dimarts, 17 d’abril del 2018

1er. Congrés de la Societat Catalana de Mediació en Salut (SCMS)


El programa d’aquest 1er Congrés de la SCMS inclou la presència d’un convidat estrella: Federico Mayor Zaragoza, que dissertarà sobre “La mediació en salut. Una aposta per el diàleg i la cultura de pau” 



Carles Garcia president de SCMS:

 “...Les persones que han passat per un procés de mediació agraeixen haver trobat un espai neutral i còmode, on poder parlar cara a cara amb qui han tingut diferències...”    
“...El moment màgic del procés arriba quan les parts en conflicte comencen a fer-se, en positiu, determinats reconeixements entre elles...”
“...Qui ha passat per un procés de mediació ha pogut constatar que el procediment és econòmic, ràpid i aporta seguretat jurídica a les parts...”



Sr. Carles Garcia Roqueta
president de la SCMS
Els propers dies 7 i 8 de juny tindrà lloc al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona el primer Congrés de Mediació en Salut organitzat per la Societat Catalana de Mediació en Salut (SCMS). El congrés va dirigit fonamentalment a tot el sector sanitari espanyol, així com als professionals que es dediquen a la mediació. El contingut del congrés interessa a organitzacions sanitàries, als seus professionals, als col·legis professionals, a l’administració pública de l’àmbit sanitari i a la ciutadania. De fet els ciutadans són probablement els actors que més profit poden treure dels resultats de la mediació, tot i que no són els únics que se’n poden beneficiar.

Recordem que la “mediació” és un procediment no jurídic, de caràcter voluntari i confidencial, dirigit a aconseguir que persones enfrontades en un litigi puguin gestionar per elles mateixes les seves diferències i puguin assolir un acord, sota la presència d’un mediador imparcial i neutral. És per tant un mètode de resolució de conflictes alternatiu a la via judicial, més ràpid i menys costós. Avui en dia al nostre país existeix un ampli desconeixement de les avantatges de la mediació, que per altre banda, i atenent al fet que les parts en litigi s’impliquen directament en el procés i se senten protagonistes i artífex de l’acord i ningú es considera perdedor, permet  aconseguir un 80% d’èxits.

Com a resultat de les experiències viscudes per la SCMS, el seu president Sr. Carles Garcia explica que “les persones que han passat per un procés de mediació, agraeixen trobar un espai neutral i còmode, on poder parlar cara a cara amb la persona amb qui han tingut diferències i on el mediador els fa sentir protagonistes. El moment màgic del procés arriba quan les parts en conflicte comencen a fer-se entre elles determinats reconeixements en positiu; és el moment en que s’obre la porta a un  possible acord... Des de la SCMS gestionem els conflictes sense donar-los-hi la solució; la troben per ells mateixos. Les parts litigants es miren a la cara, es saluden i col·laboren en la recerca d’una solució. Aparquen les seves diferències perquè han trobat un espai on poder-les parlar i solucionar”. 

Tanmateix cal reconèixer que encara no es port dir que l’encaix de la mediació en l’àmbit de la salut és un fet habitual. A aquest respecte, el Sr. Carles Garcia diu “queda molt per fer, però mica en mica anem evolucionant positivament. Estem en una fase de creixement sostenible propiciada pel fet que les persones que han passat per un procés de mediació constaten que el procediment és econòmic, ràpid, i aporta seguretat jurídica”.

Pel Sr. Garcia, els problemes susceptibles de ser abordats per un procediment de mediació són “els problemes relacionals i de convivència que sorgeixen entre metges, infermeres, personal administratiu, unitats d’atenció al pacient, pacients i familiars entre d’altres. Els problemes s’han d’abordar quant més aviat millor, evitant que esdevinguin crònics, perquè si s’arriba a aquest punt, tot i que sempre hi ha una solució, pot ser ser un mal exemple pels companys de la unitat o de la pròpia organització. Els conflictes mai es resolen per ells mateixos sense l’ajut d’un professional expert en processos de mediació”. 
 
La SCMS va néixer l’any 2012, i des de llavors les demandes d’intervenció per solucionar conflictes per la via de la mediació no han parat de créixer a conseqüència del fet que els diferents actors del món de la salut, pacients inclosos, han adquirit consciència de que la gestió alternativa de conflictes que significa la mediació els aporta moltes avantatges. A partir d’aquest interès creixent, la SCMS ha entès que havia arribat el  moment d’organitzar un primer congrés d’àmbit estatal amb ponents d’un alt nivell com és el cas del Sr. Federico Mayor Zaragoza, president de la Fundació Cultura de Pau, co-president del Institut Universitari de Drets Humanos, Democràcia y Cultura de Pau y no Violència (DEMOSPAZ). El Sr Mayor Zaragoza ha estat durant 12 anys director general de la UNESCO. La conferència inaugural del Sr. Zaragoza al voltant de la mediació en salut, ha despertat molt d’interès així com la resta del programa que compta amb la presència de destacades personalitats en l’àmbit de la mediació.

Per inscripcions i consulta del programa complert, es pot entrar a la pàgina web de la Societat Catalana de Mediació en Salut o, si es vol,


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada