dimarts, 3 de gener del 2017

25 anys del CatSalut (V)

          

Conseller Comin:

“...Les reformes que s’han anat introduint al sistema sanitari al llarg del temps, s’han aconseguit amb gent molt diversa que tot i això s’han posat d’acord...”
“...el debat sobre el model de provisió és un debat resolt perquè el que diu la LOSC segueix sent vàlid...”


L’auditori va rebre amb absoluta indiferència les paraules del conseller Comin



(...Continua de l’entrada anterior)

Intervenció del conseller Toni Comin:

Abans de comentar el contingut de la intervenció del conseller Comin, vull fer un reconeixement a la seva capacitat dialèctica. Toni Comin està resultant probablement el pitjor conseller de tots els que han passat pel pavelló Ave Maria des de la recuperació de la Generalitat provisional; tanmateix té una qualitat envejable: la seva intel·ligència dialèctica. I el dia de la Taula dels Consellers ho va tornar a demostrar quan malgrat les veritats que va haver d’escoltar de la majoria d’exconsellers posant el dit a la nafra dels problemes que ell està causant al model sanitari català, va intentar donar al volta a la truita volent transformar les crítiques rebudes en elements que li servien de base per tornar a insistir una vegada més en les seves polítiques  mancades de qualsevol rigor i molt allunyades del que la sanitat catalana necessita.

Comin va començar la seva intervenció com si fos el primer dia de classe en una escola d’arquitectura i ell fos el catedràtic que havia d’impartir la primera lliçó magistral. Fent referència implícita al sistema sanitari va dir que “tenim un edifici molt sòlid i molt bo, que s’ha anat construint poc a poc i les reformes s’han anat fent aprofitant tot el que hi havia per gent molt diversa que s’han posat d’acord en com havia de ser l’edifici. L’edifici ha patit un tempesta molt forta (la crisi) i l’edifici ha resistit; és la prova de la resiliència del sistema. Tanmateix, la tempesta ha fet posar en discussió la validesa de l’edifici, i cal reparar els efectes de la tempesta... El sistema necessita reformes perquè el terra sobre el que han construït l’edifici està aguantant unes càrregues molt importants”. Tota aquesta llarga  metàfora li servia al conseller per justificar la necessitat de fer les reformes que ell vol introduir.

El primer que cal destacar és que la metàfora emprada pel conseller no és encertada: si el terra no hagués resistit adequadament les pressions a que ha estat sotmès, l’edifici no hauria aguantat l’envestida d’una tempesta com la que ha significat la crisi, i tampoc la que està patint ara coma conseqüència del populisme i la politització de la sanitat, de la qual el mateix conseller no hi és aliè. Això ho tenen molt clar la majoria d’estudiants debutants en l’escola d’arquitectura i que van escoltar pacients el discurs del conseller Comin. Tanmateix, la crítica a la metàfora no exclou que al sistema nacional de salut català li manquin reformes. I tant que ni calen, però no precisament totes les que hi vol introduir un conseller que no sap massa bé quin terreny trepitja.

Seguint el discurs de Comin, “per refer els efectes de la tempesta cal recuperar els sous dels professionals, i recuperar inversions aturades i fer-ne de noves”. Al respecte val a dir que aquests “desitjos” del Sr. Conseller no s’han vist reflectits en els pressupostos de l’any 2017, on no es contempla ni un sol Euro addicional per recuperar els salaris dels professionals, i on la quantitat assignada a inversions no cobreix ni tan sols els diferents compromisos que el conseller Comin ha anat adquirint durant el seu periple pels diferents hospitals catalans que ha dut a terme aquest primer any del seu mandat, al més pur estil de “Bienvenido Mister Marshall”, però tal com succeïa en la pel·lícula, els diners han passat de llarg.

Segons el conseller, “per perfeccionar l’edifici hi manquen uns canvis: El Pla d’Oncologia, el Pla director d’Urgències, un nou sistema de pagament a l’atenció primària, o els nous Plans Estratègics de les regions sanitàries, i la reforma de l’assistència primària que té en consideració el problema de les desigualtats socials ”  

Encara continuant amb el seu símil, “per resoldre els problemes derivats de la manca de solidesa del terra sobre el que s’assenta l’edifici, calen reformes que ens permetin reduir els riscos: ens cal un sistema més comunitari que ens permeti enfrontar l’envelliment i el canvi tecnològic. També s’ha de resoldre la participació dels professionals, tenir en consideració el canvi cultural dels ciutadans i resoldre la qüestió de les desigualtats socials.”

Tot seguit, el conseller Comin va dir que recollia quatre de les moltes reflexions que els exconsellers de Salut havien fet minuts abans. Aquestes quatre reflexions foren:

  • Debat sobre el model de provisió.El conseller Comin va dir que no era el debat més important (és curiós destacar que aquest debat qui l’ha endegat des del primer dia del seu nomenament és el propi conseller Comin; certament aquest home comença a fer evident que no sap massa bé de quin peu calça). Segons Comin, “el debat sobre el model de provisió és un debat resolt perquè el que diu la LOSC segueix sent vàlid”. (Algun dia, potser alguna veu autoritzada gosarà dir-li al Sr. conseller que és el que realment diu l’article 5 de la LOSC al respecte, que no és precisament el que ell predica).
  • La transparència és absolutament important. El conseller va afirmar que transparència i autonomia de gestió no estan renyides (i tant que no ho estan; dona tota la sensació que el conseller Comin encara no ha entès ben bé que és això de l’autonomia de gestió)
  • Governs territorials. Comin es va mostrar favorable a aquesta demanda de la consellera Geli, però considerant aquests governs territorials en l’òrbita de l’Agència de Salut Pública.
  • Competència i complexitat. Aquí el conseller Comin s’hi va mostrar més reticent, dient que la n és important i per això cal estudiar molt bé que és el que es concentra en un lloc atès que aquesta n incideix d’una manera molt directe en la qualitat de l’assistència.  

El conseller Comin va acabar la seva intervenció dient que “jo lidero i tiro del carro per fer de tractor de polítiques que després han d’aplicar altres càrrecs del govern”

La intervenció del conseller Comin va obtenir el silenci de tot l’auditori... Que cadascú en tregui les seves conclusions... Es diria que els alumnes d’arquitectura no van quedar massa satisfets de la lliçó magistral a la que acabaven d’assistir... 


(Continuarà...)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada