dimecres, 11 d’abril del 2018

7 d’abril de 2018: Dia Mundial de la Salut


Catalunya ha celebrat el Dia Mundial de la Salut sota les lamentables conseqüències de l’article 155 de la Constitució, que ha propiciat entre molts altres inconvenients, que col·lectius molt fràgils de la societat catalana no tinguin accés al sistema sanitari públic.




Moltes veus autoritzades s’han alçat a Catalunya demanant al CatSalut que la impugnació per part del govern espanyol de la Llei catalana d’accés universal a l’assistència sanitària, que implica la suspensió immediata dels articles recorreguts, en la pràctica no tingui efectes a Catalunya, i tothom pugui continuar accedint lliurement al sistema sanitari.



El dia 7 d’abril l’OMS va celebrar el seu 70é aniversari. Per commemorar la creació de l’Organització Mundial de la Salut, aquest dia va ser declarat “Dia mundial de la Salut 2018, i cobertura sanitària universal”. La OMS va fer una crida a tots els líders mundials per tal que adoptin mesures concretes per millorar la salut de tothom. El tema del dia va ser la petició a tots els països del món per garantir que cada persona pugui rebre serveis de salut de qualitat, on i quan els necessiti, sense patir dificultats financeres per accedir a aquests serveis. Com és sabut, aquest és un tema de molta actualitat a Catalunya com a conseqüència del recurs presentat per el govern espanyol davant del Tribunal Constitucional, contra la Llei catalana que garanteix l’accés universal a l’assistència sanitària. El departament de Salut i el CatSalut van donar suport al Dia mundial de la Salut 2018, mitjançant un acte que es va celebrar a l’Aula Magna de la Casa de la Convalescència en el recinte històric de l’Hospital de Sant Pau.

Afegeix la llegenda
La conferència inaugural va anar a càrrec del Sr. Rafael Ribó, Síndic de Greuges de Catalunya que entre altres coses va demanar a les autoritats que s’esforcin a fer efectiu al dret d’accés universal a l’assistència sanitària, inclòs en la carta de drets fonamentals de la Unió Europea en els seus articles 34 i 35. Tot seguit Anna Garcia Altés responsable de l’Observatori del Sistema de Salut de Catalunya de l’AQuAs, va presentar l’informe “Salut i pobresa infantil. Què ens diuen les dades?”. L’acte va continuar amb una taula rodona moderada per David Elvira, director del CatSalut i secretari general en funcions  del departament de Salut, en la que hi varen participar la Sra. Núria Cuxart, degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i infermers de Catalunya, la Sra. Conxita Peña, degana del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya i el Sr. Josep Maria Vilaplana president del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya.

Va cloure l’acte David Elvira, director del CatSalut, que en els seu parlament va corroborar el que havia anunciat públicament fa uns dies Josep Maria Argimon subdirector del CatSalut, en el sentit que el sistema sanitari català seguirà garantint l’accés universal a l’assistència sanitària a totes les persones residents a Catalunya, independentment de la seva situació administrativa. Segons Elvira amb aquest decisió, Catalunya dona continuïtat al mandat de la OMS i d’altres organismes internacionals que vetllen pels drets socials de les persones.

El recurs presentat al TC pel govern espanyol, exclou del sistema nacional de salut català unes 130.000 persones, afectant de ple a la salut pública de tota la població de Catalunya. A tall d’exemple, d’aquest col·lectiu afectat per la impugnació del govern espanyol, hi podrien haver uns 32.000 cassos de malalties que es podrien evitar amb la vacunació que ara, el govern espanyol, amb la presentació del recurs al TC, els nega.

Val a dir que un dels temes que ha suscitat més unanimitat en el sector sanitari català aquestes últims anys, ha estat el rebuig a aquesta decisió del govern espanyol. Organitzacions de prestigi inqüestionable com el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya han sortit públicament en defensa de l’accés l’universal i el finançament públic dels serveis sanitaris, i en un comunicat acaben dient:

“Des del CCMC manifestem que no es poden concebre els objectius de la sanitat pública de promoció de la salut col·lectiva i de vigilància i prevenció dels problemes de salut sense la integració i l’atenció dels col·lectius més vulnerables, que alhora són els que tenen un risc més alt d’emmalaltir.
Per tots aquests motius, des del CCMC donarem suport a aquelles propostes i iniciatives que tinguin com a objectiu preservar el caràcter universal de l’assistència sanitària al nostre país i defensar els valors en què es fonamenta”

Altres col·lectius s’han afanyat també a fer sentir la seva veu. El sindicat Metges de Catalunya ha volgut posicionar-se també d’avant d’aquest recurs del govern espanyol, criticant que es vulguin “instal·lar fronteres assistencials” i denunciant aquest error tant des d’una punt de vista ètic com de salut pública. 

És important destacar que diversos professionals del sector sanitari, han decidit constituir una plataforma sota el lema “Salut, un dret per a tothom” per defensar l’accés universal a l’assistència sanitària, i que el primer dia ja havien recollit més de 3.000 signatures de recolzament a la iniciativa. Defensen que cal aplicar la llei catalana tot i la suspensió de la mateixa atès que el fenomen migratori planteja reptes com l'atenció a persones que migren d'altres països, com els refugiats, que probablement encara n’arribaran més i que cal evitar que sofreixin “l'exclusió brutal" que suposaria la retirada d'una llei que blinda aquest dret.


Tot això reforça la legitimitat del que havia manifestat fa uns dies el subdirector del CatSalut Josep Maria Argimon, quan en una entrevista va dir: “coneixent el tarannà de la ministra de Sanitat, i sabent que està d’acord a oferir una atenció justa i equitativa a tota la ciutadania, estic segur que no s’oposarà al fet que el subdirector del CatSalut desobeeixi el Tribunal Constitucional i des de Catalunya es continuï garantint l’atenció al conjunt de la nostra població”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada