dimecres, 25 de gener del 2017

Finalment, després d’algunes anades i vingudes, es crea el Cercle de Salut


El Cercle arriba quan el sistema sanitari català ja ha perdut la batalla al carrer. ("A buenas horas mangas verdes...")

Les falses acusacions de corrupció i privatització a la sanitat catalana, i les denúncies infundades de males pràctiques, no han trobat en cap moment la rèplica de cap veu autoritzada del sector.



Acte de constitució del Cercle de Salut 
Dimarts passat es va constituir formalment, després de mesos discutint-ho, el Cercle de Salut, associació promoguda per diferents professionals del sector salut, interessats en incidir en el sector sanitari, preservant els elements del model que han contribuït a fer del sistema sanitari català un dels més eficients del món, considerant els seus resultats en salut, el cost de la seva obtenció, i la valoració que en fa la societat dels serveis que rep. El Cercle de Salut vol ser doncs un ens capaç d’influir en la política sanitària, de treballar per la sostenibilitat del sistema sanitari i per la seva millora, des de la transversalitat i la independència de l’administració pública. La iniciativa compta amb el suport de diferents col·legis professionals, i organitzacions acadèmiques.  

Com és sabut, aquests últims anys el sistema sanitari del nostre país, ha estat objecte de multitud d’atacs provinents majoritàriament de l’esquerra política més a l’esquerra, amb una finalitat gens ètica. La justícia ha demostrat que totes les denúncies fetes, i totes les acusacions que la sanitat catalana ha suportat, no tenien cap fonament. És doncs evident que tota aquesta dinàmica de descrèdit contra el sistema sanitari perseguia finalitats polítiques, atès que a nivell de la Justícia no hi ha hagut (més enllà del problema de Reus encara pendent de resolució judicial)  cap condemna. L’objectiu era desgastar al govern, atacant un flanc molt delicat i al que els catalans som especialment sensibles, però a més, l seva irresponsabilitat els ha portat a posar en un seriós risc a un dels millors sistemes sanitaris d’Europa.

Atès que per guanyar l’opinió pública a alguns no els va semblar prou inventar casos de corrupció, llavors varen recorre a temes relacionats amb el negoci, sobretot el negoci suposadament il·lícit i es va començar a denunciar una privatització del sistema sanitari, i com que això era demostrable que no era així, van sofisticar el concepte i van començar a parlar de la mercantilització de la sanitat.   

Representants dels promotors, varen presentar el Cercle
al conseller de Salut Antoni Comin
Les conseqüències de tota aquesta demagògia han estat molt greus. Més enllà de les persones afectades per acusacions falses i dels danys que se’ls ha produït a ells i a les seves famílies, s’ha produït una situació molt greu de la qual ens costarà poder-ne sortir, i és que el discurs populista de tota aquesta gent que s’ha dedicat a voler destruir el sistema, ha guanyat una part important de l’opinió pública. Avui en dia, a Catalunya, molta gent pensa infundadament que la sanitat catalana és corrupta i que la màfia dels negocis s’ha instal·lat en el sistema sanitari. És tan greu la situació, que a Lleida per exemple, molts lleidatans encara ara es creuen que fer un consorci és privatitzar la sanitat.

Només ha faltat, per acabar-ho d’adobar, l’arribada a la conselleria d’Antoni Comin, que desconeixent les peculiaritats del món en el que es ficava va començar a parlar amb una gran frivolitat de “fer la major desprivatització de la història” del sistema sanitari, a expulsar a centres de titularitat privada del SISCAT, a insistir en que el més important no és la qualitat del sistema sanitari, sinó la titularitat, etc., etc.

Amb aquest panorama, ara el que toca és poder guanyar la batalla de l’opinió pública, i aconseguir que la ciutadania entengui que els nostre sistema sanitari està presidit per la ètica. Em sembla molt positiu que el Cercle de Salut es fixi aquest objectiu per la defensa el model sanitari català. Tinc però els meus dubtes, perquè no veig clar que entre els promotors del Cercle, hi hagi prou valentia per fer-ho perquè quan es varen produir els atacs al sistema sanitari, la majoria dels promotors varen callar donant per bones les acusacions (quien calla otorga, diu la cita castellana). Només el Dr. Padrós president del COMB va fer alguna manifestació d’indignació davant de la situació que la sanitat catalana estava vivint; també algun professional del sector va fer alguna denúncia quan el tema l’afectava a ell directament. Però una defensa a ultrança, aferrissada del sector qui l’ha fet? Les patronals, vergonyosament callades, els col·legis professionals mirant a un altre banda, els gestors amb un silenci sepulcral. Algú molt important en la sanitat catalana, indignat per aquesta manca de resposta em deia: “Ricard, però on és el sector? Que no ho veuen el mal que se’ns està fent? Com és que callen i ningú diu res?”.

El logo del Cercle da Salut. Tant de bo, ben aviat,
 sigui un logo ben conegut en el sector sanitari  
Per tant, perquè ara, tot d’una, aquestes mateixes persones hauran de fer sentir la seva veu encara que estiguin recolzades per el col·lectiu que integra el Cercle?. Abans disposaven d’altres organitzacions per poder defensar la sanitat catalana, i tot i així no ho varen fer. La majoria d’elles, té un lloc de treball que directament o indirecta depèn de l’administració sanitària, alguns fins i tot reben subvencions de la pròpia administració per mantenir les seves organitzacions, i per a altres la seva subsistència econòmica està directament lligada als encàrrecs professionals que reben del sector sanitari. Amb aquestes condicions podran obviar aquests interessos del tot legítims i anteposar la defensa del sector? Com podran oposar-se a determinats plantejaments si aquests provenen de l’administració que els paga? Si realment són capaços de fer-ho,  ben vingut sigui el Cercle de Salut.

Pel moment, el calendari d’accions a endegar pel Cercle és:
Presentació pública del Cercle de Salut el dia dilluns 13 de febrer a les 7 de la tarda a la sala d’actes de l’Hospital de Sant Joan de Déu
Elaboració d’un programa d’activitats
Assemblea General abans d’acabar l’any, i elecció de la Junta Directiva atès que l’actual és provisional.

Ho seguirem amb atenció.


www.rbaestudisiprojectes.cat    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada