divendres, 7 de febrer del 2014

La Malnutrició infantil a Catalunya: Quan el problema no és només el “sottogoverno”....


Només 10 infants catalans, presenten problemes relacionats amb la falta d’aliments adequats.


Una filtració ¿interessada? genera malestar polític


Recentment s’ha difós la notícia que 660 nens patien  “malnutrició” a Catalunya, i al seu voltant s’ha generat la polèmica. De fet ha hagut de comparèixer el propi conseller Ruiz a fer aclariments, explicant que dels 660 menors classificats per Salut Pública en aquest codi de circumstàncies socials i econòmiques, només 10 tenen problemes relacionats amb la falta d'aliments adequats i els altres 650 tenen riscos, però no estan malnodrits.

L’aclariment l’ha hagut de donar el conseller, per sortir al pas de certes acusacions d’algun partit polític que li ha arribat a demanar la dimissió per haver mentit al Parlament quan fa tot just unes setmanes havia donat unes xifres diferents. Aquest partit ha argumentat que “el mes d'agost passat, el conseller Ruiz va negar que hi hagués casos de malnutrició infantil a Catalunya, i al gener, en una resposta parlamentària ens diu que hi ha deu casos. I ara resulta que n'hi ha 660".

Alguns dels viatges del Síndic de Greuges
La compareixença del conseller Ruiz ha aclarit el tema, i ha servit per deixar ben clares algunes situacions:

La primera relativa al paper suposadament interessat que està jugant el Síndic de Greuges. Cal tenir en compte, que el Síndic de Greuges, gaudeix d’un nomenament per un període de 9 anys aconseguit per un procediment una mica curiós, fruit d’un pacte entre el tripartit i el PP a l’any 2004. Per altre banda, a l’any 2010 el Sr. Ribó va ser reelegit Síndic, abans que hagués esgotat el seu mandat, i contravenint la pròpia llei del Síndic que estableix un mandat únic de 9 anys. Va ser una hàbil maniobra feta abans que el tripartit perdés el govern de la Generalitat, tal com donaven a entendre totes les enquestes i també amb el suport d’algun diputat del PP. Per tant, difícilment es pot anar per la vida donant lliçons quan el pedestal sobre el que descanses és de fang. Però és que a més, aquest Síndic de Greuges és el Síndic més viatjat del món, a vegades fins i tot acompanyat per la seva cap de gabinet i tot això costejat amb els impostos que els ciutadans de Catalunya paguem. Potser els problemes de malnutrició que el conseller Ruiz admet en aquests 10 cassos, es podrien pal·liar en la seva totalitat si el Síndic de Greuges i el seu seguici viatgessin menys. 

Un altre qüestió que ha quedat clara és que qui ha sortit en roda de premsa convocada d’urgència ha estat el propi conseller Ruiz, quan l’informe que la Generalitat ha lliurat al Síndic de Greuges ha estat elaborat per la Secretaria de Salut Pública. No s’entén massa que els que han elaborat l’informe no siguin  els que donin explicacions i desfacin malentesos. En lloc de ser ells, ha estat el mateix conseller qui ha agafat el brau per les banyes i l’ha reconduït. La pregunta és, quin és el motiu d’aquesta actuació del conseller? Volia ser ell en persona qui donés la cara? O potser no volia que ho fessin altres en els qui no confia?

Hi ha encara més interrogants: si es llegeix amb un cert deteniment l’informe, queda molt clar que el que diu coincideix amb la interpretació del conseller de Salut. Per tant, qui ha filtrat una informació esbiaixada de l’informe? Amb quina intencionalitat?     

En els temps que corren, sembla que hi ha alguns “trepes” (amb carnet de partit) que tenen pressa per assolir el poder...  


Sigui com sigui, deixem constància de la situació real a Catalunya: Hi havia 10 nens amb problemes relacionats amb la manca d’aliments adequats, d’un total de més de 880.000 nens atesos per l’atenció primària de l’ICS. Hi eren al gener i hi són ara: el Conseller Ruiz no ha mentit.

Això de les amistats perilloses… és que no et pots fiar…ni d'aquells als que has ajudat a ser alguna cosa a la vida...


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada