diumenge, 15 de juliol del 2018

Comiat a David Elvira, director del CatSalut


David Elvira és llicenciat en Economia i Empresa per la Universitat Pompeu Fabra i màster en Economia Aplicada per la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha desenvolupat activitats de recerca en l’àmbit de l’avaluació econòmica de serveis sanitaris tant a l’Institut Municipal d’Investigacions Mèdiques com a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron de Barcelona. També ha estat investigador convidat per les universitats de Kioto i Keio (Japó). En l’àmbit professional ha estat consultor en àrees com la gestió i la planificació sanitàries i l’avaluació econòmica de fàrmacs i serveis sanitaris. A més, en el Departament de Salut de la Generalitat ha desenvolupat les funcions de director general de Recursos Sanitaris durant els anys 2009-2010 i de cap del Gabinet d’Informació i Estratègia durant el període 2007-2009. Prèviament va exercir responsabilitats en la coordinació dels Sistemes d’Informació del Departament de Salut i va dirigir l’Oficina Intradepartamental de Gestió de Projectes del mateix Departament. Ha exercit de docent de grau i postgrau a la Universitat Pompeu Fabra, a la Universitat Oberta de Catalunya i a la Universitat Internacional de Catalunya. Va ser escollit per el president Mas per formar part del CASOST (Consell Assessor per a la Sostenibilitat i el Progrés del Sistema Sanitari) i ha estat director del Servei Català de la Salut des del gener del 2016, fins al Juny del 2018. 






David Elvira era la persona que bona part del sector sanitari creia que acabaria assumint la conselleria de Salut una vegada descartada la restitució del conseller Comin destituït injustament del seu càrrec per l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. Arribades les eleccions del 21-D i investit finalment un nou president de la Generalitat, el president Torra es va veure obligat a fer equilibris a l’hora de nomenar un nou govern ateses les demandes de paritat de sexes pel que fa el nomenament de consellers. I amb aquesta situació la conselleria de Salut va passar de moure’s entre dos possibles candidats homes a decantar-se finalment a favor de la consellera Alba Vergés. David Elvira va quedar sorprenentment fora.

Una reacció possible hauria estat la de donar un cop de porta i desaparèixer amb el corresponent “ja us ho fareu...”. En lloc d‘això, David Elvira encara col·labora a dia d’avui amb el nou equip del departament de Salut per facilitar una transició i una tramesa d’informació exemplar. Només això ja defineix la classe de persona que hem tingut al front del CatSalut durant dos anys i mig. Es podrà estar d’acord o no amb algunes de les seves decisions; podrem compartir o no determinada visió del sistema sanitari; fins i tot podem qüestionar algunes decisions que ha pres amb un caràcter més polític. Però una cosa està clara: el sector ha tingut al davant a una persona que s’ha sabut fer apreciar malgrat les discrepàncies que hagin pogut sorgir. La seva dedicació al sistema sanitari públic català, la defensa que n’ha fet davant l’aplicació del 155, l’esforç per actualitzar el CatSalut, l’esperit d’equip que ha sabut estructurar amb els seus col·laboradors més immediats, fan que el pas de David Elvira al front del Servei Català de la Salut hagi deixat petjada. M’ha semblat que en una ocasió com aquesta era millor que fossin les veus del sector sanitari les que definissin a la persona, que de moment... ens deixa. Aquestes són les opinions que he recollit:

Toni Andreu, director científic de la Infraestructura Europea de Medicina Translacional (EATRIS), i exdirector de Recerca i Innovació del departament de Salut: David és un referent per tots nosaltres: rigor, coneixement del sistema, capacitat de treball i de crear espais de diàleg, Un home de país que marca el camí a seguir”

Josep Maria Argimon, gerent de l’ICS: “es pot resumir en una sola paraula: brillant” 

Palmira Borràs, directora de l’Àrea Associativa del Consorci de Salut i Social (CSC): “Gràcies per el seu compromís i coratge per una millor Salut i un millor país”

Alba Brugués, presidenta d’AIFIC: “David Elvira ha estat el que ha mantingut la dignitat del sistema de salut durant el temps que a Catalunya hem patit el 155. Coherent amb la defensa de l’atenció sanitària pública i universal, i sensible a la població més vulnerable”

Joaquim Casanovas, gerent territorial de l’ICS a Girona: “Un excel·lent professional i millor persona amb una clara vocació de servei al país que, des del rigor i el compromís, ha sabut mantenir la dignitat de les institucions sanitàries catalanes en una època extremadament difícil”

Manel del Castillo, gerent de l’Hospital Sant Joan de Déu d’Esplugues: “David Elvira té talent, escolta i és bona persona. Aquesta combinació ha generat un consens respecte la seva bona gestió que no es veia des de la època del conseller Trias”

Jordi Cruz, president del sindicat Metges de Catalunya: “Coneixement, actitud, vàlua fidelitat al projecte i a les persones. No hi ha ningú, jove com ell, que conegui a fons el Sistema Sanitari Català"
                       
Ramon Cunillera, gerent del Consorci Sanitari del Maresme: “David Elvira aporta joventut i talent, amb voluntat transformadora, molt treballador i honest. Molt sòlid, fins i tot quan podies no estar-hi d’acord”

Roser Fernández, directora general de la Unió Catalana d’Hospitals (UCH) i exsecretària general del departament de Salut: “Intel·ligent, estratègic, assertiu, compromès, proper, preparat pel present, i sobretot pel futur...” 

José Augusto Garcia Navarro, director general del Consorci de Salut i Social de Catalunya: “David Elvira ha estat un director proper i sensible a les necessitats dels diferents actors del sistema; en el poc temps que ha estat al front del CatSalut ha introduït innovacions com la modulació social de l’assignació en atenció primària o una nova visió a l’atenció comunitària i ha demostrat personalment una alta capacitat de treball i, en els darrers mesos, una alta capacitat de resiliència”

Marina Geli, exconsellera de Salut i coordinadora del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials (CESS) de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC): “David Elvira és un jove economista, de formació sòlida, fill d' Economia de la Salut de la Pompeu Fabra, que va aprendre la POLÍTICA des de la secretaria tècnica del Departament de Salut. Persona del "Sector" en el noble i positiu sentiment de pertinença al Sistema de Salut de Catalunya”

Toni Iruela, metge d’atenció primària i ex gerent de la Regió de la Catalunya Central del CatSalut: “David és SECTOR; ha aportat visió política i gestió. Mai cap directiu ha tingut més responsabilitats que ell en el sector sanitari. Caldrà estar amatents; no crec que torni perquè mai ha marxat... Com ell diria, encara queden mantres que desmuntar...”

Francesc José Maria, ex-gerent de l’ICS i soci fundador del gabinet d’advocats FJM: “Un home obert a la crítica, que no ha discriminat als que hem discrepat d’algunes de les seves decisions”

Manel Jovells, director general de la Fundació Althaia de Manresa: “David Elvira ha estat un bon interlocutor pels gestors del sector sanitari perquè té una sòlida base professional sobre la que ha anat assumint responsabilitats polítiques, i per cert, en moments ben difícils. Això, juntament amb un caràcter amable i proper, li ha permès tirar endavant les seves polítiques i les seves decisions amb amplis consensos, fins  i tot quan alguna d’elles podia ser qüestionable o discutible per part d’algú”

Josep Lluís Lafarga, va ser redactor de la LOSC, advocat i administrador de Lafarga Traver, advocats i consultors: “David Elvira és un tècnic qualificat amb una gran visió estratègica, de lleialtat i generositat encomiables, cridat a jugar en el futur un paper molt rellevant en el sistema sanitari del país”

Cristina Nadal, directora de l'Àrea d'Atenció Sanitària del CatSalut: "David Elvira té l'energia per canviar el món"  

Jaume Padrós, president del CoMB: “David Elvira és un home d’intel·ligència estoica, àvida, però lleial”

Olga Pané, gerent del Parc de Salut Mar: “En David es d'aquest tipus de persones que no utilitza el càrrec ni l'autoritat per eludir la discussió. El David està fet d'arguments i  raons. La discrepància amb ell ( i jo en he tingut més d'una) sempre es matèria de diàleg, mai d'exclusió”

Esteve Picola, director general del Grup Mútua de Terrassa: “Abans de ser nomenat Director del CatSalut, amb en David no ens coneixíem. En el temps que ha estat al front del CatSalut he descobert que hi havia una persona amb determinació sòlida, un ideòleg, amb més objectius al cap per construir que obres executades a l'esquena, però amb la visió i la voluntat de perseguir el seu somni de Sistema Nacional de Salut de Catalunya. Un esbós que desencaixava del Sistema Sanitari Català vigent, que inicialment anava en una línia ideològica dura, i que va generar inquietuds, però un esquema possible i legítim. En la curta etapa que li ha tocat viure al Departament de Salut ha pogut posar en evidència la seva capacitat de resiliència en els temps del 155, sent un dels pilars principals que han sent un dels pilars principals que han mantingut en una certa estabilitat el sistema sanitari del nostre País”

Ivan Planas, proper director de l'Àrea de Recursos Econòmics, Patrimoni i Inversions del CatSalut: "Qui no té por a la participació directa de ciutadans, professionals i alcaldes és que té les coses molt clares"

Jaume Raventós, director general ITA Salut Mental: "Treballar amb convicció, tractant bé a les persones i amb coneixement és el que defineix a David Elvira"  

Helena Ris, exdirectora general de la Unió Catalana d’Hospitals (UCH): “No sempre hem estat d’acord. Hi havia temes i estones per tot, però crec que tenim un deute amb en David i el seu equip perquè han preservat la dignitat de l’administració de salut en la foscúria del 155. I ho ha fet amb risc personal, familiar i professional”

Carme Sabater, presidenta de la Coordinadora d’Usuaris de la Sanitat: “Entre altres qualitats, de David Elvira destacaria la seva sensibilitat, competència i capacitat per liderar el nostre sistema de salut en moments difícils amb temprança i coneixement”

Pere Soley, gerent del Consorci Hospitalari de Vic: “D’en David Elvira com a director del CatSalut, voldria destacar la seva disposició constant per escoltar, així com el seu objectiu clar, innovador, per modernitzar (actualitzar) el nostre Sistema Sanitari”

Pere Vallribera, president de la Societat Catalana de Gestió Sanitària i gerent de Sant Joan de Déu, Terres de Lleida: “David Elvira ha estat un magnífic director del CatSalut, coneixedor de la gestió sanitària, món del que procedia professionalment, i del que ha estat responsable i sensible a les nostres inquietuds”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada