dissabte, 6 de desembre del 2014

Jornada del Pla de Salut, Sitges 2014 (VI)

Dr. Tabernero: "encara avui en dia en cap escola de medicina, estan pensant en donar als estudiants coneixements d'economia de la salut" 


Sra. Maria Jesús Megido: "els ritmes d'aptació als canvis entre profesisonals, planificadors i gestors són diferents"


Sra. Eva Gimeno: presenta un emotiu video sobre com afecta la malaltia de DENT al seu fill i a tota la família



Va arribar el torn a un punt del programa anomenat “experiències d’èxit: Fem salut”. Com que ja vaig donar la meva opinió sobre l’actuació del Dr. Blay que en lloc de moderador va voler convertir-se en l’estrella de la jornada, passo directament a explicar que va donar de si aquesta taula en la que hi havia com a convidats el Dr. Josep Tabernero director del VHIO (Vall d’Hebron, Institut d’Oncologia), la Sra. Maria Jesús  Megido, adjunta a la direcció SAP Baix Llobregat Centre, Eva Giménez presidenta de ASDENT, i Jesús Ferrer, “pacient expert” a Mollet del Vallès. 

Intervenció del Dr. Tabernero.- Ja vaig explicar que per culpa del moderador, el Dr. Tabernero va haver d’escurçar molt la seva intervenció, fet que va implicar que no pogués desenvolupar la seva exposició tal com ell la tenia pensada, i molts temes d’interès es varen quedar en els papers del Dr. Tabernero. Va començar explicant que els hospitals han anat canviant molt en el temps, i seguint els curs d’aquests canvis, la medicina del futur serà una “medicina personalitzada” adaptada en cada cas a les especificitats de cada malalt. Temps ha, els hospitals estaven centrats en les necessitats del metges i en el futur estaran molt centrats en els necessitats de la població. De tot plegat se’n derivarà aquesta medicina “individualitzada”. Aquest tracte personalitzat farà que les malalties es tractin en base als gens que estiguin alterats.

El Dr. Tabernero va parlar també sobre l’ús, mal ús, i abús del que es fa amb la medicina, i en aquest sentit va proposar algunes mesures (no les úniques) per evitar situacions no desitjades:
  • Canviar les expectatives dels malalts
  • Canviar la pràctica mèdica
  • Canviar els sistema de pagament del CatSalut
  • Transformar la formació mèdica
  • Fer canvis estructurals
De totes aquestes mesures demanades pel Dr. Tabernero, cal fer èmfasi en la relativa a la transformació de la formació mèdica, on entre altres aspectes, el Dr. Tabernero va denunciar que “encara avui en dia en cap escola de medicina catalana s’està pensant en donar coneixements als estudiants d’economia de la salut”. Aquest fet li sembla una greu mancança.

Intervenció de la Sra. Maria Jesús Megido. En una intervenció sense excessiu interès la Sra. Megido va dir que els resultats són bons però podem millorar. En la seva opinió “cal aturar-nos, reflexionar i ampliar la visió”. Segons ella "actuem amb la millor intenció, fent-ho el millor que podem, però potser no sigui el millor que podem fer” Va afegir que ella veu diferents ritmes d’adaptació als canvis entre professionals, planificadors i gestors, i va reclamar que cal cuidar als professionals.       

En aquest punt vull fer una denúncia al conseller de Salut: Sr. conseller, ara fa uns anys vostè va anunciar a bombo i plateret que havien eliminat tots els càrrecs de conseller delegat de les empreses públiques i consorcis. Podria dir-nos quants càrrecs inútils d’adjunts a les direccions hi ha a l’ICS? Què hi pinta una direcció adjunta al Servei d’Atenció Primària del Baix Llobregat Centre? Quantes n’hi ha com aquesta a l’ICS? De consellers delegats n’hi havia 1 o 2 com a màxim o potser 3; de direccions adjuntes ni ha un fotimer i com en els cas dels consellers  delegats, seria bo que les eliminés atès que no serveixen per a res ni aporten res al sistema, i costen uns diners que necessitem per a altres coses. És allò de la “transparència ex ante”… 

Intervenció de la Sra. Eva Gimeno. La Sra. Eva Gimeno és la presidenta d’una associació (ASDENT) que té per objectiu la lluita contra una malaltia d’aquestes anomenades rares. La Sra. Gimeno lluita per que es pugui estudiar aquesta malaltia de DENT atès que el seu fill està afectat per la mateixa. Ens va explicar la seva lluita i com influeix la malaltia en les vides de tota la família, i ho va fer a través d’un vídeo molt emotiu. La Sra. Gimeno és una dona tota coratge que ha fet de la lluita contra aquesta malaltia l’objectiu de la seva vida. Corprenedor.

Tot seguit va intervenir el Sr Jesús Ferrer, pacient expert. Jo crec que el programa del “pacient expert” és un programa molt interessant i molt útil per ajudar en el tractament d’algunes patologies. A partir d’aquí he de dir que em vaig quedar molt decebut, perquè jo esperava que explicarien alguna experiència d’aquest malalt al voltant d’aquest programa. Dons no:  el moderador d’aquesta taula va convertir la presència d’aquest Sr, en quelcom d’avorrit i sense interès. Entre tots dos varen presentar un decàleg sobre peticions que un pacient expert faria a professionals i polítics i va quedar molt clar, que aquell decàleg havia estat elaborat pel propi Dr. Blay, i en cap cas elaborat per un pacient (expert o no). A més de graciós  a sobre ens volia prendre per passerells…




(continuarà…)




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada