divendres, 14 de febrer del 2014

Eleccions al COMB


El Dr. Jaume Padrós guanya les eleccions a la presidència del Col·legi de Metges de Barcelona


El Dr. Toni Iruela, col·laborador habitual del blog, forma part de la nova Junta electa del COMB



Aquesta setmana s’han celebrat les eleccions a la presidència del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona. Concorrien dues candidatures la del Dr. Joan Gené, i la del Dr. Jaume Padrós. La candidatura guanyadora ha estat la del Dr. Jaume Padrós que ha estat escollit president del COMB, substituint al Dr. Miquel Vilardell, que havia exercit la presidència de l’entitat en l’anterior mandat. El Dr. Jaume Padrós havia estat vicepresident del col·legi en l’anterior junta presidida pel Dr. Vilardell, fet que li dona un aire de certa continuïtat tot i les cares noves que s’han integrat a la candidatura guanyadora 



Jaume Padrós ha guanyat la presidència del COMB amb un 58,86% dels vots, davant del 41,14% de la candidatura de Joan Gené.  El Dr. Padrós ha aconseguit 6.004 vots i el Dr. Joan Gené 4.196. Hi han hagut altres 110 vots que han estat o bé nuls, o bé eren vots en blanc. El cens era de 31.140 col·legiats, i han exercir el dret de vot 10.310, metges, és a dir el 33% del cens.

He de dir que les primeres paraules del Dr. Padrós m’han semblat interessants. Tant pel contingut, com per la convicció amb que les diu, però sobre tot per la claredat amb que ho expressa. El Dr. Padrós, bon coneixedor dels problemes de la sanitat catalana, i dins d’ella del problemes greus que afecten al col·lectiu mèdic ha fet unes manifestacions que són tot una declaració d’intencions, i que posen de manifest un tarannà diferent al front del COMB. Tant de bo aquestes primeres impressions es vagin confirmant en un futur immediat.

Voldria destacar algunes  de les frases que han cridat la meva atenció:

“Volem preservar allò que ha fet excel·lent el nostre sistema sanitari tant públic però també de l’àmbit  assistencial de les mutualitats. Volem ser protagonistes”

“Calen canvis importants perquè els metges liderin aquestes transformacions que facin viable la pervivència d’un sistema que hem ajudat a construir”

“Anuncio que com a president del COMB la meva primera acció serà la de convocar  als residents dels hospitals de l’ICS per ajudar-los a resoldre l’actual conflicte que els està afectant i els aboca a convocar una vaga indefinida”

“El nostre sistema sanitari està amenaçat per les retallades conseqüència de la crisi, s’ha passat la fase aguda però la situació de manca de recursos ha esdevingut crònica”

“Es posen de manifest fenòmens i reptes que preocupen de cara al futur: la manca de recursos, els canvis sociodemogràfics de la professió atès que hi ha 1/3 dels metges que es jubilen en els propers 15 anys, hi ha forces  nous col·legiats que són estrangers i que no venen en molts cassos per quedar-se, vol dir que estem formant professionals que després exerceixen en un altre país i la feminització de la professió atès que les dones necessiten conciliar la vida familiar i la professional”

“Es necessita un consens en la defensa del sistema sanitari, que és un sistema d’excel·lència. Ha estat un sistema que ha ajudat a donar cohesió a al societat, i això s’ha mantingut gràcies a l’actitud ètica dels professionals sanitaris tot i les retallades. La qualitat del sistema no s’ha perdut malgrat les retallades pel compromís ètic dels professionals.”

“Calen canvis en sistema organitzacional, per que els sistemes organitzatius que tenim a vegades es demostren no del tot eficients. Organitzacions flexibles en les quals els professional sanitaris liderin. El metges han d’entendre que el metge del futur ha de saber gestionar”

“És necessari escoltar; escoltar a metges, ciutadans, malalts, sindicats, patronals, als polítics...”

“Els hospitals grans han de col·laborar amb els petits, i la primària ha de col·laborar molt més amb els hospitals”

“En temps de crisi els populismes aprofiten el malestar de la gent.. El Sistema Sanitari és la joia de la i l’hem de preservar entre tots”

“Els ciutadans han de saber que hi han drets, però també obligacions; hem de cuidar el sistema que tan ens ha costat tenir. Tenim tradició reivindicativa però no de defensa dels serveis públics”

“Hi ha un 25% de la població que utilitza sistemes complementaris i per això deixa de pressionar sobre el sistema públic; si aquests ciutadans escollissin els serveis públics això col·lapsaria els dispositius públics, i acabaria perjudicant la gent de rendes socials baixes que no poden optar a altres alternatives diferents de la sanitat pública”

“Cal adequar les prestacions del sistema sanitari públic (cartera de serveis) amb els diners dels que es disposa per finançar les prestacions de la sanitat pública”

“Les dones representen a la meva junta el 50% del total dels membres”

Declaracions contundents i clares que són tota una declaració de principis. Si n’haig de triar alguna em decanto per la penúltima: “cal adequar la cartera de serveis amb els diners de que es disposa per pagar els cost d'aquests serveis”.  Més clar, l’aigua: és aquella coneguda frase de que la salut no té preu...però té un cost.

Vull desitjar tots els èxits a la junta del Dr. Padrós, i felicitar-lo per haver aconseguit la confiança majoritària dels metges de la província de  Barcelona, i en particular desitjar-li tots el èxits possibles a l’amic Toni Iruela, col·laborador habitual del blog, que forma part de la candidatura guanyadora. Molta sort a tots! 








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada