dissabte, 4 de març del 2017

Les llistes d’espera no milloren


El “Pla de Xoc” anunciat per Comin ha estat un fracàs per manca de pressupost, però també per manca de realisme.


Més intervencions vol dir més hores de quiròfan, i això només es pot aconseguir amb un increment del nombre de quiròfans en funcionament o amb més hores de funcionament per quiròfan existent.



Avui el CatSalut ha donat a conèixer la situació de les llistes d’espera a 31 de desembre. Com era d’esperar la situació no només no ha millorat respecte a l’any anterior sinó que ha empitjorat lleugerament. D’una banda la no aprovació del pressupost de la Generalitat de l’any 2016 ha condicionat una pròrroga pressupostària, que ha impedit aplicar mesures per incrementar el nombre d’intervencions, i de l’altre l’eficiència dels dispositius quirúrgics de la sanitat catalana, no ha pogut compensar la pressió de la demanda de noves intervencions. Tanmateix, hauria estat esperable que amb el mateix pressupost que el 2015, les llistes d’espera, en el pitjor del cassos estiguessin al nivell del 2015, i en canvi s’han incrementat al voltant del 5%.

La roda de premsa de presentació de les llistes d’espera ha estat presidida per David Elvira director del CatSalut, acompanyat per Josep Maria Argimon, sotsdirector del Servei, i Cristina Nadal directora de l’Àrea d’atenció Sanitària del CatSalut. Com ja ha succeït en altres ocasions en que les dades a donar no eren positives, el conseller Comin no ha assistit a la presentació del seu “Pla de Xoc”. Tot i els resultats desfavorables, David Elvira ha volgut mantenir els objectius del Pla de Xoc per l’exercici 2017, i aquest any, si més no, tindrà pressupost per poder-ho intentar; altra cosa és que s’acabi aconseguint.

Tanmateix seria bo que els nostres màxims responsables del sistema sanitari fossin curosos a l’hora de marcar-se objectius i donar-los a conèixer. Els objectius han de ser assolibles, perquè sinó, a banda de ser quimèrics, a sobre generen frustració en aquells que tenen al responsabilitat directa d’assolir-los. Per tant, tot i entenent que David Elvira asseguri que per a l’any 2017 “els compromisos del Pla de Xoc per reduir les llistes d’espera es mantenen inalterables”, seria bo que com a mínim  s’aconseguissin dos objectius: la disminució del nombre total de persones en llista d’espera, i la reducció dels temps d’espera d’aquestes persones, i això tant per les llistes d’espera quirúrgiques, com també per les de visita a l’especialista i per accedir a les proves diagnòstiques.  

També cal fer alguna consideració al voltant de les llistes d’espera. En primer lloc, de llistes d’espera a la nostra sanitat n’hi ha hagut sempre. Els directius de la sanitat han intentat que les persones que més esperen siguin aquelles que menys gravetat presenten en el seu estat de salut. Últimament, s’han considerat també situacions de tipus social a l’hora de prioritzar les intervencions. És interessant fer una comparativa amb la situació de l’any 2010, quan les llistes d’espera existents encara no eren del tot atribuïbles a les retallades, sinó que responien a causes estructurals del sistema hospitalari. A l’any 2016 s’han realitzat quasi un 14% més d'intervencions que les fetes a l’any 2010. Això també ho hem de tenir present.

Finalment afegir que hi ha molta demagògia al voltant de les llistes d’espera. En segons quines intervencions no urgents esperar dos o tres mesos per ser operats entraria dintre de la normalitat. El Col·legi de Metges de Barcelona va elaborar un document de posicionament sobre les llistes d’espera que en un dels seus punts diu textualment:

“En la pràctica, les llistes d’espera s’interpreten de manera diversa i en molts casos de manera interessada: com un mecanisme de regulació econòmic, com un indicador de necessitats no ateses, com a indicador d’assignació inadequada, com a responsabilitat només de qui governa. Aquesta disparitat interpretativa no contribueix en absolut a una solució lògica, serena i racional de la situació de les llistes d’espera. Alhora, afavoreix la  confusió i la pèrdua de confiança en els serveis sanitaris.”


Per tot plegat es recomanable prendre’s la informació sobre les llistes d’espera relativitzant les dades i fugint d’interpretacions interessades dels esvalotadors de sempre. Estem millor que al 2010... Confiem que el 2017 amb un pressupost ja aprovat i una previsió de mesures addicionals, la situació encara millori més.     


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada