dijous, 19 de juny del 2014

A Lleida es comencen a fer les coses millor


La Junta de Personal dels CAP de Lleida rebutja el nou ens sanitari públic


Sembla que en el termini d’un mes estarà enllestit el projecte del nou ens públic, i que aquest serà presentat als professionals per tal que hi participin 



Segons informacions del diari Segre, la Junta de Personal dels CAP de Lleida va presentar a la gerència territorial de l’ICS a Lleida, un plec de signatures contra el nou ens públic que con es sabut es vol constituir a Lleida, amb la integració al mateix dels hospitals Arnau de Vilanova, Sta. Maria i Comarcal del Pallars, a més del centres d’assistència primària de la província llevat del Aran i l’Alt Urgell.

El Dr. Josep Pifarré és el delegat de Sanitat a Lleida
El moviment d’oposició (marea blanca de Lleida) al nou ens continua plantejant accions contràries al que ells diuen erròniament “privatització”  de la sanitat a Lleida. En la meva opinió, caldria intentar posar-se d’acord en la definició de privatització, sinó no hi ha manera de parlar el mateix llenguatge. Els moviments populistes juguen sempre amb l’ambigüitat per tal d’incorporar moltes veus al seu voltant, però quan en lloc d’ambigüitat senzillament es falta a la veritat, llavors el que s’està fent és enganyar a la gent que de bona fe els dona suport.

No cal ser cap entès en llenguatge per entendre que privatitzar una empresa o un servei, implica un canvi en la titularitat que de pública ha de passar a ser privada, totalment o parcial. En el cas de Lleida, el que es pretén és que diferents empreses públiques es fusionin en una nova entitat de caràcter públic. On és doncs la privatització? Diferents entitats de titularitat pública fusionades, mai poden donar lloc a una entitat privada. Deixem d’enredar a la gent: A Lleida no hi ha privatització de la sanitat pública.

L'entrega de les signatures al registre
Passa però, que diverses organitzacions de caràcter populista han trobat un filó per erosionar no només el sistema sanitari català, sinó també la cohesió social dels lleidatans, que veuen com manipulant la realitat, aprofitant determinats errors de comunicació  que ha pogut cometre l’administració sanitària a Lleida, intenten desestabilitzar la societat, en aquest cas amb l’excusa de la privatització d’aquest futur ens públic. Tot plegat deplorable i impropi de gent honesta. No anem bé com a país si els valors mínims de la convivència no mereixen el respecte de tothom. No es pot enganyar a la gent, sobretot quan es fa sent del tot conscients de que se’ls està enredant. Les falsedats arriben tan lluny que afirmen que un consorci té afany de lucre! Només això ja desacredita absolutament als inductors d'aquesta campanya. 

Aquesta informació del diari Segre té però un aspecte positiu. Segons explica el diari, el delegat de Salut a Lleida, el Dr. Josep Pifarré ha explicat que entén la preocupació dels professionals davant del nou ens per que no se’ls ha explicat adequadament el projecte. Aquest reconeixement és el primer pas per la solució del conflicte. En paraules del Dr. Pifarré a finals d’aquest mes de juny el model final de l’ens públic que es vol construir estarà prou definit com per poder-lo explicar, però sobre tot per obrir un procés de participació per tal que els professionals, els sindicats, tothom en definitiva puguin conèixer els detalls del model i fins i tot fer-hi aportacions per millorar-lo.

El Dr. Pifarré, ha avançat tres aspectes que seran sens dubte claus per que tothom entengui bé el que es vol fer a Ponent:

 1.- Un centre 100% públic
2.- Els professionals de l’ICS continuaran sent personal de l’ICS sense que ningú els pugui obligar a acceptar contractes laborals
3.- El projecte estarà del tot obert a la participació

Si el projecte s’explica detalladament, s’obre a la participació sobretot dels professionals, i es desmunten totes les informacions errònies que alguns han propagat malintencionadament, i partint de la base que la majoria de la gent és sensata, la marea blanca que alguns voldrien que es convertís en un moviment a la “madrilenya” haurà acabat sent una anècdota, per més cadenes humanes que vulguin organitzar.

Un últim comentari sobre les recollides de signatures i les cadenes humanes: si a mi em diuen que signi un manifest per una sanitat pública, de qualitat i d’accés universal jo també signaria. El que resulta estrany és que en aquests condicions només hagin recollit 21.000 signatures. S’ho haurien de fer mirar.

Tinc el convenciment que aquest és el camí, i que aquest camí portarà a l’èxit final del procés, que beneficiarà sens dubte als lleidatans, per que la racionalització de qualsevol estructura (i també la sanitària), sempre acaba portant resultats positius.


M’ha agradat molt llegir el nou plantejament del Dr. Pifarré: Comunicació i Participació. Enhorabona!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada