diumenge, 1 d’abril del 2018

El Parc Sanitari Pere Virgili es consolida com l’empresa pública del CatSalut en l’àmbit de la ciutat de Barcelona


Mentre el CatSalut no disposi a l’àrea metropolitana de Barcelona de la seva pròpia entitat pública, serà el Pere Virgili qui assumirà aquest paper.



Des de l’Ajuntament de Barcelona, tot i que finalment s’han alineat amb la voluntat del departament de Salut, la comissionada de Salut Gemma Tarafa ha intentat evitar que la dissolució del PAMEM comportés que les seves funcions assistencials fossin assumides pel Pere Virgili. Tarafa defensava que aquestes passessin a ser responsabilitat del Parc de Salut Mar o del propi ICS.



El Parc Sanitari Pere Virgili, està resultant ser una de les inversions de la Generalitat a la que se li ha tret més profit. Les dependències de l’actual Pere Virgili eren del ministeri de Defensa espanyol i en elles s’hi ubicava l‘Hospital Militar. Vaser a l’any 2002 quan després de dures negociacions la Generalitat va arribar a un acord amb el ministeri de Defensa per la compra de l’Hospital Militar. El cost de l’operació es va xifrar en 26 milions d’€, una quantitat que va ser considerada per sota del preu de mercat i passat el temps s’ha demostrat com una inversió molt rentable per als ciutadans de Barcelona

Avui en dia, les instal·lacions del Parc Sanitari Pere Virgili incorporen serveis d’internament sociosanitari com convalescència, llarga estada, cures pal·liatives i atenció a malalts subaguts. També ofereix atenció ambulatòria per malalts sociosanitaris com l’Hospital de dia, consultes externes per trastorns cognitius i de geriatria així com el programa d’atenció hospitalària PADES i el d’atenció integral pediàtrica. En les dependències del Pere Virgili s’hi ubica també el CAP Vallcarca-Sant Gervasi a més d’altres dependències i organismes oficials relacionats amb la sanitat com per exemple l’ICAM.

Com és sabut, el CatSalut vol disposar a tots els territoris de Catalunya, d’una empresa pública 100% CatSalut, que es responsabilitzi de l’atenció sanitària dels ciutadans. En aquesta línia es va decidir la creació de l’empresa pública Terres de l’Ebre, o la de Catalunya Central per assumir aquestes funcions. En el cas de la ciutat de Barcelona, el departament de Salut ha decidit que aquesta empresa pública sigui el Parc Sanitari Pere Virgili.

Per això, quan s’ha pres la decisió d’extingir el PAMEM, la gestió de les ABS de Vila Olímpica i de la Barceloneta s’ha transferit al Pere Virgili i no al Parc de Salut Mar tal com defensava inicialment la comissionada de Salut de l’Ajuntament de Barcelona Gemma Tarafa, que únicament vetllava per continuar “figurant” políticament, sense pensar en qui pot donar la millor atenció als ciutadans des d’una visió integral de la sanitat.  L’acord de la Corporació Sanitària de Barcelona contempla també que les ABS del CAP Larrard així com el CUAP Gràcia passin a ser gestionats per el Pere Virgili, així com un centre de rehabilitació. Per altre banda està previst que a mesura que es vagin produint sentències fermes en el conflicte de les contractacions mercantils a fisioterapeutes per la rehabilitació domiciliària, les  adjudicacions es facin directament al Pere Virgili.

Aquesta última decisió es coherent amb el que el CatSalut va decidir respecte a la rehabilitació domiciliària en els municipis de Rubí i Sant Cugat, que es va concedir també a l’empresa pública Parc Pere Virgili, tot i estar fora de l’àmbit de Barcelona ciutat, atès que a l’àrea metropolitana de Barcelona el CatSalut avui per avui ni hi té cap empresa pública, 100% del CatSalut, i mentre no la tingui, sembla que és intenció del departament de Salut, que sigui el Pere Virgili qui assumeixi les diferents competències que se li vagin assignant en aquest territori.

Totes aquestes activitats, configuren al Parc Sanitari Pere Virgili com una empresa pública amb una cartera de serveis molt transversal, i cada vegada més arrelada al territori. El seu pla estratègic 2017-2020, estructurat amb tres eixos bàsics va en aquesta línia. El Pere Virgili, ha anat mica en mica canviant aquella imatge de ser el sobreeixidor de Vall d’Hebron que absorbia les seves derivacions, per passar a convertir-se en una empresa amb vida pròpia més enllà de donar suport a les necessitats de Vall d’Hebron per malalts crònics.


És evident que aquesta consolidació del Parc Sanitaria Pere Virgili compta amb el vistiplau i el recolzament del CatSalut. Però aquestes condicions les hem trobat també en altres institucions i no han tingut la capacitat transformadora per adaptar-se a les circumstàncies que el moment exigia. Segur que els dirigents del Pere Virgili (president i gerent bàsicament) que són professionals “tot terreny” hi tenen molt a veure...

6 comentaris:

  1. Mes lógic era que ho assumis el Parc Salut Mar amb una história de vinculació de molts anys amb els Caps gestionats pel Pamem. Tampoc s.ha tingut en compte per part del CatSalut la opinió dels treballadors

    ResponElimina
  2. Mes lógic era que ho assumis el Parc Salut Mar amb una história de vinculació de molts anys amb els Caps gestionats pel Pamem. Tampoc s.ha tingut en compte per part del CatSalut la opinió dels treballadors

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Nina, gràcies per participar. És cert el que expliques de la vinculació històrica entre PAMEM i Hospital del Mar (IMAS). Tanmateix, en clau de futur, també es coherent que el CatSalut vulgui omplir de continguts la seva empresa pública a la ciutat de Barcelona.
      El més important de tot és que la decisió estigui basada en criteris d'eficiència i que els ciutadans de Barcelona estiguin el millor atesos possible

      Elimina
    2. De res. Em sembla,però, que aquesta decisió te mes a veure amb interessos polítics que no pas als dels ciutadans de Barcelona, molt ben atesos fins ara i sense motius per canviar el que ha funcionat. A mes, no sembla lógic introduir nous proveïdors quan el CatSalut ja en te un com es l'ICS, si que el que es volia era treure l'Ajuntament de la gestió d'aquests Caps.

      Elimina
    3. De res. Em sembla,però, que aquesta decisió te mes a veure amb interessos polítics que no pas als dels ciutadans de Barcelona, molt ben atesos fins ara i sense motius per canviar el que ha funcionat. A mes, no sembla lógic introduir nous proveïdors quan el CatSalut ja en te un com es l'ICS, si que el que es volia era treure l'Ajuntament de la gestió d'aquests Caps.

      Elimina
  3. Hola de nou Nina. No puc opinar sobre la intencionalitat política d’aquesta decisió. Ni ho nego, ni tampoc ho comparteixo. Jo entenc que el CatSalut, a l’hora de decidir a qui adjudica la gestió de les ABS del PAMEM, quan aquest es dissol, prioritzi un ens 100% propi, per sobre d’altres alternatives.
    No oblidem que el Pere Virgili tambê aporta experiència i coneixement.

    ResponElimina