dijous, 20 d’agost del 2020

Tant de bo el conseller Bargalló no acabi sent a les escoles, el que el conseller El Homrani ha sigut a les residències d’avis


Ensenyament pretén que el departament de Salut sigui el boc expiatori de les seves errades i mancances, i el responsabilitza de l’elevat nombre d’alumnes per aula, quan la realitat és que el conseller Bargalló no té possibilitat de disminuir els ràtios per manca d’espais, per manca de professorat, i sobretot per manca de pressupost.
Quan un responsable polític necessita cercar “falses responsabilitats” per tapar les seves pròpies mancances, el millor que pot fer és marxar a casa i deixar que gent més preparada, amb més empenta, i sobretot amb més lleialtat, resolguin els problemes de manera eficaç, sense necessitat de falsos culpables ni posar excuses ridícules.
Ara hem viscut un des-encontre entre Salut i Ensenyament, però el protocol establert entre els dos departaments per assegurar la salut dels nois i noies en les escoles, en pot generar de més greus en el futur, sinó s’estableixen els mecanismes adequats per evitar-ho. Intentar recuperar la confiança mútua entre ambdós departaments és molt important si es vol assegurar que tot funcioni adequadament, però per que hi hagi confiança mútua cal lleialtat, i fins ara els conseller Bargalló no ho ha estat.  


       
Aquests dies ha saltat la polèmica després que en unes declaracions públiques, el conseller d’Ensenyament Josep Bargalló digués que “seguint els consells de Salut” no es reduïen el ràtios d’alumnes a les aules perquè es necessitarien més espais i això comportaria més mobilitat entre l’alumnat. No ens enganyem, el que de fet ens està dient el conseller Bargalló és que ni disposa de més espais, ni disposa de més professorat per poder disminuir els ràtios, ni té assignat el pressupost que faria falta i s’inventa l’excusa de la mobilitat per explicar una decisió que a sobre intenta encolomar al departament de Salut per tapar la seva incompetència. 

Aquesta manera tan roina d’actuar, ha tingut resposta en boca del mateix secretari de l’Agència de Salut Pública, que no s’ha tallat gens a l’hora de dir que “Salut no ha dit que les ràtios a les escoles hagin de ser de 30 alumnes per reduir la mobilitat, això no té sentit ni cap lògica”. En unes declaracions posteriors el Dr. Argimon ha insistit que “les ràtios no són competència de Salut, sinó d'Educació i ha apuntat que la seva recomanació és que els grups estables de convivència siguin com més petits millor, tot i que la ràtio final dins les aules la definirà la realitat de cada centre. No hi ha cap ràtio concreta, depèn molt de les capacitats organitzatives de les escoles".

Per a fer operatiu aquest protocol entre Ensenyament i Salut, està previst que hi hagi reunions entre els dos departaments. El protocol porta per títol “Gestió de cassos Covid-19 als centres educatius” i recull diferents propostes d’actuació. Entre elles cal destacar la que vincula directament l’escola amb l’atenció primària de salut de manera que cada centre educatiu tindrà assignat un CAP de referència, amb una infermera encarregada de vehicular tot allò referent a la Covid-19. Cada centre disposarà d’un telèfon i adreça electrònica de contacte amb la seva infermera de referència. Paral·lelament, les infermeres dels CAP rebran un a formació complementària en tot allò relacionat amb la Covid-19 i els protocols en l’àmbit educatiu de l’Agència de Salut Pública de Catalunya. Per altre banda, també hi haurà un telèfon i una adreça electrònica per que escoles i CAP puguin comunicar a l’Agència de Salut Pública aquelles temes que requereixin la seva intervenció.  

Aquest punt, també pot ser en el futur motiu de discòrdia. Havent constatat ja la manca de lleialtat del conseller Bargalló, què pot passar si algun dia hi ha dificultats de comunicació entre l’escola i la infermera de referència?  O entre l’escola i l’Agència de Salut Pública? Tornaran a posar a Salut als peus dels cavalls, des d’Ensenyament?. Tanmateix sembla que el curs començarà el 14 de setembre; queden dies encara per poder consensuar encara els punts més dificultosos del protocol establert, i si cal rectificar allò que sigui necessari, però el conseller Bargalló ha de saber que la responsabilitat del que succeeixi a les escoles és exclusivament seva, per més que ell intenti “compartir-la” amb Salut. Aquestes últimes hores també s’ha sabut que el govern espanyol pretén “harmonitzar” el començament del curs escolar i ha convocat una reunió dels consellers d’Educació de les diferents comunitats autònomes per organitzar de manera coordinada l’inici de curs. Per tant cal preveure mesures que poden incidir en el protocol establert ara a Catalunya entre Salut i Ensenyament.  

Esperem que malgrat les discrepàncies sorgides, les coses es facin de la millor manera possible, i que cadascú assumeixi amb lleialtat les seves responsabilitats. Amb la salut de les persones no s’hi juga, i amb la salut dels infants encara menys                        

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada