dilluns, 2 de juliol del 2018

La consellera de Salut Alba Vergés, compareix per primera vegada en aquesta legislatura a la Comissió del Salut del Parlament de Catalunya (I)


La Comissió de Salut és un espai ben conegut per la consellera. Ha estat membre de d’aquesta Comissió des de l’any 2012, quan va ser escollida diputada al Parlament. En aquesta última legislatura, Alba Vergés havia exercit com a presidenta de la Comissió.




En el seu debut a la Comissió com a consellera de Salut va exposar el programa de govern per aquesta propera legislatura



La Sra. Maria Assumpció Laïlla és la nova presidenta
de la Comissió de Salut del Parlament de Catalunya
La Comissió de Salut és un espai de debat conegut per la consellera Vergés, doncs ella n’ha format part des de l’any 2012 quan va assolir la condició de diputada al Parlament de Catalunya, i va ostentar la representació del seu grup (ERC) en la comissió de Salut. En la passada legislatura va ser presidenta de la Comissió i ara ha culminat la seva trajectòria política en el món de la sanitat assumint l’alta responsabilitat de dirigir el departament de Salut. Era la primera compareixença a la Comissió des que va accedir al càrrec fa tan sols unes setmanes.

L’encarregada de donar-li la benvinguda va ser Maria Assumpció Laïlla que ha succeït a la consellera Vergés en la presidència de la Comissió. En la seva intervenció la presidenta de la Comissió va tenir un record especial per el conseller Comin, explicant les circumstàncies que el mantenen a l’exili a Brussel·les. Tot seguit va donar la paraula a la consellera Vergés.    

Alba Vergés va començar la seva intervenció donant les gràcies als presents per la seva assistència i va presentar al seu equip més proper integrat per la Sra. Laura Pelai com a secretaria general del departament i el Sr. Adrià Comella com a director del CatSalut. A l’igual que la Sra. Laïlla, la consellera també va tenir un record especial per el conseller Comin així com per la resta de consellers empresonats o a l’exili, així com per els Jordis, i va fer una menció particular per Carme Forcadell que havia estat presidenta de la Cambra catalana en al passada legislatura i que actualment també es troba privada de llibertat.

“La conselleria ha de ser la garant del dret a la salut de la població de Catalunya, respectant el principis bàsics del nostre sistema nacional de salut com és l’accés universal a la salut, principi bàsic que defensarem. Demanem que es retiri el recurs contra la Llei que va aprovar aquest Parlament fruit de la voluntat de la societat catalana”, va començar dient.

La consellera va explicar que només el 20% dels problemes de salut de les persones són estrictament sanitaris. Per això són tan necessàries les polítiques de salut pública, i dintre d’elles va remarcar la importància dels plans que abasten els diferents departaments del Govern com és el cas del PINSAP. “La dimensió social de la salut es veu en les desigualtats en salut per causes socials i de gènere. Introduirem la perspectiva de gènere en les polítiques de salut per reduir aquestes desigualtats ” va continuar dient. 

En la seva intervenció la consellera va destacar als nens i nenes, les dones i la gent gran com els col·lectius més vulnerables de la nostra població i juntament amb la lluita contra  la xacra de la violència masclista serien els temes en els que posarien l’accent. Va continuar dient que “Teníem un sistema de salut basat en dos gran àmbits; la salut púbica i els serveis assistencials que no sempre treballaven conjuntament. On es troben els uns i altres? Doncs en la comunitat. Hem d’intentar preservar la salut en el l’entorn habitual dels ciutadans. Caldrà establir dispositius comunitaris no només sanitaris per donar una atenció amb orientació comunitària. Una atenció orientada als determinants socials de la salut, comunitària i participativa,  integral i integrada,  en xarxa, adaptable a les necessitats de cada territori i des del territori. La transparència serà un pilar fonamental en tot aquest enfocament”.

La consellera va continuar dient que el Pla de Salut es una eina de país construïda per els professionals sota el lideratge del departament de Salut que serveix de marc de referència per les actuacions del departament. “Estem al mig de la vigència del Pla 2016- 2020. Aquest Pla posa a la persona en el centre i fa èmfasi en l’atenció de qualitat i el bon govern i ho fa aplicant la salut en totes les polítiques. L’actuació del departament anirà enfocada doncs a donar continuïtat a aquest marc”.

Tot seguit la consellera Vergés va afirmar que “hem de ser capaços de generar salut a través de la salut pública i per això elaborarem el Pla Estratègic de salut pública de Catalunya, Implementarem l’Agència de Salut Pública de Catalunya, consolidarem l’estratègia del PINSAP fent que aquest arribi també a l’àmbit local, i potenciarem el COMSalut en el marc de l’ENAPISC aprofitant el bon resultat de les proves pilot que s’han dut a terme fent-ho extensiu a tota l’assistència primària del país”.

Alba Vergés va posar molt èmfasi en el desenvolupament del Pla més important que segons ella té en curs en aquests moments el departament de Salut, en referència a l’ENAPISC, del que va dir que estava regit per “una orientació clarament comunitària, un enfocament bio-psicosocial centrat en la persona, l’adequació als nous reptes de salut, amb garantia de qualitat i seguretat, extremant la lluita contra les iniquitats territorials, i consolidant el lideratge dels professionals”.      

La presentació de la consellera va continuar explicant les respostes del seu departament a les diferents necessitats en salut dels ciutadans 

(Continuarà...)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada