dijous, 25 de maig del 2017

Es presenta l’ENAPISC (Estratègia Nacional de l’Atenció Primària i Salut Comunitària) (I)


El Pla aporta un ambiciós pla de contractació de professionals, però tal com va dir el conseller Comin   (amb un altre sentit), avui aquestes propostes només són “parole, parole, parole...”




Pel que fa a la Salut Comunitària, l’ENAPISC incorpora el treball (COM.Salut) presentat per l’equip dirigit per l’exconseller Boi Ruiz a l’any 2015.



Abans d’entrar a detallar el contingut de l’ENAPISC voldria donar la meva impressió sobre les intervencions del conseller de Salut Antoni Comin en aquest acte. En diferents ocasions he sentit comentaris criticant que no es preparava els discursos. Jo sempre que l’he sentit parlar m’ha semblat un excel·lent orador, però en aquesta ocasió he de donar la raó als que critiquen l’ús de la improvisació en els seus discursos. Contradient-se a ell mateix, que havia assegurat que l’acte del presentació de l’ENAPISC era dels més importants dels que s’havien fet aquesta legislatura, atès que l’assistència primària és la peça clau del nostre sistema sanitari públic, el seu discurs de cloenda va ser improvisat, dolent, sense aportar cap valor, desvirtuant per la via dels fets la transcendència que efectivament té l’assistència primària i es va dedicar a anar repetint allò que les diferents intervencions prèvies havien explicat. I deixo a banda alguns conceptes del tot equivocats i fora de context que evidencien que no domina la matèria de la que n’és el teòric màxim responsable a Catalunya.

Encara un altre observació: al pas que anem aviat no ens entendrem si continuem utilitzant acrònims per definir les coses. ENAPISC, APISC, PLANUC, PERIS, PINSAP, PIAISS, PAAS, MACA, PIUC, SISCAT, ... la llista és molt llarga, i aquest és un costum que ve de lluny. Els acrònims poden estar justificats en alguna ocasió però pel comú dels mortals és molt més entenedor “dir les coses pel seu nom”

L’acte de presentació va començar amb més d’un quart d’hora de retard amb un auditori ple de gom a gom, prova evident que el tema interessava als professionals de l’assistència primària. Es va iniciar amb unes paraules de benvinguda del conseller Comin, en les que va fer referència a la voluntat del departament de Salut d’enfortir l’assistència primària i insistint en que l’ENAPISC era un dels dos o tres projectes del mandat més rellevants. Va explicar que partim d’un sistema d’atenció primària “de primera” molt potent, però que demana reformes davant de determinats reptes que cal afrontar. “Volem donar a la primària tot allò que necessita” i va posar l’accent en la voluntat del departament de Salut de tenir una visió transversal de l’atenció primària com a autèntic eix vertebrador del sistema de salut. Finalment va donar les gràcies a les més de 300 persones que havien intervingut en les comissions de treball prèvies i en les diferents accions dutes a terme per l’elaboració de l’ENAPISC.

Tot seguit va ser el torn del Dr. Joan Guix secretari de Salut Pública, i del la Dra. Pilar Magrinyà, directora general de Planificació en Salut que varen explicar els principis en que es basa l’ENAPIC. El Dr. Guix es va centrar en l’enfoc comunitari de la reforma i va llegir un text del discurs de conclusions del congrés d’Alma Ata (any 1978) que continua sent un referent per aquells que volen introduir la salut comunitària en l’atenció primària. El Dr. Guix va definir la Salut Comunitària com l’expressió col·lectiva de la salut de les persones i grups d’una comunitat definida, determinada per la interacció de factors personals, familiars i de l’ambient socioeconòmic, cultural i físic, que va resumir amb la frase: “No es tracta només de curar malalties, sinó que cal millorar la salut dels ciutadans”.

Tot seguit va prendre la paraula la Dra. Pilar Magrinyà que va tornar a agrair el seu treball a totes les persones que han fet possible la presentació del ENAPISC. Va fer referència a la voluntat d’impulsar una nova reforma de la primària fonamentada en el concepte integral de la salut que inclou els determinants socials que incideixen sobre ella, (un 80% dels determinats són fora del sistema sanitari) i que la consolidi com a eix vertebrador dels sistemes públics de salut. Va explicar que la reforma de la primària es va iniciar a l’any 1985, i que va tardar anys a poder-se completar, i ara, trenta anys després cal introduir-hi reformes.
         
La Dra. Magrinyà va anunciar que els objectius d’aquesta reforma eren:
  • Enfortir l’atenció primària i salut comunitària (APISC) i consolidar-la com a eix vertebrador del sistema públic de salut.
  • Potenciar l’orientació comunitària com una estratègia de generacioó de salut i de lluita contra les desigualtats en salut.
  • Garantir un model bio-psico-social d’atenció centrat en la persona.
  • Respondre als canvis demogràfics i a l’augment de comorbiditat.
  • Garantir la qualitat i seguretat, l’equitat territorial i sostenibilitat del sistema públic

(Continuarà...)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada