diumenge, 2 d’agost del 2020

Agraïment del president de la Generalitat Quim Torra, al sector sanitari


Abans de les vacances, el president de al Generalitat Quim Torra ha volgut agrair al personal sanitari els esforços duts a terme i la seva generosa dedicació en el moment àlgid de la pandèmia. Ho ha fet a través dels dirigents dels sistema sanitari català amb els que s’ha reunit telemàticament. 



Encara no hem vençut al virus, però si una cosa comença a quedar clara és la fermesa del president de la Generalitat a l’hora de prendre decisions i actuar, encara que en fer-ho, hagi trepitjat alguns ulls de poll. 



El president Quin Torra ha demostrat que per ell les frases no són per fer bonic, sinó que cal omplir-les de contingut fent que la realitat respongui al que diu la frase. Mentre el departament de Salut s’omple la boca dient que “volem posar a les persones al centre del sistema sanitari”, el cert és que deixa sense cobrir la posició de Secretari de l’Agència de Salut Pública de Catalunya en el moment més crític de la pandèmia, o es deixa arrossegar per el vicepresident del govern català, més procliu a defensar l’economia que no pas la salut de els persones, tal com s’ha vist en la gestió de la crisi sanitària a partir del moment en que la Generalitat ha recuperat les seves competències. Catalunya ha estat de les pitjors comunitats de l’Estat per nous contagis, per manca de solucions efectives, per reticències econòmiques a l’hora de prendre decisions, i en definitiva a l’hora d’abordar un problema que el vicepresident Aragonès ha volgut controlar des de l‘ombra però que se li ha escapat de les mans per pura incompetència. Si en condicions de normalitat, el màxim responsable de Salut no ha d’anar del bracet del màxim responsable d’Economia, al bell mig d’una pandèmia, encara menys. I aquest és també un dels grans errors de la consellera Vergés. La obediència deguda a un superior del partit, ha passat per sobre d’altres consideracions.

És per aquest motiu que el president Torra, segurament pressionat per col·lectius sanitaris, ha hagut d’intervenir, per tallar de soca-arrel l’economicisme imperant en les actuacions del seu vicepresident, i en una decisió que tots li hem d’agrair, va obligar a la consellera Vergés a cobrir la plaça de secretari de l’Agència de Salut Pública de Catalunya amb la persona de Josep Maria Argimon que ha aportat coneixement, transparència i rigor a una situació que només comptava amb la verborrea i gesticulació de la consellera però sense cap altre ingredient ni mesura que servís per tallar la propagació del virus.

Els professionals sanitaris són el col·lectiu que més ha patit els efectes de la pandèmia. L’han patit com a ciutadans que són i l’han patit a més com a professionals sanitaris, que malgrat les deficiències amb les que s’ha vist obligats a treballar, ho han fet amb una dedicació, una generositat i un altruisme que mai els podrem agrair.  És per això que els president Torra ha volgut fer-los-hi arribar el seu agraïment a través de sengles trobades telemàtiques que ha tingut amb els alts directius de les institucions sanitàries.

Ho va fer en una primera sessió telemàtica el dia 27 de juliol, amb representants de centres hospitalaris de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, acompanyat de la consellera de Salut. “Estem en alerta i fent-ho tot per no tornar a la situació viscuda” els va dir, agraint-los els esforços fets per tots els professionals dels centres sanitaris de Catalunya. 

Dies més tard, el 31 de juliol, el president Torra es reunia de nou telemàticament, amb els responsables de l’atenció primària de Catalunya a qui també els va agrair la extraordinària feina que havien fet al llarg de la pandèmia destacant que “la ciutadania s’ha adonat de qui ha estat essencial i qui no, per sortir d’una situació com aquesta. Ja prou d’apel·lar a la professionalitat i el voluntarisme del sector, s’han de tenir les condicions per poder treballar sense fer heroïcitats”. El mateix dia el president Torra es reunia, de nou telemàticament, amb responsables d’hospitals de les regions sanitàries de les Terres de l’Ebre, de Tarragona, de l’Alt Pirineu i Aran, de Girona i de Lleida a qui va agrair l’esforç descomunal i històric que han fet els professionals i els va desitjar que després de l’immens esforç fet, poguessin gaudir d’un període de descans ben merescut. A aquestes dues últimes reunions telemàtiques no hi va poder assistir, per raons personals, la consellera de Salut. Qui si que hi va assistir va ser el recent nomenat secretari de l’Agència de Salut Pública Josep Maria Argimon entre altres responsables del departament de Salut.  

A destacar que el mateix dia 31 de juliol, el president Torra estava convidat a fer-se una foto amb el Rei, el president del govern espanyol i els presidents de les comunitats autònomes, i en comptes d'això va preferir reunir-se, entre altres, amb els responsables del sistema sanitari públic català. Aquest fet va ser aprofitat per el líder del PSC Miquel Iceta, que va retreure al president Torra, que pel fet de no assistir a la sessió fotogràfica s'havia quedat sol. La resposta del president Torra va deixar al Sr. Iceta a l'alçada del betum. I és que davant de la frivolitat d'alguns que només busquen el desgast del rival polític sense aportar mai res, el president de la Generalitat va demostrar que la seva preocupació no són les sessions fotogràfiques sinó les persones. Una sessió fotogràfica en la que per cert, ja estava tot decidit: el govern espanyol es queda els diners dels fons europeus per la recuperació després de la Covid-19        

         

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada