divendres, 11 de novembre del 2016

Congrés dels metges catalans a Girona



Es presenta la Declaració de Girona


Dr. Jaume Padrós: “...deixeu d’usar el sistema sanitari de forma tacticista... 



Dijous es va celebrar a Girona el III congrés de la professió mèdica de Catalunya. Com es sabut els congressos mèdics estan orientats habitualment a la divulgació dels coneixement científic i s’organitzen a través de les societats mèdiques. En aquesta ocasió però, no es tractava d’un d’aquests congressos als que estem habituats, sinó que es pretenia deixar a banda la ciència per intentar definir com ha de ser el metge que la Catalunya del futur necessita. No s’ha d’oblidar que a Catalunya avui hi ha més de 41.000 metges en exercici. El congrés estava articulat al voltant de quatre ponències:

1: Lideratge i participació
2: Noves realitats, nou professionalisme
3: La formació del metges de futur. Instruments de garantia
4: Actualització del Codi de Deontologia

En el decurs del congrés es va presentar un document conegut com la “Declaració de Girona” en el que els metges catalans expliciten el conjunt de compromisos que adquireixen davant de la societat catalana. Es tracta d’un document de 10 punts en el que els professionals mèdics situen a les persones en l’epicentre de la seva feina i la seva vocació professional, es reafirmen en els valors del professionalisme (honestedat, altruisme, i excel·lència entre d’altres) i defensen models organitzatius que garanteixin la continuïtat, la qualitat i la seguretat en l’atenció a les persones.

La Declaració de Girona també posa l’accent en el treball en equip de professionals sanitaris, socials i comunitaris i els metges manifesten la seva voluntat d’actualitzar el Codi Deontològic així com a mantenir l’excel·lència al llarg de la seva vida professional i per això es comprometen a vetllar per que els futurs metges tinguin una formació de molt alt nivell.

Finalment el document deixa clar la voluntat dels metges catalans de decidir amb autonomia i de participar més activament en la gestió dels centres sanitaris exercint la seva professió en entorns organitzatius i laborals que promoguin la qualitat en la pràctica mèdica. La Declaració de Girona acaba amb la renovació del compromís davant de la ciutadania per part dels professionals mèdics.                  

El congrés va comptar amb la presència del conseller de Salut, Antoni Comin, del president de la Generalitat Carles Puigdemont i de la nova ministra de Sanitat del govern espanyol, la catalana Dolors Montserrat. Per això més enllà del contingut de les diferents ponències totes elles prou interessants quan en un acte coincideixen autoritats tan assenyalades cal estar amatent als diferents missatges que s’envien als ciutadans. Cal destacar també la presència en el congrés del Dr. Xavier Trias, ex alcalde de Barcelona, que va ser rebut amb grans mostres de simpatia tant per la seva bonhomia com pel fet que la seva presència evidencia una bona recuperació de l’angina de pit que va patir fa ben poques setmanes.   

Veiem ara algunes de les intervencions que al meu criteri cal ressaltar:

Dr. Jaume Padrós, president del COM:
“Les enquestes ens assenyalen com els professionals que generem més confiança als ciutadans; per això demano consens a les forces polítiques, que deixeu d’usar els sistema sanitari de forma tacticista i que busqueu allò que en uneix”
“Més que la recuperació de les condicions laborals, demanem que la inversió es mantingui... No demanem per nosaltres, sinó per a la societat”
“Els metges necessitem espais de debat i negociació vinculants amb l’administració”

Conseller Antoni Comin:
Recollint una demanda feta pel president del COMB, va dir que estem treballant per reactivar el Consell de la Professió Mèdica de Catalunya un espai de treball comú entre professionals i administració. Aquest espai ha d’estar viu perquè serà un lloc on discutir i prendre compromisos vinculants, tant sobre els canvis en el model assistencial com de les condicions laborals dels professionals”
“Subscric al cent per cent la Declaració de Girona...”

President Carles Puigdemont:
“Calen més recursos per acabar amb el sub finançament crònic del sistema sanitari català... aquest sub finançament encara s’ha agreujat més arran de la crisi econòmica...en un país normal tindríem les eines legals i els recursos necessaris per garantir la sostenibilitat del sistema la universalitat i l’equitat... estic convençut que amb la voluntat de la ministra això aviat ho podrem arreglar, però si no s’arregla és difícil que puguem resoldre les mancances... aplaudeixo el seu compromís per revertir situacions i per demostrar amb els fets que aquest és un sistema indestructible”
el sistema ha aguantat gràcies als professionals de la salut, que han anteposat la professió i l’atenció a la persona a les condicions laborals, i això diu molt del sector... el govern de la Generalitat sempre estarà al costat de les vostres reivindicacions... la millor manera de fer-ho és assegurar-nos que tindreu la normalitat necessària per garantir l’excel·lència”. 
“el  govern de Catalunya està en deute amb els professionals sanitaris que formen part i construeixen amb el seu dia a dia un dels sistemes de salut més avançats d’Europa... tenim un model d’excel·lència sanitari, que és capaç de liderar trasplantaments i captació de recursos per a la recerca i ho posa al servei de tothom”.

Ministra de Sanitat del govern espanyol Dolors Montserrat:
“Els metges i els professionals sanitaris han patit molt els ajustos... teniu la meva admiració sincera i el meu reconeixement; la vostra entrega ha estat clau i estem en deute amb tots vosaltres... vam prendre decisions molt doloroses però afortunadament la situació comença a canviar..."
"aquesta legislatura serà de “diàleg i consens polític i social” amb els professionals sanitaris per modernitzar el sistema sanitari però sense deixar enrere els metges joves."  




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada