divendres, 25 de novembre del 2016

La Fundació privada Hospital Asil de Granollers, una sorpresa per al visitant


l'Hospital de Granollers és un altre de les moltes institucions sanitàries catalanes que a partir de la iniciativa privada, i una antiguitat que es remonta al segle XIV està plenament integrat al sistema sanitari públic de Catalunya


Rafael Lledó, el seu director general, ha sabut posicionar estratègicament al centre, davant dels molts canvis que han anat apareixen amb el temps, derivats de l'increment de la pressió assistencial, de l'increment de l'esperança de vida de la població, de l'aparició de noves patologies, etc.      



El privilegi de cessió de l'administració
de l'Hospital al Consell de la Vila
fou signat al gener de 1521 
Feia forces anys que no havia tingut ocasió de visitar l’Hospital de Granollers. De fet, des de les èpoques heroiques de l’Agustí Trullà i d’en Jaume Bros, quan amb més imaginació que no pas recursos es mirava de fer passos endavant amb més il·lusió que no pas mitjans. Des de llavors no havia entrat més enllà dels despatxos de direcció. Fa pocs dies, el seu actual director general Rafael Lladó em va convidar a visitar el centre, i realment em vaig quedar molt sorprès del canvi tan espectacular que l’Hospital havia fet en aquests últims 25 anys.

És interessant repassar molt breument la història d’aquest hospital que porta quasi 700 anys ! oferint serveis sanitaris a qui ho necessita.  El seu origen cal situar-lo a l’any 1329 quan Bertran de Seva va crear una institució d’acollida per a pelegrins i malalts i no va ser fins a l’any 1521 que l’Hospital va passar a dependre de la municipalitat de Granollers. Després de diferents vicissituds, l’hospital va anar canviant d’ubicació fins que ja entrat el segle XX es va iniciar una campanya per recaptar fons per la construcció d’un nou edifici, que es va inaugurar l’any 1923 ja en la ubicació actual a la carretera de Cardedeu. Al 1971 es va construir un nou pavelló que va ser ampliat al 1978 afegint-hi quatre plantes més

El creixement demogràfic de Granollers i les poblacions veïnes varen fer incrementar les necessitats sanitàries de la comarca fet que va comportar una ampliació l’any 1995, entre la que va destacar pel ressò que va tenir en aquella època en el sector sanitari, la nova àrea quirúrgica. Finalment  l’Hospital va adquirir la seva dimensió actual a l’any 2009 amb la inauguració d’un edifici nou per albergar les consultes externes i els gabinets d’exploració així com els quiròfans de cirurgia major ambulatòria i els hospitals de dia. També com a conseqüència de la pressió assistencial que patia el centre, al 2010 es va haver de remodelar el servei d’Urgències.

A dia d’avui, l’Hospital de Granollers disposa de 295 llits d’aguts, 40 llits sociosanitaris i 30 llits de psiquiatria, amb 6 quiròfans de cirurgia convencional i 2 quiròfans de cirurgia major ambulatòria i tres sales de parts. La Fundació privada Hospital Asil de Granollers compta a més amb un Centre Geriàtric que està pràcticament al costat mateix de l’Hospital amb 62 places per a gent gran.

Tanmateix l’avenç més important que ha fet l’Hospital de Granollers no s’ha de situar només en els edificis i els equipaments, sinó sobretot en la qualitat de l’assistència que s’hi presta i al nivell de resolució que el centre ha aconseguit amb els malalts de la seva zona d’influència. Tot això gràcies a un equip de professionals que ha anat adequant la seves capacitats a les necessitats sanitàries de la població i a uns equipaments mèdics que han evolucionat en paral·lel al nivell assistencial del centre. Al darrere de tot plegat hi ha una visió estratègica de cap a on calia situar a la institució tant pel que fa a les diferents dependències i la seva interrelació, com quin nivell d’equipaments tecnològics es requeririen i la cerca de professionals adequats a les noves exigències que s’han anat plantejant a través del temps.

L’Hospital de Granollers és un dels hospitals catalans que ha anat capejant el temporal sense patir grans conflictes més enllà d'alguna situació com les que han patit la gran majoria d'hospitals, i sense masses problemes interns. La crisi ha creat forces difultats a la Institució però l'equip de ditecció, amb l'acceptació de la majoria de treballadors, han sabut adequar-se a les noves circumstàncies i han tirat endavant. Pel que fa a la situació económica de la Institució, desconec quin és el seu nivell d’endeutament ni l’estat de les seves finances, atès que el portal de la transparència de la Fundació no recull aquesta informació, però veient com funciona el centre i el seu dinamisme dona la sensació que les coses s’estan fent bé.
Vista aèria dels diferents edificis que configuren l'actual
Fundació privada Hospital Asil de Granollers
Fa aproximadament una mica més d’un any, vaig escriure al blog que els hospitals més fortament consolidats a Catalunya coincidien amb els centres en els que el gerent hi portava una desena llarga d’anys treballant-hi. Citava els cassos de l’Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona, o la Fundació Althaia de Manresa entre d’altres, com a exemples d’una gestió d’èxit i ho fonamentava en dos aspectes: la capacitat de gestió dels seus gerents respectius i el fet que tots dos hi portaven més de 10 anys treballant per consolidar un projecte assistencial. A aquella llista hi haig d’afegir a Rafael Lledó que va accedir a la direcció general de la Fundació Privada Hospital Asil de Granollers a l’any 2002. És un altre dels bons gerents que han pogut culminar els seus projectes a través d’una gestió encertada i que han sabut guanyar-se la confiança dels professionals per que aquests s’hagin incorporat amb il·lusió als respectius projectes. Cal remarcar també la visió del patronat de la Fundació, que ha permès al gerent tirar endavant i actualitzar el seu projecte al llarg d'aquests 14 anys. Si és important que un gerent disposi de temps que assolir resultats, també és important que un òrgan de govern entengui que l'estabilitat en la direcció és bàsica per la bona marxa de la Institució.  


2 comentaris:

  1. jo per sort coneixo molt be aquest hospital,dic per sort perque sempre n'estic molt contenta

    ResponElimina
    Respostes
    1. És un bon hospital. Cada dia s'esforcen per fer la feina amb la major qualitat possible. L'Hospital ha fet un tomb important aquesta última dècada.

      Elimina