dijous, 19 d’abril del 2018

La ubicació del nou Trueta genera un debat a Girona entre posicions enfrontades.


De moment, des de la neutralitat, tant els uns com els altres es mouen des de la dialèctica. Cap argument de pes; cap argument decisiu. Cap argumentació contundent.





El CatSalut hauria de moure fitxa tancant el debat, i definint amb claredat meridiana quina de les dues ubicacions que li ofereixin els ajuntaments de Girona i Salt, és la que millor s’adapta als requeriments de serveis hospitalaris que els habitants de les comarques gironines necessiten



La discussió generada a Girona sobre la ubicació del nou hospital Trueta hauria de resoldre’s amb celeritat. Si els gironins volen veure com comencen a créixer les estructures del nou centre hospitalari, haurien de posar fi, quan abans millor, a la discrepància que mantenen els defensors de la ubicació a Domeny, i els que prefereixen que el nou hospital es situï a Salt. Opció Nord o opció Sud de la capital gironina. 

Si fa uns dies l’Ajuntament gironí explicava la idoneïtat de la solució Nord (Domeny) en el terme municipal de Girona, ara ha estat el torn del Dr. Ramon Brugada, cap del servei de Cardialogia del Trueta, qui ha explicat les avantatges d’ubicar el nou hospital en la zona Sud de Girona a tocar de les actuals instal·lacions de l’Hospital Santa Caterina, en el terme municipal de Salt. De fet fa temps que les dues parts es mostren fermament ancorades en les seves respectives posicions. 

Fem una mica d’història: al juliol del 2016, és a dir aviat farà dos anys, el conseller Comin va visitar l’Hospital Trueta a Girona. En aquella visita, a més de comprometre’s a fer inversions importants a l’actual Hospital per donar resposta a unes necessitats urgents que existien en diferents àrees del mateix (UCI pediàtrica, Urgències, o el bloc quirúrgic entre altres) el conseller es va referir també al nou centre. Entre altres coses va dir que el nou Hospital, atenent al alt volum d’inversió que requerirà, no estaria construït fins l’any 2026, i en quant a la seva ubicació, el conseller Comin ja era conscient dels criteris divergents existents a Girona, atès que no es va comprometre en cap emplaçament concret: “els criteris que es prioritzaran a l’hora de decidir la ubicació del nou Hospital seran els assistencials”. En la seva declaració als mitjans Antoni Comin va afegir que atenen al fet que l’Hospital no es podria construir fins dins de tres o quatre anys, "Tenim molt temps per estudiar totes les opcions; dir ara la ubicació seria una decisió pietosa per quedar-nos tranquils però no seria rigorosa". En aquells moments el departament de Salut es movia en la hipòtesi de construir un hospital terciari d’uns 400 llits amb una superfície entre 90 i 100 mil m2. 

Des de llavors fins ara, no hi ha hagut a nivell oficial moviments definitius, més enllà dels duts a terme per tots dos ajuntaments implicats en la disputa. Per una banda, l’Ajuntament de Salt es va moure per adequar la classificació dels terrenys a prop de  l’Hospital de Santa Caterina com a equipaments sanitaris i possibilitar així la solució Sud, i un temps més tard, l’Ajuntament de Girona va crear una comissió per analitzar la viabilitat de la opció Nord (Domeny). 

Finalment la setmana passada es va conèixer el resultat de l’estudi encarregat per la comissió creada per l’Ajuntament gironí a Antares Consulting, prestigiosa empresa de consultoria, que ha fet sens dubte un bon treball. Tanmateix el treball va una mica més enllà d’on li correspondria atès que entra en connotacions que són pròpies del CatSalut i que no els correspon a ells decidir, com és tot el referent al nombre de llits del futur Hospital o les especialitats que ha d’incorporar en la seva cartera de serveis. Un altre tema que l’estudi obvia és que una part dels terrenys de Domeny són de propietat privada, el que pot dificultar el desenvolupament d’un autèntic Parc sanitari si els preus són exagerats com previsiblement pot succeir.    

Tant bon punt s’han conegut alguns detalls de l’estudi, els defensors de l’opció Sud, han decidit també dir-hi la seva. I en aquest sentit, el Dr. Ramon Brugada defensor des de fa temps de l’opció de Salt amb el suport de la Junta Clínica de l’actual Hospital Trueta, ha publicat un article en el diari Avui en el que entre altres coses argumenta que  “Ara tenim davant nostre la possibilitat de fer la infraestructura més important de Girona per als propers 100 anys; un Parc Hospitalari de primer nivell que englobi hospitals, facultats i centres de recerca, com el que gaudeixen tots els hospitals grans de Catalunya…Aquest Parc només té sentit a Girona Sud, amb el Trueta de màxim nivell situat en terreny de Girona, al costat d’un Santa Caterina potent, d’Euses i de l’Idibgi, per aprofitar la seva sinergia. I la ubicació ens permetria créixer per absorbir noves facultats, centres de recerca, estabulari i nous edificis assistencials”.

I aquest és l’embolic. Situació que només pot resoldre el CatSalut, responent amb claredat i promptitud si el terreny que li ofereixi l’Ajuntament de Girona respon a les necessitats que es deriven del pla funcional del nou Hospital i del Pla estratègic Sanitari de les comarques gironines. Només això acabarà amb la discussió estèril que es viu avui a Girona al voltant de la ubicació del nou Trueta.

La decisió del nou Trueta no hauria de ser un problema polític, sinó una decisió de caràcter exclusivament tècnic que hauria de prendre el CatSalut. El demés... ganes de marejar la perdiu. I mentre la perdiu no pugui volar, no hi ha encàrrec de l’avant projecte.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada