dissabte, 7 de juny del 2014

L’Hospital de Viladecans, té projecte


Després de la incertesa creada per una RAT mal explicada pel CatSalut, finalment una Pla Director assegura la viabilitat del centre amb la cartera de serveis corresponent a la d’un hospital comarcal bàsic


El Baix Llobregat consolida així una xarxa sanitària molt ben dotada



Al mes de juliol de l’any passat en una entrada en aquest blog explicava la problemàtica que estava vivint l’Hospital de Viladecans a resultes d’una RAT que volia aplicar el CatSalut. Com totes les coses que es fan malament i s’expliquen malament, el resultat va ser conflictiu atès que es van aixecar molts recels al voltant de la verdadera voluntat del CatSalut.

Finalment, després de mesos de certs conflictes i reivindicacions, ahir al Departament de Salut, el conseller Boi Ruiz i el director del CatSalut Josep Maria Padrosa van presentar als alcaldes de la zona d’influència de l’Hospital (Viladecans, Gavà, Castelldefels, Begues i Sant Climent de Llobregat), el Pla Director que marca el futur immediat d’aquest dispositiu assistencial, que queda configurat com un hospital comarcal bàsic. Com es sabut, l’Hospital de Viladecans és un hospital de l’ICS i sobta que en la presentació d’aquest Pla Director no hi fos present cap representant d’aquest ens gestor de l’hospital.     


Aquest Pla Director es basa en una població de referència al voltant dels 180.000 habitants i assegura el manteniment de la cartera de serveis actual amb una infraestructura millorada. Per això caldrà elaborar un Pla Funcional que determini les característiques de les obres de reforma que caldrà fer, i on s’acabaran de determinar el nombre de llits, quiròfans, consultes externes, etc., amb que  l’Hospital s’hagi de dotar de cara al futur. Dins d’aquest plantejament es continua donant valor a l’aliança estratègica actual que permet a l’Hospital de Viladecans treballar coordinadament amb l’Hospital de Bellvitge en especialitats tals com neurologia, cirurgia general, dermatologia, reumatologia oftalmologia i aparell digestiu.  El Pla pretén també millorar el nivell de resolució del centre, i incorporar alternatives a l’hospitalització convencional com ara l’hospitalització a domicili, disposar d’un hospital de dia, i poder donar resposta també al malalt crònic complex entre d’altres.

La proposta ha estat ben acollida pels alcaldes de les poblacions indicades abans, atès que representa la consolidació de l’Hospital després d’uns mesos d’incertesa com a conseqüència dels rumors que es van derivar d’aquella RAT tan penosament explicada.

L’alcalde de Viladecans va manifestar eufòric que “hem salvat l’Hospital de Viladecans”. Per l’alcaldessa de Gavà és important “el manteniment de l’actual cartera de serveis, que fins i tot millorarà qualitativament.  Per la seva part l’alcalde de Castelldefels destacava les obres de reforma que s’hauran de fer per adequar el centre a les previsions d’aquest Pla Director. Finalment  l’alcaldessa de Begues ha destacat que el conseller Ruiz ha complert amb el compromís que va adquirir. Ara els alcaldes esperen poder tenir en pocs mesos, el calendari de les diferents accions que caldrà endegar per acomplir amb totes les previsions del Pla.
Sembla que la història ha acabat bé. Ens en hem de felicitar, i sobretot felicitar al Departament de Salut i al CatSalut, que han sabut donar la volta a una situació que havia esdevingut complicada com a conseqüència d’aquella desafortunada manera de comunicar i a les autoritats locals per la manera com han reconduït la situació.


Jo vull fer, a partir d’aquest exemple, una reflexió: no seria bo per tothom que cada territori o Regió Sanitària disposés d’un Pla Director quinquennal conegut per tothom en el que quedés ben clar el paper de tots actors del sistema sanitari? No seria bo que aquest Pla Director que hauria d’emanar del Pla de Salut també quinquennal inclogués unes previsions pressupostàries per poder-les enquibir  en els corresponents pressupostos anuals? Si això es pogués fer segur que podríem  evitar molts conflictes com el que hi ha hagut al Baix Llobregat.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada