dijous, 26 de juny del 2014

La “marea blanca” a Lleida aplega al voltant de 200 persones


Presenten entre 35.962 i 37.593 signatures a la delegació del govern de la Generalitat a Lleida



Tothom signaria a favor d’una sanitat pública i de qualitat



Ahir a Lleida es va dur a terme una més de les moltes concentracions que els impulsors de la “marea blanca” lleidatana estan duent a terme per protestar contra la creació d’un nou ens a Lleida que hauria de servir precisament per garantir una sanitat cent per cent pública i de qualitat. La concentració d’ahir havia d’adoptar la forma d’una cadena humana, però atesa la baixa participació (entre 150 i 250 persones segons el mitjà consultat) més que una cadena humana jo crec que es podria parlar d’un “no-me-olvides”.

Per altre banda sobta també la discrepància sobre el nombre de signatures presentades;  mentre uns mitjans parlen de 37.593 signatures els altres ho deixen en 35.962. Tanmateix cal reconèixer que pel que fa a signatures, en són realment moltes i han estat recollides en només dos mesos. Tinc el dubte però, de com s’han aconseguit. Aconseguir signatures per la defensa d’una sanitat pública i de qualitat és molt senzill; jo mateix ho signaria. Aconseguir signatures en contra de privatitzar la sanitat també és un objectiu fàcil d’assolir atès que molta gent està disposada a signar-ho. En canvi demanar signatures per anar en contra d’un ens públic que asseguri una sanitat cent per cent pública i de qualitat em sembla que no aconseguiria massa quòrum. I és per això que qüestiono la qualitat d’aquestes signatures, per que no tinc clar que a Lleida hi hagi més de 35.000 persones que estiguin en contra d’una sanitat cent per cent pública i de qualitat que és justament el que el nou ens que es vol crear, pretén assegurar.

Estem malauradament una vegada més, front una manipulació clara de l’opinió pública tergiversant la realitat per tal d’obtenir rèdits polítics. Només cal repassar els col·lectius que donen suport a aquesta “marea blanca” per adonar-se del populisme demagògic que hi ha al voltant de tot plegat: les CUP i per tant d’una manera automàtica hi ha ICV, no sigui que les CUP aconsegueixin vots i ICV no; a nivell sindical (hi van en joc les properes eleccions sindicals) no hi poden faltar ni CCOO, ni la UGT, ni Metges de Catalunya). També hi ha l’Assemblea d’usuaris i treballadors en defensa de la sanitat pública (quina barreja més curiosa), que a més semblaria que no han entès res: la millor manera de defensar una sanitat cent per cent pública i de qualitat és precisament defensar el nou ens que es vulgui crear, sigui quina sigui la seva fórmula jurídica final. Ja ho he dit en altres entrades en aquest blog i ho torno a repetir per tots aquells que semblen sords: la suma de vàries institucions públiques, és una institució pública, desagradi a qui desagradi, a veure si s’entén d’una vegada.

Tanmateix cal reconèixer que aquest projecte ha nascut amb mal peu, tot i la seva bondat per la sanitat de Ponent i de la resta de comarques lleidatanes. Ha fallat la comunicació, i d’això se n’han derivat interpretacions que han donat peu als que sempre protesten i sempre ho troben tot malament, per aprofitant les escletxes, crear un clima en contra d’aquest nou ens, que no em cansaré de repetir que és la millor assegurança per una sanitat pública i de qualitat a LLeida. Val a dir que en aquestes últimes setmanes alguns dels dèficits comunicatius sembla que s’estan superant per part de les autoritats sanitàries lleidatanes.

Convindria però fer un “resset” i posar els comptadors a zero. Convindria que els representants del Departament de Salut a Lleida es reuneixin amb tots els col·lectius que donen suport a les protestes per explicar amb detall el projecte, per comprometre’s públicament amb una sanitat pública i de qualitat, oferint participació i garantint transparència. Convindria obrir les portes del projecte als professionals per tal que hi puguin incidir millorant el seu contingut, i convindria també buscar el suport de la classe política lleidatana i dels sindicats per tal que tothom  entengui d’una manera clara les bondats i avantatges del nou ens públic lleidatà.

I no estaria malament deixar pel final del procés l’elecció dels càrrecs de l’organigrama que ha de regir tot plegat. No ha ajudat gens a la credibilitat i a la transparència, que abans de saber quina seria la figura jurídica del nou ens,  s’hagin produït nomenaments en algun cas, gens justificat.  


Confiem que mica en mica, les coses es vagin calmant: no pot ser que un bon projecte per la sanitat lleidatana, se’n vagi en orris per errors involuntaris dels uns i interpretacions demagògiques i populistes dels altres. No seria just pels lleidatans.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada