Va ser al mes de març, quan els efectes de la pandèmia començaven a fer estralls entre la població catalana, quan la Generalitat va crear la seva aplicació per dispositius mòbils per millorar el seguiment dels ciutadans afectats per la malaltia. Es deia StopCovid-19Cat. En la presentació de l’app la Generalitat deia que “la nova eina tecnològica contribuirà a detectar la malaltia, fer un seguiment dels pacients, veure com evoluciona la pandèmia i afavorir la presa de millors decisions” Passat el temps, de tot allò que ens havien anunciat, poca cosa; de ben poc ha servit aquella aplicació, més enllà de consumir molta bateria dels dispositius que se l’havien descarregat i que ha passat a millor vida sense haver aportat pràcticament res a la lluita contra l’expansió del virus. Això si, el departament de Salut ho va vendre triomfalment com si fos la gran eina per combatre l’expansió del virus. Fins i tot la Fundació TIC Salut i Social la va oferir gratuïtament a aquells països que la volguessin utilitzar... alguns encara riuen...
Ara, el govern espanyol, posa en marxa una nova app, provada amb èxit a la Illa de La Gomera abans de fer-la extensiva a tot l’Estat, que sembla que pot ser de molta més utilitat que no pas l’aplicació creada entre altres “partners” per la Fundació TIC Salut i Social.
Per les informacions de que es disposa sembla que el departament de Salut s’afegirà a la ús d’aquesta app del ministerio i que els catalans la tindrem en la nostra llegua.
L’aplicació primitiva creada per la Generalitat permetia enviar una informació molt senzilla al departament de Salut relacionada amb l’aparició de febre, tos, perdre el sentit del gust o l’olfacte, dificultats respiratòries o malestar general entre altres símptomes. A partir d’aquí si els símptomes eren compatibles amb la Covid-19, et recomanaven quedar-te aïllat a casa fins que des del CAP t’avisessin per fer una prova diagnòstica. Passaven dies fins que aquesta prova es materialitzava, i això quan hi havia tests disponibles. Entre unes coses i altres, i que l’app consumia molta bateria del dispositiu mòbil, el seu ús va aportar molt poc a la lluita contra la pandèmia i molta gent l’hem eliminat del mòbil perquè generava molts més problemes que no pas solucions podia aportar.
Es tractava d’una aplicació desenvolupada en col·laboració entre la Fundació Tic Salut i Social, la direcció de Sistemes del CatSalut, l’AQuAS i altres empreses col·laboradores habituals del departament de Salut, i que havia aixecat moltes expectatives, tantes que la pròpia Fundació TIC Salut i Social la “venia” al món amb un títol tant pompós com “El Sistema de Salut de Catalunya posa a la lliure disposició de la comunitat internacional l’aplicació STOP COVID 19 CAT per frenar l’expansió del Coronavirus SARS Cov-2” Alguns actors de la comunitat internacional, encara se’n fan creus...
Ara, el “Ministerio de Asuntos Económicos y Transformación Digital” del govern espanyol, ha posat a punt una app molt més ambiciosa i complerta que la que havia desenvolupat al Fundació TIC Salut i Social, que pot ser més útil en la lluita contra la pandèmia. Es tracta d’una app de la que ja s’han fet proves reals de funcionament a la Illa canària de la Gomera amb resultats molts positius. És una aplicació l’eficiència de la qual creix quan més alt sigui el nombre de persones que la utilitzin, i que com a virtut principal permet que si una persona ha estat exposada a menys de 2 m. de distància, amb algú que ha donat positiu per Covid-19, se l’avisi d’aquesta situació.
Naturalment, cal que les persones que hagin donat positiu en un test PCR, comuniquin al sistema que tenen la malaltia. Això es fa de forma totalment segura, garantint l’anonimat de totes les persones implicades, tant de les positives per Covid-19 com dels seus possibles contagis, els quals són avisats del risc que corren. En certa mesura, l’app Stop Covid ve a ser com una mena de rastrejador automàtic, facilitant per tant, la identificació de possibles nous contagis. Compleix una doble funció: des del sistema a les persones per que aquestes puguin conèixer el risc d’exposició a que han pogut estar sotmeses, i des dels ciutadans al sistema, comunicant que has estat diagnosticat com a contagiat. Així es tanca el cercle. Radar Covid detecta per tant telèfons pròxims a telèfons, i avisa quan un d’aquests aparells pertany a algú que està infectat, i tot això garantint en tot moment la privacitat. Respecte a l’app que s’havia desenvolupat a través de la Fundació TIC Salut i Social, ni era tan complerta, ni tan operativa, ni aportava aquesta funció de rastreig de contactes. També, i molt important, no gasta tanta bateria com gastava la de la Generalitat.
En algunes comunitats de l’Estat l’aplicació ja és operativa. És el cas d’Andalusia, Aragó, Canàries, Cantabria, Castella i Lleó i Extremadura. Catalunya també té decidit incorporar-se a l’ús d’aquesta aplicació per a mòbils, que en el nostre cas serà traduïda al català i que pot estar en ple funcionament a partir del 15 de setembre, tot i que a primers de setembre ja s’hauria de poder començar a poder descarregar la versió catalana. Cal recordar que aquesta eina, per aportar un alt grau d’eficiència necessita que la utilitzin moltes persones. Com més persones se la descarreguin al mòbil, més estem contribuint a la identificació de contactes de persones contagiades.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada