diumenge, 25 de setembre del 2016

Els salaris dels directius: s’ha generat un debat al voltant de si cal o no, presentar al·legacions


El Servei Català de la Salut està preparant una disposició per la qual l’any 2017, tots els centres concertats del SISCAT hauran de comunicar al CatSalut les retribucions dels seus equips directius.


No em queda clar que entestar-se ara, a mantenir opacs els salaris dels directius, quan les retribucions del personal de la sanitat són públiques, doncs estan explicitades en els convenis col·lectius, sigui el més convenient per millorar la imatge d’un sistema sanitari posat injustament en l’ull de l’huracà



Aquests sous són un insult a la classe treballadora. Hi ha
directius que cobren en un any el que algúns
treballadors no guanyaran en tota la seva vida.
Els directius sanitaris estan molt lluny
d'aquests nivells insultants 
Fa pocs dies, en una entrada al blog titulada “La publicitat dels sous dels càrrecs directius de les entitats delSISCAT”, acabava el comentari mostrant un cert escepticisme sobre l'èxit que puguin arribar a tenir els escrits d’al·legacions que algunes entitats i alguns directius afectats han decidit formular davant del director del CatSalut oposant-se a que el seu sou pugui ser donat a conèixer a qui ho demani. He rebut des de llavors comentaris de professionals juristes que tenen una visió ben diferent a la meva i que entenen que aquestes al·legacions poden prosperar i si més no, dilatar en el temps la tramesa per part del CatSalut de la informació sol·licitada pel sindicalista Xavier Lleonart (Metges de Catalunya), metge alliberat de l'Hospital de Terrassa, i membre del seu consell rector a proposta de l'Ajuntament egarenc. 

És evident la meva ignorància en qüestions legals com en moltes altres matèries, i per tant en cap cas vull encetar una discussió amb persones molt preparades i coneixedores de totes aquests qüestions. He tingut ocasió de llegir alguna d'aquestes al·legacions i cal reconèixer que estan molt ben raonades i fonamentades. Tanmateix, i defugint la polèmica, jo em pregunto quin és el privilegi especial dels directius, en raó del qual els directius dels centres concertats pel CatSalut han de mantenir el "secret" de les seves retribucions, quan els treballadors d'aquestes mateixes institucions tenen unes retribucions que són del domini públic, atès que estan definides en les taules salarials dels respectius convenis. Tenen potser els directius “una patent de cors” pel que fa a les seves retribucions respecte dels seus treballadors?

També és ben conegut que en el sector concertat hi han alguns salaris amb certa desproporció com també hi és en el propi ICS i sobretot en algunes EPiCS. Aquest fet es va posar de manifest aproximadament ara fa un parell d'anys, quan va transcendir que algun centre (EPiC) pagava al seu gerent un salari superior al que cobraven altres gerents que treballaven en centres de major nivell i complexitat. Em pregunto si donar a conèixer els salaris de l'equip directiu no podria servir també per regularitzar algunes quanties retributives exagerades d'algun directiu.

Sigui com sigui, està clar que el sector sanitari necessita esvair els dubtes que ha generat en la ciutadania el populisme i les falses acusacions abocades contra el sistema sanitari públic català per alguns “polítics” i agitadors socials varis. I res millor que obrir les portes, deixar que circuli l'aire, i no voler-se amagar darrere de possibles inconstitucionalitats o actuacions que hipotèticament puguin incidir sobre alguns drets de les persones afectades. No crec que el sector estigui en aquests moments en la disjuntiva de discutir quin dret ha de prevaldre sobre un altre, sobretot quan hi ha arguments més que sobrats per defensar amb tota dignitat la immensa majoria dels sous que perceben els directius del nostre sistema sanitari. No sé si és el millor moment perquè el sector sanitari concertat entri en una pugna amb l’administració, defensant una realitat opaca que si fos transparent serviria també per demostrar que la sanitat no té res a amagar. De fet, sembla que el CatSalut està posant a punt una disposició per la qual, a partir de l’any 2017, tots els centres concertats del SISCAT, de titularitat pública o privada, amb o sense ànim de lucre, i sigui quin sigui el pes de la seva facturació al CatSalut, tindran una clàusula en els seus contractes per la qual hauran de comunicar al Servei Català de la Salut els salaris dels membres de l’equip directiu. Altre cosa és si el CatSalut estarà obligat a donar aquesta informació al primer ciutadà que la demani o no, però el cert és que CatSalut la coneixerà. 

Retribucions  mitjanes de directius a l'Estat espanyol 
Avui per avui, la GAIP defensa que tota la informació de la que disposa el CatSalut (entitat pública) propia o aportada, és una informació pública i per tant ha d’estar a disposició dels ciutadans que s’hi puguin interessar. Si les coses acaben sent així, és obvi que si el CatSalut obliga als centres del SISCAT a facilitar aquesta informació, a partir del moment que el CatSalut  disposi d’ella (any 2017), aquesta informació podrà ser comunicada a qualsevol ciutadà que la demani. Estem segurs que val la pena plantejar una batalla jurídica que de ben segur servirà també per una vegada més acusar als directius de la sanitat pública de voler mantenir opacs els seus sous per les elevades quanties que cobren? No seria molt més prudent i positiu pel sector, posar llum i taquígrafs, explicar clarament les responsabilitats dels directius i la necessària proporcionalitat entre sous i responsabilitat, i si en algun cas aquesta relació no està prou justificada, rectificar? En tots els països del món, els directius que assumeixen responsabilitats tenen uns determinats nivells salarials. Catalunya ha de ser diferent?


Sé que aquest plantejament meu no està ben vist per alguns pesos pesants del dret sanitari. Però no és res més que la meva opinió, que sempre està subjecte a opinions millor fonamentades. Per això convido a tots els que discrepin del que he exposat, que expliquin els seus punts de vista en l’apartat de comentaris del blog. Em semblaria interessant que entre tots contribuïm a aportar llum al sistema sanitari i a la polèmica sobre les retribucions dels seus directius.




2 comentaris:

  1. Bon dia
    Suposo que part de la polèmica rau en si publicar: sou base + complements de resposabilitat o s'ha de publicar el que "cobren realment" que pot incloure complements personals i antiguitat. i els que venen del camp mèdic alguns arrosseguen tots els complements: jornada ocntinua, carrera professional.....

    El meu cas és ben faci: directora economica de recursos i serveis generals. Sou: 72.000 fixe + 5.000 variable.
    Sense complements de cap mena, ni personals, ni de resposabilitat, ni antiguitat, ni motxil.la perque vinc d'algun altre llocs, ni res de res.

    La meva opinio: s'ha de publicar el que es cobra, pel lloc de treball que ocupes (sense tenir en compte la teva vida, d'on vens etc etc). Transparència si, pero per tothom!!! i a veure si algú s'aclara amb el que vol dir directiu.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Eulàlia, gràcies de nou pel teu comentari, encertat com sempre. Jo també opino que els sous no s’han d’amagar, sinó que el que cal és saber defensar que cobres el que cobres, en funció de la responsabilitat que assumeixes. I pel que fa a les motxilles, està clar per a mi, que les motxilles van lligades a un lloc de treball que ara no s’està ocupant per aquella persona, per tant la motxilla és del lloc de treball, no del directiu. Per tant, fora motxilles.

      Gràcies per la teva participació en aquest debat

      Elimina