dissabte, 3 d’octubre del 2020

Nova vaga a l’assistència primària ICS


El sindicat Metges de Catalunya, quan encara no sabem si hi haurà continuïtat de la vaga MIR, acaba de convocar una nova vaga ara a l’assistència primària de l’ICS. Amb aquesta convocatòria el sindicat passa a liderar sobradament el rànquing històric de convocatòria de vagues en el sector sanitari a Catalunya.


Segons el sindicat convocant, l’incompliment íntegre dels acords de sortida de vaga per part de l’ICS, així com reivindicacions de tipus laboral i retributives estan a l’origen d’aquesta nova vaga, que com en el cas de la vaga dels MIR, coincideix amb moments molt delicats del combat contra el SARS-CoV-2. Sense discutir la legitimitat de la vaga, si que s’ha de destacar la seva inoportunitat en uns moments tan delicats per la salut de la població.
I tot això sota la incògnita de que decidiran els MIR, que havent rebut una proposta per part de les patronals i de l’ICS que supera el que han aconseguit en altres comunitats, diuen que necessiten el cap de setmana per “reflexionar” a veure que decideixen.


Per la seva banda l’ICS ha reaccionat amb una nota en la que explica l’acompliment dels acords de sortida de vaga tant pel que fa a la contractació de professionals com a d’altres compromisos. La nota entre altres coses diu: "les demandes marcades pel sindicat concret de Metges de Catalunya es deriven d’un anàlisi injust, mancat de respecte, i interessat en part derivat de l’actual situació de pandèmia".



Ja feia dies que el sindicat Metges de Catalunya (MC) venia manifestant el malestar dels metges de l’assistència primària. Concretament, en un article publicat a El Periódico” i signat per els Drs. Xavier O’Farrill i Elena Bartolozzi president i secretària respectivament del sector Primària ICS de Metges de Catalunya es denunciava el Pla de Reforç de l’Atenció Primària presentat a primers de setembre per el Vicepresident Aragonès (i conseller de Salut a l’ombra) i la titular formal del departament de Salut, la Sra. Alba Vergés). Un Pla del tot insuficient, superficial, buit de contingut i poc ambiciós, a criteri del sindicat.  


El conseller de Salut (a l'ombra)
El conseller de Salut (a l'ombra)

Com a conseqüència del malestar acumulat i d’un Pla que no responia a les expectatives, més de 5.900 metges d’assistència primària de l’ICS han estat cridats a la vaga els dies 13, 14, 15 i 16 d’octubre. En un comunicat a la seva pàgina web el sindicat explica entre altres qüestions que: 

“Davant el maltractament continuat i descarat al qual estan sotmesos els facultatius i les facultatives d’atenció primària, no tenim cap altra via que l’enfrontament directe amb l’ICS per poder asseure’ns a negociar i aconseguir el reconeixement i el respecte que es mereix la nostra professió. No volem ser còmplices de la devastació del primer nivell d'accés a l'assistència sanitària, ni tampoc de la defunció d’una manera de fer i oferir una atenció efectiva global”.  Les reivindicacions dels facultatius estan dividides en dos blocs, el relatiu a aspectes laborals i condicions de treball i les reivindicacions de caràcter retributiu.  

 

Davant d’aquesta situació, l’ICS s’ha vist en l’obligació de donar a conèixer, en un comunicat, la seva posició. En aquest document, l’ICS explica que els acords de sortida de vaga contemplaven un període de 2 anys per a la seva implementació total. En matèria d’incorporació de nous professionals l’ICS explica que des de l’inici tothom sabia que en el mercat laboral no hi havia els nous 250 metges que calia incorporar. Tot i així l’ICS ha incorporat al sistema 173 metges de nova contractació. Per altre banda 720 metges del sistema varen acceptar treballar més hores, degudament retribuïdes, tal com també preveia l’acord de sortida de vaga. Aquestes hores de més treballades representen com si s’haguessin incorporat al sistema altres 112 professionals. També 22 professionals varen acceptar prolongar la seva vida professionals més enllà dels 65 anys. En total doncs, una xifra neta de nous professionals de 397 metges, 127 més dels que preveia l’acord de sortida de vaga. Això ha significat per a la primària un increment setmanal d’11.500 hores més d’atenció sanitària per a la ciutadania. 

 

A banda, l’ICS també explica entre altres temes quina ha estat l’evolució salarial dels metges de família de l’assistència primària, que de mitjana i per tots els conceptes salarials han passat de percebre en nòmina 54.062€ anuals al 2014, a 68.905€ al 2019, és a dir un increment del 27,5% en 6 anys .


La consellera de Salut segons el DOGC 

En el seu comunicat, l’ICS també posa el dit a la llaga quan diu:  “Salvar l’atenció primària passa per continuar aportant recursos, però amb la visió del conjunt dels serveis de primària, de tots els professionals, orientat a una millor resposta sanitària. Confondre la primària amb els metges i metgesses...és un plantejament que no compartim”

 

Respectant, només faltaria, el dret de vaga, i respectant la llibertat dels sindicats a actuar com creguin oportú en la defensa dels interessos dels seus afiliats, a vegades hi ha coses que no s’acaben d’entendre, sobretot si els que les haurien d’explicar amb claredat, no ho fan.

 

Per quina raó els MIR no accepten unes condicions que milloren les que els seus companys gaudeixen en altres comunitats autònomes? 

Per quina raó els metges de primària convoquen una vaga, si les condicions importants de l’acord de sortida de vaga s’han complert?


I mentre anem fent vagues, la Covid-19 continua fent de les seves entre la població...    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada