divendres, 27 de gener del 2017

Comin rectifica


Antoni Comin, una de freda i una de calenta:

  • Es disculpa educadament davant de diferents col·lectius professionals per les seves desafortunades declaracions sobre la responsabilitat de la infermeria en l’acumulació de lliteres en els passadissos d’urgències,
  • Exigeix al recent creat Cercle de Salut que desmenteixi formalment als mitjans de comunicació que havien publicat que el Cercle naixia per “fiscalitzar” la sanitat pública catalana


 La freda:

Antoni Comin pateix d’un excés de verborrea que el porta sovint a dir coses que no es corresponen amb la realitat. No és la primera vegada que cau en el parany de dir el primer que li passa pel cap i després algú ha de matisar allò que el conseller volia dir. Em aquesta ocasió cal, però, valorar positivament la seva reacció davant d’unes manifestacions seves fetes al diari “El Periódico” en les que deixava en entre dit la professionalitat de la infermeria. Veiem en primer lloc el fragment corresponent a les polèmiques manifestacions:

“…I voldria dir una cosa sobre les lliteres als passadissos. Les lliteres, amb pacients, són als passadissos, a vegades, per la poca capacitat de derivar aquell malalt cap a una planta de l’hospital. Però, en d’altres –insisteixo, en ocasions– aquesta permanència al passadís respon a la decisió de la infermera, que vol tenir el pacient a la vista. Més d’una vegada, tenint plaça en un box d’urgències, la infermera decideix deixar un malalt, sense familiar acompanyant, al passadís.
–¿Per quin motiu?
–Per la seguretat d’aquell pacient. Ho expliquen les infermeres. Des del punt de vista professional, el passadís a vegades és un espai assistencial més. Si seguim parlant dels passadissos com una cosa dramàtica, ens equivoquem. I no estem justificant l’injustificable. Sé que el que estic dient és polèmic. Però és cert.”

La reacció dels col·lectius d’infermeria i auxiliar a aquestes desafortunades manifestacions va ser immediata. Col·legis professionals, sindicats, i infermeres/eres a títol personal van manifestar públicament el seu rebuig a aquestes paraules del conseller.  Pressionat per aquestes queixes Comin s’ha vist finalment obligat a rectificar, i ho ha fet ell en persona; aquesta vegada no ha delegat en ningú per matisar les seves paraules, i encara que la rectificació no ha estat pública, sinó feta en privat sense presència dels mitjans, cal valorar positivament el gest del conseller. En la nota feta pública pel departament de Salut es diu entre altres coses:

“…el conseller ha reconegut la inoportunitat i la inexactitud de la seva resposta en el referit mitjà de comunicació. En aquest sentit, s’ha disculpat de manera explícita per l’impacte que aquesta declaració ha tingut en l’estat d’ànim del col·lectiu d’infermeria…”

Cal valorar positivament que en aquesta ocasió l’actitud de Comin ha estat correcte. Tan narcís com és, reconèixer que es va equivocar, té mèrit. Felicitats Sr. Comin.

I la calenta:

Malgrat que tots ens esforcem a vendre la millor imatge possible de nosaltres mateixos, al final acaba sorgint la personalitat autèntica que portem dins. I Antoni Comin no és una excepció. L’endemà mateix del naixement del Cercle de Salut, un diari titulava que el Cercle havia nascut per “fiscalitzar” la sanitat pública catalana. Aquest titular va molestar molt al conseller que es va dedicar a telefonar a diferents persones relacionades amb el cercle, exigint que el Cercle fes un desmentit públic en el mitjà que havia publicat el titular esmentat. Recordem que els promotors del Cercle havien visitat al conseller el dia abans per explicar-li personalment perquè es constituïa el Cercle i quins objectius tenia. Pel que ha transcendit sembla que el mateix Comin els hi va dir que si no fos pel càrrec institucional que ocupa, potser ell mateix s’hi afiliaria.

Després de diferents contactes entre alguns membres de la Junta provisional, sembla que el Cercle es va negar a fer el desmentit, tot i que algun dels seus membres més destacats van intentar parlar amb el conseller per tranquil·litzar-lo. No sembla que ho aconseguissin massa. Quan Antoni Comin s’enfada, al departament de Salut ja saben que vol dir això. El que si ha succeït és que el mitjà en qüestió va fer desaparèixer de la seva pàgina principal l’article amb aquell titular. Casualitat o efecte col·lateral?


Està molt bé que un polític es disculpi, però quan els polítics s’han de disculpar tan sovint vol dir que alguna cosa falla...  


www.rbaestudisiprojectes.cat             

3 comentaris:

  1. Si que comença bé aquest Cercle si comença fent trucades per tranquilitzar. Visca la independència. Ens falta molt en aquest pais petit de saber els rols, papers i com han de funcionar centres d'aquest tipus. Fa pinta de Cercle tancat, nomé convidats els que pensen el mateix, polititzat i poc objectiu.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Eulàlia per el teu comentari. Certament, pel moment la teva visió del que pot donar de sí el Cercle de Salut, és encertada. De fet la immensa majoria dels seus integrants és gent que pertany al Consorci de Salut i Social, a la Unió Catalana d’Hospitals i a la Societat Catalana de Gestió Sanitària. Des d’aquests organismes en ben comptades ocasions (per no dir cap) s’han alçat les seves veus per defensar al sector de les falses acusacions que ha rebut. Sempre han callat i és ben sabut que callar equival a donar la raó a qui acusa.
      Per altre banda, sempre ens trobem als mateixos protagonistes. Apareixen en tots els aparadors públics que poden, llueixen les seves aptituds, però mai (o quasi mai) fan aportacions de valor afegit.
      Tanmateix crec que val la pena atorgar un marge de confiança. Potser el fet de veure’s ara aixoplugats pel “Cercle”, els dona una força especial per fer allò que fins ara mai no han fet: defensar el sistema.
      En la meva opinió cal donar de marge aquest any 2017 i veure que fan. De moment, l’altre dia, el diari de Tarragona publicava un escrit molt interessant sobre el que és un servei públic que requeriria una adaptació urgent a la realitat del sistema sanitari públic català. I jo diria que el Cercle no ho abordarà, no sigui que el conseller Comin es torni a enfadar.
      Aquí teniu l’article pels que hi estigueu interessats

      http://diaridetarragona.es/tarragona/79746/%C2%BFremunicipalizarr-%C2%BFprivatizarr-%C2%BFde-que-hablanr



      Elimina
    2. Tens rao. Estarem amatents a veure que fan. Gracies

      Elimina