dilluns, 5 d’octubre del 2020

La Covid-19 a Catalunya no afluixa


La lluita contra la Covid-19 a Catalunya passa per una situació delicada. Les intervencions selectives contra els diferents focus que van sorgint són efectives però lamentablement es veuen superades per nous contagis que apareixen en altres ubicacions. Tot plegat comporta oscil·lacions de les xifres de contagiats, amb pujades i baiades que segons explica el secretari de Salut Pública Josep Maria Argimon, es continuarà manifestant de la mateix manera durant les pròximes setmanes.




És la conseqüència d’intentar fer compatibles la lluita contra la pandèmia i el manteniment de l’activitat econòmica. Mantenir la mobilitat dels ciutadans i eliminar el risc de contagi, avui per avui són dues situacions del tot incompatibles.   

 

 

Segons Josep Maria Argimon, secretari de l’Agència de Salut Pública de Catalunya les mesures endegades per Salut intenten trobar l’equilibri necessari entre la situació epidemiològica i l’activitat econòmica i social. Per Argimon, baixar significativament la corba de nous contagis exigeix una reducció dràstica de la mobilitat, però això té repercussions immediates en el sistema econòmic. Un sistema econòmic que no és només el de les grans companyies o les de l’Ibex 35, sinó que sobretot es refereix a l’economia de les persones, “la de la gent que pateix per si perd la feina, per si ja l’ha perdut o per si dubta que torni a trobar-ne”.


La situació de Catalunya davant del SARS-CoV-2 és prou complicada. A hores d’ara s’han contagiat uns 170.000 catalans, més d’un 2,% de la població, i han mort 13.400 persones, gairebé un 8% del contagiats. Cada dia es registren nous contagis, per sobre del miler, fet que comporta una situació de risc, inestable, que pot comportar greus conseqüències sinó s’acaba controlant. Per això el Dr. Argimon, va incidir en la situació de Madrid. Madrid és un nus de comunicacions i centre de negocis important a més de ser la capital d’un estat que concentra molta activitat ministerial i financera. Per això molts catalans es desplacen diàriament a Madrid, i molts madrilenys venen cada dia a Barcelona. En aquest sentit, i atesa la situació de descontrol de la pandèmia a la capital, Argimon reclama que es limiti la mobilitat a Madrid per evitar noves i afegides complicacions a la situació prou difícil que es pateix a Catalunya. Segurament, al referir-se a Madrid, el Dr. Argimon tenia al cap la situació crítica que està patint La Cerdanya a conseqüència de l’allau de barcelonins que l’han envaït aquests mesos d’agost i setembre... 

 

Tanmateix a casa nostra tenim deures a fer. Alguns ciutadans van pel carrer amb la mascareta mal posada, o se l’abaixen per parlar per el mòbil, o se la treuen asseguts en un bar o en trobades amb amics i familiars. Cal una major disciplina per part de la ciutadania a l’hora de seguir les recomanacions dels experts. És cert que una bona part de la població compleix les normes establertes per el Govern, però cal millorar sobretot en aquest nucli de ciutadans reticents a fer cas a allò que se`ls digui, ho digui qui ho digui.  

 

Segons expliquen veus autoritzades, aquesta segona onada de Covid-19 que estem patint, té els seus orígens en el Pla de des-escalada, estructurat en diferents fases per el govern espanyol, i que vàrem viure durant els mesos de maig i juny. Un Pla ben concebut, aplicat però massa ràpid, i sense el rigor que hauria esta necessari; un fet que no va permetre que els bons resultats derivats del confinament dels mesos de mars i abril es consolidessin. Avançar de fases va ser molt senzill per a les comunitats autònomes, apressades per la indústria turística que volia evitar un estiu nefast per als seus negocis. Sense un sistema de rastreig eficient i ben estructurat, no s’haurien d’haver autoritzat els canvis de fase que havien de portar-nos a una “nova normalitat” que ha resultat ser tan anormal com la del més de mars.


Només amb la implicació de cada un de nosaltres, de tothom, podrem acabar amb aquest malson que està causant tants desastres en la salut dels ciutadans, però també a moltes famílies que veuen com algun dels seus membres pot perdre la feina amb les conseqüències tan negatives que tot plegat comporta. Per això, veient les baralles dels polítics madrilenys a l’hora d’afrontar la batalla contra el virus, no queda més que demanar-los-hi que tinguin un gram de seny, que es deixin de discussions, que s’assessorin amb experts, i que prenguin la millor solució per la salut dels madrilenys i dels ciutadans de tot l’Estat. Si us plau, prou de baralles i més solucions efectives per a la població. Gràcies    

1 comentari: