dissabte, 5 de novembre del 2016

El Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut Peris 2016-2020 (i II)


Dr. Toni Andreu: 

“...Parlant amb els professionals he sentit una paraula que fa molts anys que no sentia dir: il·lusió...”

“...Per que això funcioni, cal que els ajuts els guanyin els millors...”

“...La recerca és un agent generador d’iniciatives i això transforma el món...”

"...Hem de pensar en el demà, i la recerca és el demà...”

“...La societat catalana és plenament conscient de la importància de la recerca com ho prova l’èxit que any rere any assoleix la Marató de TV3...”


(...Continua de l’entrada anterior)
  
Deia al final de l’entada anterior que el PERIS 2016-2020 preveu 4 accions instrumentals per endegar aquest any 2017. Per això tal com estableix la Resolució SLT/2318/2106 de 19 d’octubre s’ha obert una convocatòria per a la concessió de subvencions, en règim de concurrència competitiva per al finançament d’aquestes 4 accions instrumentals. Les accions són: 
     
1).- Intensificació dirigida a professionals d’infermeria
2).- Incorporació de científics i tecnòlegs
3).- Impuls de projectes de recerca orientats a la modalitat de recerca en atenció primària
4).- Grans projectes de recerca orientats a 4 àrees temàtiques: medicina personalitzada, medicina regenerativa, recerca clínica cooperativa independent, estudis epidemiològics sobre cohorts

Per aquest any 2017 s’ha decidit que els agents que poden aplicar per optar a les subvencions són aquelles estructures que millor garanteixin que atenent a la seva qualitat en l’activitat de recerca, els diners seran utilitzats amb el màxim nivell d’eficiència, i aquesta garantia a Catalunya avui la donen les fundacions que gestionen la recerca dels centres del SISCAT. El Dr. Andreu diu que l’any que ve serà segurament igual doncs “es vol potenciar les estructures de recerca dels hospitals i dels centres de primària”.

En la conversa que vàrem mantenir amb el Dr. Andreu, va sorgir el paper que poden jugar les EBA en el camp de la recerca en un moment en el que des del PERIS es vol fer un esforç significatiu en promoure la recerca en l’àmbit assistencial de la primària. En opinió del Dr. Andreu les EBA no poden participar per elles mateixes en aquest programa d’ajuts previst per a l’any 2017, a no ser que col·laborin amb alguna de les fundacions que si que hi poden participar. En el cas de la primària de l’ICS seria la fundació Gol Gurina qui pot aplicar, i en el cas de la primària no ICS, gestionada per centres de l’antiga XHUP, els equips d’atenció primària hi poden participar integrats amb al fundació de recerca de l’hospital que gestiona la mateixa empresa. Només queden fora les EBA, que com s’ha dit abans, sempre poden arribar a acords amb fundacions de recerca dels centres del SISCAT.

El Dr. Toni Andreu posa molt d’èmfasi en els programes d’intensificació dirigits a professionals que tenen un projecte de recerca. A través d’aquest programa “d’intensificació” s’allibera metges o infermeres de les seves tasques assistencials i el programa aporta diners per contractar substituts per assumir la tasca assistencial que els recercadors deixen de fer. En el cas de la infermeria, el Dr. Andreu senyala que a Catalunya hi ha més de 45.000 infermers/eres que poden aportar molt valor a la recerca i la innovació tant en el camp de les cures com en molts processos assistencials. “El col·lectiu d’infermeria té moltes ganes de fer-ho, però fins ara no han tingut cap eina per poder-ho fer; ara en tenen una. Podran alliberar-se  de la feina entre 3 i 9 mesos per  desenvolupar activitats de recerca, i el programa finançarà al professional que hagi d’assumir la substitució. Aquest any pot arribar a afectar a unes 60 infermeres a tot Catalunya. Una acció d’aquesta mena és la primera vegada que es farà en el conjunt d’Europa”.

Respecte al programa d’incorporació de tecnòlegs i científics en els grups de recerca el Dr. Andreu explica que permetrà incorporar-los amb un contracte per 3 anys, reforçant amb el seu talent als equips als que s’incorporin, i evitant al mateix que aquest talent hagi de marxar fora.

A la tercera acció instrumental el Dr. Andreu també li dona molta importància. “Aquest any toca l’atenció primària. És la primera vegada que a l’Estat espanyol es fa una convocatòria per desenvolupar projectes de recerca a la primària, i això ha generat molt d’interès en els professionals d’aquest àmbit assistencial. He sentit una paraula que fa molts anys que no sentia dir als professionals: il·lusió”. Ens ha tocat viure una crisi econòmica molt dura de la que uns en poden sortir millor que els altres, per això al Dr. Andreu li agrada recordar una analogia que li va sentir explicar a Peter Higgs sobre el sac de blat: “quan tens una època de fam i tens un sac de blat, quan te l’has menjat tot et mors de gana; cal tenir la serenitat de guardar-ne una mica i plantar-lo”

Els projectes de l’assistència primària han de ser “multicèntrics” per tal que diferents equips s’associïn i es creïn sinèrgies i cultura d’equip. Una mica com els castells que es fan a Catalunya, en el sentit que el castell només es carrega i descarrega i es fa entre tots.

Pel que fa a la quarta acció instrumental, el Dr. Andreu destaca que aquí hi poden participar els centres del CERCA, tot i que han d’estar liderats per un  institut de recerca d’un centre del SISCAT. Es tracta de finançar programes de recerca en salut de 3 anys de durada, d’ampli abast institucional amb massa crítica suficient, que abordin prioritats sistèmiques en l’àrea de la salut mitjançant el treball conjunt d’agents amb capacitacions complementàries que permetin abordar activitats científiques en la frontera del coneixement amb l’horitzó d’introduir grans canvis adaptatius en els actuals models d’atenció sanitària. Són programes d’abast territorial.

Per garantir la independència de tot el procediment els guanyadors de les subvencions no els decidirà el promotor de les accions sinó que les propostes seran avaluades per un conjunt d’experts que triats per l’AQuAS que ja té experiència en aquesta tasca. Tot això passarà a finals de desembre.

Acabo dient que he trobat a un Dr. Andreu molt satisfet del que ha pogut aconseguir al front de la direcció general de Recerca i Innovació en Salut. Hem quedat emplaçats pel primer trimestre de l’any vinent per comentar com ha funcionat aquesta primera convocatòria d’ajuts. 


www.rbaestudisiprojectes.cat                                       

          

         



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada