dissabte, 28 de juliol del 2018

Conversa amb la consellera Alba Vergés (I)


Consellera Vergés:




“Estic molt contenta de com m’ha rebut el sector”

“No crec haver canviat el meu punt de vista sobre els problemes del sector sanitari de quan era diputada; sempre he procurat tenir una visió molt ajustada a la realitat...”

“Una de les nostres prioritats és el continuar desplegant el PLANUC i altres plans que hem iniciat en la passada legislatura...”

“Pel que fa  a la recuperació del poder adquisitiu dels professionals, la voluntat del departament hi és tota; volem que els nostres professionals estiguin ben tractats en tots els sentits..."     
  


La consellera de Salut, Alba Vergés ha tingut l’amabilitat de rebre’m al seu despatx per tenir una conversa al voltant dels temes que configuren l’actualitat del sector sanitari. Cal agrair-li la deferència en nom de totes aquelles persones interessades a seguir aquesta actualitat a través del blog. Val a dir que he trobat una consellera molt introduïda en tots els temes i molt ben informada sobre la “salut” del departament en aquests moments. 

El primer que sorprèn de la nova consellera de Salut és la visió que té dels problemes del sector sanitari. Per la seva trajectòria política prèvia en el Parlament de Catalunya, donava la sensació que ens trobaríem davant d’una consellera molt implicada en la vessant més social del sector salut, però les seves primeres manifestacions públiques han deixat clar que els aspectes socials que envolten el sector salut formen part, sens dubte, de les seves preocupacions com a consellera, però també ha incorporat en la seva agenda de prioritats aquelles qüestions més pròpies de l’àmbit sanitari.         

Comencem a parlar de la valoració que la consellera fa de la rebuda que li ha dispensat el sector sanitari, i comenta que ho valora molt positivament; “encara no m’he reunit amb tothom, tot i que ja he vist a molta gent, i ho valoro molt positivament; he vist ganes de col·laborar i de fer coses, i ens toca assumir reptes, i ho hem d’assolir tots plegats, fer-ho junts; els reptes no són només de la consellera, són reptes de país i són de tot el sector sanitari també; estic contenta, molt contenta de com m’ha rebut el sector”.

També parlem de la seva trajectòria política, des del Parlament de Catalunya on va exercir de diputada des de l’any 2012 i va presidir la Comissió de Salut en la passada legislatura fins arribar al càrrec de consellera de Salut. De com tots aquests anys li han servit per anar incorporant a la seva motxilla coneixements i els problemes sanitàries més importants. Era interessant saber si des de la màxima responsabilitat del departament de Salut, alguns temes, com per exemple les periòdiques saturacions dels serveis d’urgències, es veuen diferent de quan s’analitzaven des de l’òptica partidista del Parlament. La consellera Vergés no creu que la seva percepció dels problemes del sistema sanitari hagi variat gaire per el fet d’haver assumit la màxima responsabilitat del departament. “Com a diputada del Parlament sempre em vaig interessar molt per tots els problemes del sector i m’informava a través dels responsables del departament i del CatSalut. No crec haver canviat el meu punt de vista perquè sempre he procurat tenir una visió molt ajustada a la realitat interessant-me per conèixer a fons totes aquelles qüestions que discutíem en el Parlament, contrastant les diferents visions, i també me’n sentia molt responsable. No, la meva visió dels problemes del sector sanitari no ha canviat pel fet d’haver assumit la responsabilitat màxima del departament de Salut.”

Un dels problemes que preocupava a Alba Vergés quan era diputada eren els problemes que sovint patien els serveis d’urgències. Seria interessant saber si per a Alba Vergés, ara consellera, la problemàtica dels serveis d’urgències continua sent una de les seves prioritats tot i que cal reconèixer que aquests últims mesos la situació ha millorat força. “Com a diputada vaig analitzar molt amb el conseller Comin la problemàtica de les urgències i vàrem acordar tirar endavant el PLANUC sobre el que vaig treballar-hi força des del Parlament. Molta gent em deia que el problema de les urgències no té una solució definitiva, que situacions puntuals sempre se’n donaran, però això no ens ha d’impedir anar fent coses per millorar el servei. Jo sempre he pensat que el problema de les urgències necessita un abordatge global, de sistema, i el PLANUC treballa molt bé aquest enfocament amb una visió més globalitzada. Per tant continuar desplegant el PLANUC és una de les nostres prioritats”  

Fa poques setmanes la consellera Vergés va comparèixer a la Comissió de Salut del Parlament per explicar el seu programa de legislatura, en el que a banda de posar molt d’èmfasi en combatre els efectes de les desigualtats, i adequar el sistema de salut als nous condicionants que l’afecten, va aportar dos elements nous. D’una banda, la introducció d’una visió de gènere en les polítiques de salut, i de l’altre va mostrar una preocupació que fins ara el departament de Salut no havia assumit sobre la planificació de les necessitats de professionals els propers anys, convocant una cimera amb tots els actors del sector per abordar aquesta qüestió. També era interessant conèixer l’opinió de la consellera sobre aquests temes: “la cimera que hem convocat és l’inici d’un treball que té un marc temporal d’un any per avançar, i caldrà estructurar internament el departament per donar cabuda a aquesta nova responsabilitat que volem assumir. Quan vaig arribar al departament teníem clars els reptes de legislatura que vàrem anomenar com les tres “P”, que són acabar d’implantar tots els Plans que s’havien començat a endegar en la legislatura passada, la Perspectiva de gènere que volem introduir i tots els temes relacionats amb els Professionals”.

Un tema que la consellera no va abordar en la seva compareixença a la Comissió de Salut del Parlament és la pèrdua de poder adquisitiu dels professionals iniciada al 2010 i que fins ara, llevat de petits increments més anecdòtics que altre cosa, el nivell salarial actual continua molt lluny de la capacitat adquisitiva existent al 2010. “Aquesta situació fa molt temps que dura, i en soc molt conscient. Ara ens toca intervenir per intentar trobar solucions. Però no tot són les retribucions, hi ha més problemes que cal resoldre. La voluntat del departament de Salut hi és, volem que els professionals del nostre sistema sanitari estiguin el més ben tractats possible en tots els sentits, i la meva voluntat és poder-ho abordar tot, conjuntament, en la cimera que ja hem comentat, també els aspectes salarials que per altre banda tenen el seu canal a través de la negociació col·lectiva. És un repte molt gran, perquè la situació econòmica és la que és, i ho haurem de plantejar per treballar-ho conjuntament en aquesta cimera”



(Continuarà...)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada