dissabte, 22 de juny del 2013

Els treballadors del sector Salut diuen NO a la proposta de Conveni del SISCAT (antiga XHUP)



I ara què?

Dies enrere explicava que la proposta de conveni que havia fet l’Autoritat Laboral havia estat acceptada pels negociadors (representants de les patronals i dels sindicats) presents a la mesa de negociació, excepte pel sindicat Metges de Catalunya. Tanmateix calia que els sindicats plantegessin els acords a les assemblees dels centres concertats per tal que aquests hi donessin el seu acord, i que els òrgans de direcció de les patronals acceptessin també la proposta.

Les votacions a ma alçada han estat prou clares:
NO a la proposta de conveni
Doncs bé, aquesta setmana s’han fet les votacions i el resultat global ha estat negatiu, és a dir els treballadors han votat NO a la proposta de conveni. Tanmateix hi ha una certa divergència en les xifres que cada central sindical dona. Vegem-les:

CCOO: 
Votants: 19.447; vots afirmatius: 8.528 (43,85% dels vots); vots negatius: 10.919 (56,15% dels vots)

Metges de Catalunya: 
Votants: 14.888; vots afirmatius: 4.435 (29,79% dels vots); vots negatius: 10.252 (68,86% dels vots)
Metges de Catalunya dona a entendre que les xifres que donen no coincideixen amb les dels altres sindicats, per que ells han eliminat les votacions on la pulcritud amb que s’han dut a terme pugui comportar algun dubte.

UGT: (Només dona els resultats en tants per cent). Vots afirmatius 41%. Vots negatius 58%

Què passarà a partir del 8 de Juliol?
Tot i les explicacions que dona el sindicat Metges de Catalunya, el que sembla de difícil explicació és que els resultats de CCOO i UGT tampoc coincideixin a no ser que aquests sindicats hagin procedit cada un d’ells tal com diu que ho ja fet el sindicat Metges de Catalunya.

Siguin quines siguin les xifres reals, el cert és que la proposta de conveni ha estat rebutjada pels treballadors, fet que aquest mateix divendres ha estat comunicat a l’Autoritat Laboral  per les pròpies centrals sindicals.

La pregunta és, i ara què? D’entrada segur que l’Autoritat laboral convocarà a les parts per tal d’analitzar conjuntament quines són les alternatives. Per la seva banda els sindicats demanen  que mentre dura la negociació s’accepti perllongar la ultra activitat del conveni fins que no s’arribi a un acord. Metges de Catalunya  proposa a més que la proposta alternativa que ells havien presentat en les negociacions anteriors serveixi de punt de partida a les properes negociacions que s’haurien d’obrir amb immediatesa. A hores d’ara és desconeix el posicionament de les patronals, que han convocat una reunió dels seus associats pel dimecres vinent dia 26.      

Tot plegat ben complicat, per que l’únic que hi ha del cert és que a partir del 7 de juliol proper el VII conveni de la XHUP decau i amb ell el conveni de transició  dels centres sociosanitaris. I aquesta certesa està plena d’interrogants: què passarà el dia 8 de juliol? Els experts diuen que en aquests cassos cal adscriure’s al conveni de rang superior al que s’ha extingit. El problema és que no hi ha cap conveni de rang superior al VIIé conveni de la XHUP. A partir d’aquí, els experts es divideixen en dues possibles alternatives: els uns diuen que caldria aplicar l’Estatut dels Treballadors pur i dur, mentre que altres són partidaris de cercar una referència en el conveni de la sanitat privada. 

 Vol dir que entraríem en una etapa plena d’incerteses, on les decisions empresarials sobre salaris, jornada i condicions de treball que fossin recorregudes judicialment, davant la manca d’un conveni de referència donessin peu a interpretacions diferents de fets similars, el que sens dubte seria un desgavell de difícil solució pel sector. De tota manera, jo no em faig masses esperances: Si amb dos mesos de negociacions no han estat capaços de posar-se d’acord, ho faran ara amb 12 dies mal comptats que queden pel 7 de juliol? es prorrogarà la ultra activitat? Ho seguirem




2 comentaris:

  1. Amic meu, crec que et falten dades, per exemple:
    - l'ex-presidenta del Tribunal Constitucional i més juristes diuen que a partir del 7 de juliol cada treballador conservarà les seves condicions laborals, independentment del que decideixin que apliquen.
    - perquè no l'EBEB? parles de l'Estatut dels Treballadors o el de Clíniques Privades. Recorda que a les Empreses Públiques i Consorcis se'ns apliquen els Decret "retalladors", doncs si som públics ...! Haurem d'esperar la sentència del Suprem sobre la retallada del 5%.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Segurament tens raó. El cert és que hi ha molta incertesa sobre la situació. Respecto el que dius, però és una alternativa que no havia sentit. Ja veurem com acaba tot.

      En quant a la sentència del 5%, aquesta només afectarà als centres concertats que no són públics i segurament pel que diuen la guanyaran els treballadors. En canvi, la reducció del 5% si que es correcta a empreses públiques i consorcis.

      Insisteixo: cal veure com evoluciona tot plegat. Gràcies pel teu comentari

      Elimina