dimecres, 7 de setembre del 2016

Quiron Salud, jugada mestra?


El Grup Quiron Salud ha estat comprat per Fresenius Helios, constituint la companyia europea més gran en el camp de la Salut.


El grup Fresenius Helios compta amb la participació majoritària? d'una fundació sense ànim de lucre



L'Hospital General de Catalunya canvia de propietari
Quiron Salud, el grup sanitari més gran a Espanya i també a Catalunya en el camp de la sanitat privada, ha  estat comprat per l’empresa alemanya Fresenius Helios, també la més gran en aquell país en l’àmbit sanitari.  El resultat de la compra és el Grup sanitari més gran a nivell europeu, que continuarà denominant-se Fresenius Helios a Alemanya i Quiron Salud a Espanya. Sense cap informació oficial que ho confirmi, sembla que dins del grup alemany Fresenius hi ha una fundació sense ànim de lucre que seria l’accionista majoritari del grup amb una participació del 26,4% de les accions i que l’empresa Fresenius Helios  és un operador sanitari participat majoritàriament per Fresenius. Helios per la seva banda és un grup especialitzat en la gestió de centres hospitalaris, que va ser comprat al 2005 per Fresenius, constituint ambdues entitats el grup sanitari més important a Alemanya.

Sempre parlant en hipòtesi, si les coses fossin així, podríem dir que quan es formalitzi la compra, l’Hospital General de Catalunya, la Clínica del Vallès i l’Hospital Sagrat Cor de Barcelona, passarien a ser propietat d’una organització en la que una part de la propietat, no se sap si majoritària, no tindria ànim de lucre. Això comportaria que la interpretació que el departament de Salut fa, en el sentit que les entitats amb ànim de lucre només poden ser contractades complementàriament i sempre que la sanitat pública ho necessiti, segons estableix l’article 5 de la LOSC, no seria una interpretació cent per cent correcta atès que una part de l’empresa propietària de Quiron Salud, hauria deixat de ser una entitat amb ànim de lucre.

Per altre banda, Fresenius, partner del grup Fresenius Helios, és una empresa molt coneguda a Catalunya atès que és una de les dominadores dels serveis de diàlisi concertats amb el CatSalut per la prestació d’aquests serveis a malalts de la sanitat pública, juntament amb la sueca Diaverum. En concret, Fresenius té com a mínim a Catalunya 9 centres de diàlisi concertats amb la sanitat pública catalana.

Com és sabut, el conseller Comin recent nomenat en el càrrec, va prendre la decisió d’escometre “la desprivatització més gran de la història” a Catalunya, eliminant del SISCAT als centres propietat de Quiron Salud (Clínica del Vallès i Hospital General de Catalunya), basant-se en el fet que aquests eren dispositius sanitaris que pertanyien a una empresa privada amb ànim de lucre i a més els seus serveis no eren necessaris perquè hi havia altres centres a la xarxa pública, de titularitat pública, que podien assumir la tasca que aquells estaven duent a terme. Val a dir però, que fins avui, aquesta “desprivatització” està resultant una comèdia atès que si fa o no fa, els malalts que l’Hospital Taulí derivava abans a la Clínica del Vallès, ara els està derivant tots a l’Hospital General de Catalunya. 

La pregunta és, com actuaria el departament de Salut davant d’aquesta nova realitat segons la qual una part de la propietat de l’Hospital General de Catalunya podria no tenir ànim de lucre?. Es replantejarà el conseller Comin la seva decisió, per cert “emparaulada” amb la CUP? (en el decurs de les negociacions que van culminar amb un acord mutant per la fallida investidura del president Mas) I si no s’ho replanteja, expulsarà també a Fresenius de la prestació dels serveis públics de diàlisi?

Seria molt difícil d’entendre que es mantinguessin els contractes amb Fresenius per la diàlisi, i en canvi es prescindís del contracte de Fresenius amb l’Hospital General de Catalunya. És clar que es poden trobar explicacions per a tot, i al conseller Comin no li manca imaginació per a trobar-les, però el problema és que les explicacions a més d’enginyoses, han de ser mínimament coherents, i en aquesta conjuntura la coherència semblaria difícil de trobar. 


En qualsevol cas haurem d’estar amatents a com es van produint els esdeveniments, sobre tot si es confirma que dins de Fresenius hi ha una fundació sense ànim de lucre. Tanmateix no estaria gens malament que el grup Quiron Salud dirigit per l’hàbil Victor Madera, expliqués la situació jurídica real del nou propietari, per no donar peu a especulacions com la que jo mateix acabo de fer, i per la que demano disculpes si les coses acaben sent diferents a com me les han explicat. Tanmateix cal felicitar a Victor Madera, més enllà dels guanys económics que ha aconseguit personalment, que amb aquesta venda intenta consolidar a l’Hospital General de Catalunya dins del SISCAT, però també als quatre hospitals madrilenys de Quiron Salud que també treballen per la sanitat pública madrilenya, col·laboració que podria quedar en entredit en funció del que acabi succeint a Catalunya. Victor Madera elimina a més amb aquesta venda un estigma important que duia el grup Quiron penjat a l’esquena, relatiu al fet que els propietaris finals de Quiron Salut era CVC, un fons de capital risc  amb seu a Londres, i això no era precisament cap garantia per un sistema sanitari públic. Ara, Victor Madera ha canviat al fons de capital risc per una prestigiosa marca sanitària a nivell mundial.  Quin nou argument hauran d’inventar des del CatSalut?


www.rbaestudisiprojectes.cat

4 comentaris:

  1. Tot plegat una tragicomedia què el qui paga és el pacient de la Sanitat Pública.
    A florentino perez le importamos las personas más bien poco y a los otros igual...

    ResponElimina
  2. Tens molta raó amb el teu comentar... tristament és així...

    ResponElimina
  3. La part no lucrativa és minoritària, una quarta part.

    ResponElimina