dilluns, 15 de maig del 2017

L’Àrea d’Atenció Sanitària del CatSalut amb nous projectes sobre la taula


La Dra. Cristina Nadal, continua plena d’energia i il·lusió, disposada a afrontar nous reptes.


A l’intent de reduir l’impacte de les llistes d’espera, i de continuar treballant en el Pla d’Urgències, ara està enfocant els seus objectius a donar forma al Pla Funcional de l’Aparell Locomotor.



La Dra. Nadal em va rebre al seu despatx del Servei Català de la Salut a una hora en la que a l’edifici Olimpia en prou feines hi quedava el personal de seguretat. Ho explico per que cal que la gent sigui coneixedora que a l’administració pública encara hi ha responsables que continuen al peu del canó més enllà del que seria un horari normal. N’hi ha pocs, però encara en queden i la Dra. Nadal és una d’elles. Aquest fet diu molt de l’Interès que la Dra. Nadal es pren per la seva feina.

Aviat farà un any de la primera entrevista que em va concedir, i en la que ella mateixa es va donar un marge d’un any per elaborar el que llavors va ser batejat com el Pla Director d’Urgències. Doncs bé, fa tan sols unes setmanes, el Pla Nacional d’Urgències (tal com ara s’anomena aquell Pla) va ser finalment presentat. Del Pla d’Urgències ja en vaig parlar en aquest blog ara fa tot just un mes, però és interessant poder-ho comentar amb la persona que el va impulsar, el va treballar, el va consensuar i finalment el va oferir a la societat catalana amb la voluntat de pal·liar el greu problema de saturació dels serveis d’urgències hospitalaris. És obvi que el problema de les urgències mai es podrà resoldre plenament, però és evident també que es poden prendre mesures efectives per millorar força la situació actual.

Respecte al contingut del Pla d’Urgències, la Dra. Nadal va posar èmfasi en el fet de crear cinc nous CUAP situats a Badalona, Mataró, Girona, Reus i un altre a les comarques de ponent en un punt a decidir dintre del triangle format per Tàrrega, Mollerussa i Balaguer. Per la Dra. Nadal no deixa de ser contradictori que un sistema com el sanitari, que atén 24 hores al dia i 365 dies a l’any, a partir d’una hora determinada sembla que tot desconnecta i només queden a disposició dels que ho necessiten els serveis d’urgències dels hospitals. I no diguem els festius i cap de setmana.

És també una dificultat afegida pel drenatge eficient als centres sociosanitaris dels serveis d’urgències dels hospitals, el fet que els sociosanitaris plantegen dificultats a l’hora de fer ingressos a la tarda i que aquests es limiten a l’horari comprès entre les nou i les dues de la tarda. “Es requeririen uns centres sociosanitaris “calents” en el sentit de que hi hagués rotació suficient de llits per facilitar drenatges des dels serveis hospitalaris, però ens trobem amb un sistema de pagament que no ajuda. Paguem per estades, quan hauríem de pagar per altes” comenta la Dra. Nadal.

També valora l’esforç per fomentar l’hospitalització a domicili, que caldria dur a terme també des dels centres sociosanitaris. Posa l’exemple de l’Hospital Dos de Maig, que té un model d’hospitalització a domicili molt interessant que depèn de l’Hospital però que aporta una visió molt territorial, del barri, amb estreta col·laboració amb l’assistència primària de la zona.  En la conversa, la Dra. Nadal assenyala com a significatiu continuar impulsant la creació de noves ESIC (equips de suport integral a la cronicitat) que pretenen prevenir complicacions de l’estat de salut en pacients crònics complexos, reduint per tant les visites d’aquests malalts als serveis d’urgències i a través dels programes d’hospitalització a domicili evitar també ingressos hospitalaris.

Ara, una vegada endegat el Pla, la feina de la Dra. Nadal respecte a aquest tema no ha acabat. S’han d’articular les comissions territorials d’urgències per analitzar el progrés del Pla, conèixer els problemes que es plantegen a cada territori, determinar on són els colls d’ampolla i elaborar el full de ruta per cada territori que permeti anar solucionant tots els problemes que es vagin detectant. La Dra. Nadal vol fer un seguiment actiu de les dades que es derivin d’aquestes comissions territorials.

Després de parlar del Pla d’Urgències, vàrem encetar un altre tema interessant i de futur: El Pla Funcional de l’aparell locomotor. S’ha observat que en l’especialitat de traumatologia, un 40-50% dels cassos estan relacionats amb l’aparell locomotor i que la variabilitat de les diferents pràctiques clíniques és molt important així com la variabilitat dels criteris d’inclusió en llista d’espera. Però la variabilitat es manifesta també en les proves a les que són sotmesos els pacients, on s’ha arribat a constatar que a un 25% de persones se’ls havien realitzat 4 o més proves del mereix tipus en el període d’un any. La variabilitat també apareix segons els diferents àmbits territorials o en la diferent capacitat de resolució de l’assistència primària.

També han pogut constatar que quan un especialista acut a l’assistència primària, bé com a consultor, bé a passar consulta directament, la velocitat de resolució dels problemes dels malalts és molt més alta. La capacitat de resolució de l’assistència primària augmenta quan disposa del suport de l’atenció especialitzada.

Per abordar tota aquesta problemàtica la Dra. Nadal vol posar en pràctica unes unitats funcionals de l’aparell locomotor en el que hi ha dos aspectes, la rehabilitació i el dolor, que podrien tenir un accés als servei més ràpid si es dotés a l’assistència primària de capacitat de resolució en aquests temes. Per tot plegat s’ha estructurat un equip de treball que està fent una “foto” de la situació real. No és senzill fer aquesta foto perquè la informació de que es disposa no és prou ajustada ni es correspon amb la que caldria, però tot i així estan ben disposats a fer-ho perquè hi veuen un important marge de millora. En aquest sentit, l’anàlisi de processos els serà de gran ajut per tirar endavant aquesta tasca.

No hi ha un calendari exacte de temps per dur a terme aquests treballs, però la Dra. Nadal, que preveu una legislatura probablement curta, es donaria per satisfeta si aquesta manera de treballar quedés instal·lada definitivament en el seu departament.

Cal agrair a la Dra. Nadal la seva bona disposició a explicar totes aquestes qüestions, sens dubte de gran interès. 


www.rbaestudisiprojectes.cat                  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada