dimecres, 19 de juny del 2013

S’hauria de donar un cop de puny sobre la taula



Ja n’hi ha prou d’engegar el ventilador i escampar impunement acusacions 


No pot ser. No pot ser que cada matí quan t’aixeques en descobreixis una de nova. La d’avui ja la deu saber tothom: Josep Maria Padrosa, el director del Servei Català de la Salut encara és apoderat de la seva antiga empresa. I? on és el delicte? On és el presumpte escàndol o el tracte de favor?.

Josep Marcia Padrosa, està al bell mig de l'ull de l'huracan
d'una manera del tot injusta
De tothom és sabuda la trajectòria professional de Josep Maria Padrosa, i que abans de ser nomenat Director del CatSalut era director general de la Corporación Fisiogestión, empresa dedicada a la rehabilitació i propietat del Dr.  Núñez persona molt coneguda en el sector i no massa ben vista. Ara bé, independentment de l’opinió que hi pugui haver sobre el Dr. Núñez, el que està clar és que la relació del Dr. Padrosa amb Fisiogestión, era un relació professional. Com a conseqüència d’aquesta relació, Josep Maria Padrosa tenia poders, com tenen tots els directors generals de les empreses de mig mon, que l’autoritzaven a prendre compromisos en nom de l’empresa: comprar, vendre, contractar, demanar crèdits, etc. Com tots els poders, amb les seves limitacions. Desconec com són concretament els poders que tenia Josep Maria Padrosa, però de ben segur no deurien ser massa diferents del que habitualment acostumen a ser aquest tipus de documents, que s’atorguen sempre davant de notari.

És evident que “tenir poders” no vol dir en cap cas tenir accions, o tenir qualsevol altre tipus d’interès  en l’empresa més enllà del que es deriva del càrrec gràcies al qual tens aquests poders.  Quan un deixa l’empresa, és responsabilitat de l’empresari personar-se al notari per revocar els poders atorgats el seu dia a la persona que ha abandonat el seu càrrec, per tant és evident que Josep Maria Padrosa no és en cap cas responsable que Corporación Fisiogestión no anés al notari a revocar els seus poders.

Si que puc acceptar que les formes són importants, i que Fisiogestión hauria de reconèixer que el fet de no haver revocat els poders del Sr. Padrosa és un oblit.  Oblit important  si es vol, però totalment aliè a la persona de Josep Maria Padrosa. Tampoc estaria de més que algú expliqués i donés fe, que després de la seva sortida de Fisiogestión el Sr. Padrosa no ha fet us en cap cas d’aquests poders cosa de la que jo personalment no en tinc cap dubte.  

El conseller Ruiz podrà defensar amb tota facilitat les
acusacions contra Padrosa. Però el mal ja està fet
Per tant quant s’assegura que en les retallades Josep Maria Padrosa ha donat un tracte de favor a les seves empreses es comet una greu errada voldria pensat que involuntària, per què les diferents empreses del grup Fisiogestión mai han sigut del Sr. Padrosa. Ser-ne l’apoderat no vol dir de cap manera tenir-hi cap dret de propietat. Per tant no hi ha cap tracte de favor per que Fisiogestión no és una empresa del Sr. Padrosa . Però és que a més., les retallades han afectat a tots per un igual per que s’han  aplicat a les tarifes, i aquestes ho són per tothom. Fisogestión inclosa. Desconec quines han estat les retallades en activitat de Fisiogestión però tinc el convenciment que també n’hi ha hagut, com a tot el sector.

Què està passant? Tot això no és ni normal ni casual. Aquí hi ha alguna cosa estranya al darrere de tot plegat. Als temes que estan als jutjats, cas Sant Pau i cas Innova amb les seves derivades, cal afegir alguns temes que estan sent investigats per l’oficina antifrau: cas Serhs, i algun altre, però a més al Parlament de Catalunya hi ha en marxa una comissió d’investigació que a banda dels temes esmentats fins aquí, també intenta esbrinar si hi han irregularitats en l’actuació del Consoci Hospitalari de Catalunya.

Alguna cosa em diu que tot això no és casualitat. Algú està intentant embrutar la gestió sanitària decorant un escenari de corrupteles i males pràctiques. Algú està abonant el terreny per tal de poder canviar el model sanitari de Catalunya a través de suposades irregularitats que mai s’acaben demostrant. Amb això tampoc vull negar que s’hagin comès errors, però de cometre errors a cometre delictes hi va un abisme.


Fa ja mesos, va ser Josep Maria Via el primer a ser difamat. Afortunadament un tribunal de justícia va restituir el seu bon nom. Fa pocs dies, un mitjà digital denunciava que l’oficina antifrau havia demanat informació a l’ICS sobre si aquest institut complia les normes de contractació pública. Tot just fa un mes, algun mitjà va publicar unes informacions en les que es relacionava a Xavier Pomés amb empreses d’ambulàncies a Reus. Per cert, tant la denúncia contra Pomés, com la d’avui contra Padrosa, porten la signatura del mateix periodista. Casualitat?

Algú creu que tot això passa per atzar? Algú creu que la gestió de la sanitat sigui com la cova d’Alí Babà?  Jo hi he treballat més de 30 anys i asseguro que no és així. Aquí al darrera de tot això hi ha algun interès. Potser algun dia sabrem quin i de qui. 


PS. El Departament de Salut ha fet pública una nota en la que explica la netedat de totes les actuacions de Josep Maria Padrosa al front del CatSalut, en relació als poders que Fisiogestión no ha revocat i ell no ha utilitzat. En aquest sentit es corrobora el que apuntava ahir en aquest mateix post, sobre la reducció de la contractació a Fisiogestión.

Per altre banda, si algú ho vol entendre encara millor, pot entrar a la pàgina web de Corporación Fisiogestión, en la que podrà veure que aquesta empresa té activitat fora de Catalunya (Madrid, Illes Balears, Asturies, etc.) situació que justificaria el fet de disposar d'altres ingressos addicionals tot i la retallada de la sanitat a Catalunya.


2 comentaris:

  1. Yo creo que si: la Sanidad es una cueva de Ali Babá, aunque en este caso con más de 40 ladrones dentro

    ResponElimina
  2. És una opinió que no comparteixo: la justícia fins ara ha deixat intacta la reputació de moltes persones acusades injustamenrt. El mal ja està fet, i l'empastifar a tort i a dret ha causat danys morals (i material) a persones innocentes; potser els més de 40 lladres als que vostè fa referència estan en àmbits diferents a la sanitat. En qualsevol cas, ni de bon tros comparteixo el seu punt de vista

    ResponElimina