dimarts, 24 de juny del 2014

Queixes i denúncies en alguns hospitals públics


Al Parc de Salut Mar per uns possibles acomiadaments


I a Bellvitge, Vall d’Hebron, Arnau de Vilanova de Lleida, Verge de la Cinta de Tortosa i Hospital de Mataró, pel tancament de llits



Al Parc de Salut Mar 


Aquests dies ha estat notícia la protesta dels treballadors del Parc de Salut Mar. El seu comitè d’empresa va denunciar que la gerència vol acomiadar 50 persones  i suprimir una part de la paga extra de Nadal. Els representants dels treballadors van aprofitar per reclamar un nou servei d’urgències atès que l’actual està força col·lapsat i al seu parer les instal·lacions estan en una situació indigna, culpant a l’Ajuntament de Barcelona de no acabar les obres del nou edifici on s’hauria d’ubicar el nou servei d’urgències; també van explicar que segons els seus càlculs des de l’any 2011 la massa salarial ha baixat un 12% mentre que el pressupost del centre, en el mateix període, s’ha reduït un 7% segons han anunciat els sindicats representats en el comitè d’empresa.  Semblaria segons les mateixes fonts, que el centre necessita reduir en 3 milions d’€ la despesa actual per poder aconseguir l’equilibri pressupostari.

Consultada la direcció del centre, sembla que els acomiadaments previstos són com a màxim  de 17 persones, i que entre ells hi ha persones que s’han distingit per la seva nul·la implicació en la feina. Tot indica que més que una decisió de la direcció del centre d’actuar segons el que denuncia el comitè d’empresa, el que la Direcció voldria és posar sobre la taula una conjunt de mesures per obrir un procés negociador, incloent-hi també el tema de la carrera professional que ara està en litigi o l’actualització de les taules salarials. De tota manera és complicat que es pugui dur a terme, sobretot si es considera que d’aquí a 6 mesos hi han d’haver eleccions sindicals en el Parc de Salut Mar, i això evidentment condicionarà l’actitud dels sindicats.


Protestes pel tancament de llits en altres hospitals 


Per altre banda a l’Hospital de Bellvitge, al Vall d’Hebron, a l’Arnau de Vilanova de Lleida, al Verge de la Cinta de Tortosa i a l’Hospital de Mataró hi han hagut concentracions de treballadors i algunes associacions de veïns protestant contra el tancament de llits. Aquest fet que sembla tenir obertament el recolzament d’algun diari d’abast estatal, està coordinat pel Dr. Pep Martí, vell militant socialista ben conegut per les seves maneres de fer i de pensar i ex director mèdic de l’hospital de Traumatologia dels Hospitals Vall d’Hebron que s’ha convertit en activista de diferents plataformes que defensen la sanitat pública.

Aquestes plataformes, secundades per alguns treballadors es van situar a les entrades d’aquests centres reclamant l’obertura immediata de tots els llits tancats. Aquest fet, el diari d’abast nacional al que abans m’he referit l’ha qualificat com “un nuevo alarido en defensa de la sanidad pública ha retumbado la mañana de este viernes entre los muros de varios hospitales catalanes...”  Quan he llegit aquesta frase m’he preguntat si el redactor de la notícia havia llegit els seus apunts, per que en paraules del propi Pep Martí en el mateix article, diu textualment: “es tracta d’una acció simbòlica i silenciosa per que estem dins d’un hospital i no volem molestar als pacients” On és doncs l’alarit?.

Aquest reduir grup de treballadros i ususaris són el que van
intentar impedir el tancament d'una planta a Bellvitge
Ha estat el propi Hospital de Bellvitge qui ha fet unes declaracions recordant que el tancament de llits és un fet habitual des de fa forces anys als hospitals catalans que respon a la disminució de la demanda d’operacions de cirurgia programada en aquesta època de l’any. La planificació de l’activitat garanteix l’atenció als pacients del centre i  l’activitat hospitalària es  desenvolupa amb tota normalitat. Per altre banda i com a resultat d’aquesta planificació, aquest estiu Bellvitge augmentarà en un 2,8% el número d’intervencions gràcies a un procés d’optimització de recursos.

Evidentment, d’aquestes declaracions de la direcció de l’Hospital de Bellvitge el diari d’abast nacional al qual em vinc referint no n’ha fet cap menció, el que demostra la seva clara intencionalitat desestabilitzadora quan informa d’alguns temes de salut a Catalunya.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada