dijous, 12 de novembre del 2020

El sindicalisme d’obediència exclusivament catalana s’activa


Si fa pocs dies el sindicat Infermeres de Catalunya amenaçava amb la convocatòria d’una vaga indefinida a la sanitat pública catalana, ara és la Intersindical-CSC qui reclama al departament de Salut la contractació d’uns 20.000 treballadors sanitaris per mantenir al qualitat de l’assistència del sistema públic de salut. Tot plegat és mostra del descontentament existent en el sector al voltant de les mancances d’un sistema sanitari amb dèficits estructurals i amb les seves plantilles cansades física i psicològicament després dels esforços extra que s’han vist obligats a fer a causa de la pandèmia. 

 
 
La Intersindical-CSC és un sindicat de classe, no lligat a cap entitat de caràcter estatal, d’obediència nacional, que en les darreres eleccions sindicals va aconseguir uns resultats molt bons en el sector sanitari: guanyadors a l’assistència primària de Barcelona i Catalunya Central, segons a Girona i Alt Pirineu, van aconseguir representació a les Regions Metropolitana Nord i Sud de l’ICS i també varen obtenir bons resultats als hospitals Vall d’Hebron, Bellvitge i Josep Trueta de Girona; tot això en l’àmbit ICS. Ara, de cara a les properes eleccions sindicals, es plantegen estendre la seva manera de treballar al sector sanitari concertat.
En l’àmbit sanitari el sindicat defensa una sanitat pública i de qualitat, unes condicions laborals dignes per als seus treballadors i la participació dels treballadors en les decisions socioeconòmiques de les empreses, entre d’altres objectius.

 

 

La crisi sanitària de la Covid-19 ha fet estralls a Catalunya, a l’Estat espanyol, i a bona part dels països de tot el  món. Per això, una vegada analitzats els efectes de la primera onada de la pandèmia en la societat i també en el conjunt de treballadors sanitaris, la Intersindical-CSC ha presentat unes demandes al departament de Salut per evitar que es tornin a repetir unes circumstàncies tan negatives per a tothom.


En les seves demandes, el sindicat recorda que els professionals sanitaris de l’Estat són els que han patit més contagis de tots els països, una mica més del 20% dels professionals de la salut s’han vist afectats per el virus segons el sindicat, i això ha estat així a causa del dèficit en els equips de protecció individual (EPI) amb que s’ha vist obligats a treballar. Aquesta mancança no ha estat obstacle per que el personal sanitari s’entregués materialment en la lluita contra la pandèmia, superant els límits de la professionalitat amb la seva entrega i el seu sacrifici personal, assumint riscos per la seva pròpia vida.

 

El sindicat destaca que la tornada a la nova normalitat no va estar planificada amb encert per part de l’administració, i assegura que es va fer de manera prematura i malament, i lamenta que les compensacions tan minses que es van acordar per als professionals fessin distincions entre categories laborals. Tampoc entén com una funció tan delicada com el rastreig de contactes fos encarregada a una empresa externa al sistema sanitari, sense cap expertesa en aquesta camp, i amb uns resultats negatius que salten a la vista. 

 

El sindicat critica el “Pla d’enfortiment de l’AP” dissenyat pel departament de Salut, al que considera del tot insuficient per resoldre els problemes que afecten a l’atenció primària, que com és sabut rep la pressió de les demandes d’atenció derivades de la Covid-19, assumint entre d’altres funcions la realització de les proves PCR, els cribratges massius a escoles i barris, l’atenció als geriàtrics que ara són supervisats per l’assistència primària, i la gestió dels contagis a les escoles. Per tot això la Intersindical-CSC demana un increment de plantilles a primària que en cas de les infermeres situa en unes 7500 professionals les necessitats de noves contractacions, amb l’objectiu de passar de la ràtio actual de 6,9 infermeres per 1000 habitants a 9, que és la mitjana dels països de l’OCDE. En els cas dels facultatius, els càlculs del sindicat els porten a demanar 800 facultatius addicionals per donar suport a les necessitats del primer esglaó de l’assistència sanitària.     

 

Però no és només l’assistència primària la que necessita reforços a parer del sindicat. Els  nous dispositius hospitalaris muntats pel departament de Salut per fer front a la Covid-19 requereixen de noves contractacions, que en aquest cas el sindicat situa al voltant dels 2500 nous treballadors sanitaris de totes les categories. També demanen altres 2000 treballadors addicionals per reforçar les plantilles estructurals dels hospitals fortament tensats per la pressió assistencial actual. En total el sindicat situa les necessitats de contractació de personal per els centres del sistema sanitari públic al voltant dels 20.000 nous treballadors.


Per fer front a aquestes demandes, calen uns recursos pressupostaris que són del tot inexistents, i en aquest sentit el sindicat s’afegeix a les veus que a Catalunya ja fa anys que reclamen una millora del finançament del sistema sanitari català, que es podria aconseguir segons diu el sindicat, si el dèficit fiscal que pateix Catalunya amb l’Estat no existís. Això representaria un increment substancial dels recursos sanitaris i seria una mesura que permetria frenar la pandèmia i evitar el col·lapse sanitari.

 

Aquestes són les receptes del sindicat per lluitar contra la pandèmia i assegurar un sistema sanitari públic i de qualitat. La Intersindical-CSC no es mostra partidaria de les mesures que comporten restriccions de llibertat i d’aïllament social. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada