La Covid-19 ha impedit que per vintè any consecutiu, els metges catalans hagin pogut intercanviar punts de vista i debatre sobre qüestions d’actualitat, en una jornada estiuenca organitzada conjuntament per el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona i l’Associació Universitària de la Cerdanya i que es venia celebrant de manera ininterrompuda des de l’any 2000.
La última quinzena de juliol era l’època escollida per celebrar una Jornada a Puigcerdà, lluny de les calors de Barcelona, on els metges discutien sobre les qüestions d’actualitat que afectaven a la professió mèdica. Eren unes jornades refrescants en les que a banda de la calor, aquell dia també es deixaven de costat altres preocupacions per abordar de manera col·loquial i desenfadada l’actualitat sanitària del país, analitzar els problemes de la professió, i defensar un model sanitari construït entre tots i sovint posat en perill per la manca de recursos econòmics, però també per les actituds d’alguns que mai han entès que el més important de qualsevol sistema sanitari públic és la qualitat de l’atenció rebuda, que aquesta sigui gratuïta per a tots els ciutadans i que aquests puguin accedir amb tota facilitat al sistema sanitari.
La Jornada transcorria en sessions de matí i tarda, interrompudes amb diferents descansos, un d’ells per dinar. L’ambient era prou relaxat, agradable, estiuenc, i molts dels presents deixaven les corbates per a millor ocasió. Des de la seva primera edició a l’any 2000, de la que l’amic Jordi Boix en fou un dels promotors de la idea, la Jornada ha anat creixent en participants i en interès, de forma que l’assistència cada any era prou important.
Tot i tractar-se d’una Jornada estiuenca, les qüestions tractades tenien la seva transcendència i no estaven exemptes de conflicte. Només a títol de recordatori esmentaré alguns exemples dels temes tractats aquests últims anys:
A l’any 2019 es va parlar de l’adaptació dels metges als nous rols que han d’assumir en el procés assistencial en funció dels avenços de la ciència així la presència de noves professions en la pràctica assistencial.
A l’any 2018 un dels temes tractats va versar sobre el lideratge
A l’any 2017 es va discutir sobre la manca de metges a Catalunya
A l’any 2016 es va debatre sobre les dificultats derivades de conciliar feina i responsabilitats familiars i en aquests sentit va destacar la ponència que abordava les dificultats de ser a la vegada metgessa, dona, mare i filla, i els grans sacrificis que comporta fer compatibles totes aquestes responsabilitats.
Són només uns exemples que deixen ben clar l’esperit d’aquesta Jornada d’estiu, que tracta temes importants, analitzats d’una forma rigorosa i distesa a la vegada. Més d’un dels temes debatuts a Puigcerdà ha comportat posteriorment un posicionament formal del Col·legi de Metges.
Aquest any 2020, ens hem quedat sense Jornada a Puigcerdà per culpa de SARS-CoV-2, que ha envaït les nostres vides i que està creant molts problemes no només sanitaris. El sector de l’economia també n’està patint les conseqüències i milers de treballadors han perdut els seus llocs de treball. És un problema molt seriós que afecta les nostres vides i no podrem baixar la guàrdia fins que la ciència no ens aporti una vacuna segura contra aquesta malaltia. Perdre la Jornada de Puigcerdà és una mala notícia però molt pitjors són les situacions que ens toca viure a conseqüència de la Covid-19.
Aquest any la difícil situació sanitària que viu el país fa que no hi hagi Jornada. És el moment de tenir un sentit record per els metges, infermeres i altre personal sanitari que han perdut la vida en el seu intent de salvar la vida a altres persones. Que el seu sacrifici, la seva abnegació i la seva entrega, ens serveixin per adonar-nos que la millor demostració de solidaritat exigeix respectar estrictament les mesures que determina el govern, per dures o incòmodes que resultin. Només el seu correcte seguiment ens permetrà evitar la pèrdua de més vides. Aquesta dura realitat exigeix que es preguin mesures per reformar, mitjançant un gran pacte nacional, el sistema de salut de Catalunya per evitar que aquestes situacions que hem viscut es puguin tornar a produir. Així ho han reclamat metges, gestors i infermeres.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada