han hagut canvis i s’ha resolt la llarga interinitat de Teresa Sabaté que va ocupar provisionalment el càrrec des que Oriol Morera va ser nomenat a Barcelona. A la Catalunya central, com a gerent territorial del CatSalut s’ha optat per la Dra. Marta Chandre, bona coneixedora de la zona atès que ha treballat als tres àmbits territorials més importants que formen part dels seus dominis: Osona, Bages i Anoia. Marta Chandre també està relacionada amb ERC, com a conseqüència del seu pas professional per Igualada etapa en la que va donar suport públicament a la candidatura d’ERC a les eleccions municipals del 20 de maig de 2015.

Amb aquests últims nomenaments ERC ha cobert tot el territori de Catalunya amb delegats territorials que són clarament gent de partit, i que llevat d’algunes excepcions no donen el perfil que es necessita per gestionar la sanitat en el territori. Tot això és conseqüència de la manca de quadres qualificats que ERC disposa en el camp de sanitari, raó per la qual se’m fa cada vegada més difícil entendre perquè Convergència ha cedit Salut a un partit que no té experiència de gestió en aquest àmbit. Si que entenc que l’ambició d’Oriol Junqueras el porti a voler quedar-se sota la seva competència el departament de Salut atès el volum econòmic tan elevat que gestiona aquest departament.


Ara tan sols queda pendent un nomenament a l’ICS, el de la gerència territorial de la Catalunya Central, on comença a sonar el nom de la Dra. Clara Pujol. Tampoc s’ha de perdre de vista el nom de Mateu Huguet, actual gerent del Sant Hospital de La Seu d’Urgell, que ha estat vist rondant els despatxos de Barcelona on es prenen les decisions que afecten als nomenaments. Suposo que ja queden pocs dies per tancar la carpeta dels nomenaments que han necessitat 3 mesos per quedar configurats. I diuen que la legislatura ha de durar 18 mesos: com alguns no espavilin és que no tindran temps ni d’escalfar mínimament les seves respectives cadires.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada