dimecres, 15 de juny del 2016

El sindicat Metges de Catalunya renova la seva direcció


Albert Tomàs i Francesc Duch deixen pas a una nova generació de responsables sindicals


Aquesta renovació afectarà positivament a la capacitat negociadora del sindicat? O continuaran com fins ara, al marge de la majoria de pactes?



La candidatura guanyadora
A l’octubre de l’any passat el Dr. Albert Tomás, president del sindicat Metges de Catalunya va ser promogut a la vicepresidència primera de la FEMS (Fédération Européene des Medecins Salariés). En aquell moment el Dr. Tomás a més d’ostentar la presidència de Metges de Catalunya també era vicepresident de la CESM (Confederació Estatal de Sindicats Mèdics). A banda de tots aquests càrrecs, el Dr. Tomàs exerceix de cap de servei d’anestesiologia a l’Hospital Sant Bernabé de Berga. Era evident que humanament era molt difícil satisfer totes aquests responsabilitats amb la seriositat que al Dr. Tomàs li agrada treballar, motiu pel qual va expressar als seus companys de Junta de Metges de Catalunya la seva voluntat de deixar la presidència del sindicat, així com el càrrec al CESM. De manera que a les eleccions de maig de 2016 celebrades a A Coruña el Dr. Tomàs ja no va presentar-hi la seva candidatura al CESM, igual que ha fet ara a les eleccions d’ahir a la direcció de Metges de Catalunya.

Quan el col·lectiu mèdic es va assabentar que el Dr. Tomàs deixava la presidència de Metges de Catalunya, dues persones que havien integrat la candidatura del Dr. Tomás varen decidir que optaven a encapsular sengles candidatures per presentar-se a les eleccions. Foren les candidatures “Obrint Portes” encapçalada pel cirurgià de l’Hospital de Mataró Dr. Jordi Cruz, i la candidatura “Unitat Compromís i Projecte” encapçalada pel Dr. Jaume Mestre de l’Hospital de Sabadell. Ambdues candidatures es nodrien en bona part per antics integrants de la candidatura que havia presidit en el passat el Dr. Tomàs.

El guanyador de les eleccions celebrades ahir ha estat el Dr. Jordi Cruz, cirurgià de l’Hospital del Mar que encapçalava la candidatura “obrint portes” que incorpora a la seva candidatura al nefròleg de l’Hospital del Mar Josep Maria Puig com a secretari general de Metges de Catalunya. La nova direcció de MC pretén enfortir el sindicat amb una visió global i inclusiva de tots els afiliats, sigui quina sigui la titularitat de l’empresa on treballen, i amb una potenciació dels serveis i de la formació continuada que ofereix, buscant sinèrgies i col·laboracions amb societats científiques, col·legis mèdics i universitats. 

Aquesta candidatura que ha aconseguit el 80% del vots emesos, la completaven l’anestesiòloga Núria Estanyol com a vicepresidenta, la pediatra Anna Roca com a vicesecretària general, el metge de família David Arribas com a secretari de finances, i l’anestesiòloga Teresa Aberasturi  com a vicesecretària de finances. Val a dir que han votat 470 afiliats dels 8.348 que tenien dret a vot, el que equival a una participació del 5,6%.

Caldrà veure ara quin és el nou tarannà negociador d’aquesta nova Junta. Recordem que les juntes anteriors han estat poc proclius als pactes essent difícil assolir acords amb el sindicat. Pels comentaris que es senten tant el Dr. Cruz nou president, com el Dr. Puig nou secretari general tenen un grau d’acceptació important i es valora la seva capacitat de diàleg. Veurem si tots aquests bons auguris són confirmats pels fets.

El Dr. Albert Tomàs. vicepresident de FEMS i expresident
de Metges de Catalunya
Per la seva banda el Dr. Tomàs deixa l’acció sindical directe a l’Estat espanyol per concentrar-se en les seves noves responsabilitats a nivell europeu i a la seva tasca assistencial a l’Hospital de Berga. En el seu comiat veu la situació “molt complicada” i posa com exemples el pressupost del tot insuficient per fer front a les necessitats, en el que ell creu que cal recuperar amb rapidesa els 1.500 milions que hi falten. Troba greu que els centres tinguin de mitjana un 15% menys de treballadors ara que al 2010, el preocupa l’obsolescència dels equipaments de la gran majoria d’hospitals que porten més de cinc anys amb un nivell baixíssim o nul pel que fa a les inversions tecnològiques. Tot i així reconeix que els indicadors de Salut són molt bons per un sistema sanitari que dedica a sanitat un % del PIB molt inferior a la resta de països occidentals.  

Està preocupat també pel baix nivell salarial dels metges comparats amb la majoria de països de l’Europa occidental, la manca de planificació pel que fa a les necessitats d’especialistes d’aquí a 5 anys, la feminització de la professió que comportarà dificultats afegides al cobriment de guàrdies, baixes, vacances, etc. “ningú està pensant i planificant aquests situacions perquè d’aquí a cinc anys tot això no sigui un problema” diu el Dr. Tomàs.


Pel que fa als seus objectius a Europa, el Dr. Tomàs destaca la homogeneïtzació de les titulacions d’especialista a nivell europeu, on s’ha trobat amb situacions increïbles. També vol aconseguir que les hores de guàrdia tinguin la consideració d’hores treballades per tal que això pugui computar per una jubilació en millors condicions,  i resoldre el problema de la feminització de la professió que és un fenomen que es dona a tot Europa, i en el que caldrà pensar en solucions que permetin cobrir les necessitats assistencials i fer-les compatibles amb la conciliació de la vida familiar i laboral.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada