dissabte, 4 de juliol del 2020

La història del confinament de la comarca del Segrià


Els 155 nous cassos declarats avui al Pla de Lleida, que venien a sumar-se als 60 d’ahir i als 128 del dia anterior, han provocat el nerviosisme de la població de la capital del Segrià, que no entenia com la Generalitat no actuava amb més contundència davant d’una situació que alguns experts han qualificat de preocupant reclamant el confinament total de la població.


Salut, que es negava fins avui a prendre aquesta mesura, passava de voler confinar a barris o zones infectades, a plantejar confinaments només per a persones de risc. Finalment, davant de l’evidència d’unes xifres preocupants, el sentit comú i la prudència s’han imposat i el govern català, ha decidit confinar tota la comarca del Segrià. 
Més val tard que mai; tanmateix algú s’ho hauria de fer mirar: hem passat d’acusar al govern espanyol de Pedro Sánchez de decidir tard i malament a fer exactament el mateix quan hem tingut les competències per fer-ho. Una pena tanta incompetència. 
Per entendre com s’han succeït els esdeveniments és interessant fer un repàs a la història d’aquestes darreres setmanes:  


El físic de la Universitat Rovira i Virgili Àlex Arenas, en declaracions a Catalunya Ràdio va demanar al govern de la Generalitat que actués immediatament a Lleida per evitar l’extensió dels diferents brots. Va assegurar que “El brot està en creixement i no podem permetre que s'estengui a més àrees sanitàries, ara podem fer un confinament quirúrgic de l’àrea de Lleida, i així més endavant no caldrà fer-lo més gran”. Segons Àlex Arenas la cadena de contactes s’escapava per que el rastreig manual no ho pot identificar tot. Afirmava que el brot ja és prou gran i perillós, amb transmissió comunitària i per tant cal actuar ja, de forma contundent.

Per la seva banda, en un primer moment, la consellera de Salut Alba Vergés va admetre que “el virus es va transmetent, i volem doblegar aquesta corba del rebrot de Lleida” descartant que calgués prendre mesures de confinament puntuals perquè segons ella, en aquesta zona la mobilitat era menor. Va admetre que la incidència de nous cassos aquesta setmana doblava els existents en la setmana anterior, i que això comportava un increment dels ingressos hospitalaris i també a la unitat de Cures Intensives. Va demanar als ciutadans de Ponent que “baixin el ritme, i ajornin totes aquelles activitats que no són imprescindibles". També va demanar als ciutadans de La Franja, que acudissin al seu hospital de referència a Barbastro, per evitar que de nou, l’Hospital Arnau de Vilanova es col·lapsés.

En conèixer aquestes declaracions de la consellera, Àlex Arenas va afegir en un fil de Twitter, el comentari següent: “Encara no entén que la corba no es pot doblegar amb la mobilitat oberta, que la corba que vam doblegar va ser a costa d'aturar la mobilitat. Així no anem bé, és més, anem fatal.” Recordem que Àlex Arenas havia criticat temps enrere la decisió del govern espanyol de precipitar una des-escalada que no contava amb un pla eficaç de detecció i aïllament de contagis. En una entrevista al “Diario Público” del 7 d’abril passat, Arenas advertia que estem molt lluny de tornar a la normalitat prèvia a la covid-19, i que les persones que puguin sortir de casa quan comenci el des-confinament hauran d’extremar les mesures de seguretat i que caldrà fer tests massius per a detectar persones asimptomàtiques que, sense saber-ho, contagien el virus. 

Costa entendre que el departament de Salut no hagués proposat al govern català el confinament dels habitants de la comarca del Segrià o com a mínim del Pla de Lleida. Cal recordar, en aquest sentit, que el govern va confinar als habitants de la Conca d’Òdena, perquè l’afectació de la Covid-19 sobre la població d’aquella zona era molt important. Això la consellera Vergés ho sap molt bé per que ella és d’Igualada, ciutat que forma part d’aquesta Conca, i va patir personalment aquell confinament atès que s’havia de quedar a dormir a Barcelona en un hotel molt proper al seu despatx del pavelló “Ave Maria” perquè no es podia ni entrar ni sortir de la zona confinada. Per tot això sobta que fa tan sols 15 dies la consellera Vergés hagués declarat que: “La Generalitat contempla que si es produeix una nova onada de coronavirus, no es decreti un confinament total, sinó només el dels grups de persones vulnerables, principalment la gent gran. Les persones vulnerables seran les primeres que tindran la crida a confinar-se".

La consellera de Salut ha comparèixer ahir divendres a Lleida per donar informació sobre la situació del rebrot. Estava acompanyada per l’alcalde republicà de la ciutat, i pel gerent territorial de l’ICS a Lleida i per Divina Farreny, gerent de la Regió Sanitària del CatSalut a Ponent, la mateixa que hores abans havia dit públicament que “tots els focus lleidatans estaven força controlats” i que “tenien un pla per acorralar la propagació del virus” i que aquest pla havia funcionat molt bé en els brots en que s’havia actuat... Doncs menys mal; encara no ha dimitit? 

En la seva compareixença a Lleida la consellera Vergés va dir que “aquesta és una lluita compartida amb tothom. No depèn tant del sistema sanitari (que es prepara molt i farà tot el possible) com que entre totes i tots assumim que cal conviure un temps amb el virus i que ens haurem de comportar una mica diferent, interioritzant unes mesures bàsiques: la higiene de mans, la distància física de seguretat i l’ús de mascaretes, per protegir sobretot la gent més vulnerable”. Ni una paraula de confinament, i en tot cas intentant reduir la perillositat del brot, relacionant l’increment de cassos a “una major i més acurada detecció gràcies a fer més proves que permeten un major seguiment”. La compareixença també va servir per que el gerent de l'ICS expliqués el perquè de l'hospital de campanya muntat d'urgència a tocar de l'Arnau de Vilanova        

Encara que amb retard, sembla algú hi ha posat seny en el govern català. Tal com s’han produït el fets jo diria que ha estat el president Torra qui ha cridat l’atenció al departament de Salut reclamant el confinament de la comarca del Segrià. Finalment aquest matí, en una reunió urgent, el PROCICAT ha decretat el confinament immediat de la comarca. Salut ha actuat sembrant dubtes, generant incerteses i donant mostres d’una perillosa manca de convicció a l‘hora de prendre decisions. Després explicarem que nosaltres ho hauríem fet millor sense la intervenció de Madrid en la gestió de la pandèmia. Sembla que els fets ens desmenteixen...       

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada