divendres, 9 d’octubre del 2020

La vaga dels MIR continuarà una setmana més, com a mínim

 

Els MIR que es formen a Catalunya han decidit prorrogar una setmana més la vaga en la que reclamen millores en els àmbits formatiu, retributiu i laboral. Davant d’aquesta situació, a les portes d’una segona onada de la Covid-19, els metges especialistes en formació hauran d’explicar molt bé a la ciutadania, perquè mantenen una vaga quan l’oferta de l’ICS i les patronals del sector supera allò que els MIR d’altres autonomies han acceptat com a bo per desconvocar les vagues respectives. Aquesta nova vaga, que afecta als hospitals de l’ICS i als seus centres de primària a més dels hospitals i centres de primària de les entitats concertades amb el CatSalut, està prevista dur-la a terme del 19 al 24 d’octubre propers. Just la setmana següent de la vaga convocada per al metges d’assistència primària de l’ICS.   


De nou, cal denunciar que aquesta és una vaga amb motivacions polítiques, més enllà de les raons adduïdes per dur-la a terme. El fet que els MIR en vaga reclamin una “solució política” a la consellera Vergés, posa de manifest les seves intencions reals: crear un conflicte polític al sector sanitari. No es tracta de millorar la formació que reben, no es tracta de millorar les seves condicions laborals, tampoc es tracta de millorar les retribucions que perceben. Si aquests fossin els motius reals de la vaga, les ofertes de l’ICS i de les patronals responien a una bona part de les seves demandes. Per tant el verdader motiu de la convocatòria, que ve teledirigit des de l’Estat, passa per generar mal ambient a Catalunya ara que s’apropen unes eleccions. 



Venen eleccions a Catalunya, cert, però també hi ha altres factors, que segons algunes veus, podrien justificar aquesta situació de vagues a la sanitat pública catalana. D’una banda s’apunta a les properes eleccions a la cúpula del sindicat Metges de Catalunya com un dels motius generadors d’aquesta inestabilitat, i de l’altre hi ha qui posa damunt la taula la possible transferència a la Generalitat de les competències en formació sanitària especialitzada, és a dir dels MIR, que alguns estaments de la caverna madrilenya voldrien evitar, i entre ells, com no, el  CESM. Per cert hi ha certa analogia entre els logos dels vaguistes catalans i el dels vaguistes coordinats per el CESM (Confederación Estatal de Sindicatos Médicos).  




Malgrat les negociacions que hi ha hagut al voltant de les demandes dels MIR, dins del procés de mediació i fora d’ell, malgrat l’oferta duta a terme per l’ICS i les patronals que dona resposta a moltes de les reivindicacions dels vaguistes, i malgrat els contactes informals entre algun representant dels MIR i emissaris de màxima confiança de la consellera Vergés, no hi ha hagut manera: els metges especialistes en formació continuen enrocats en una postura de tot o res, desafiant a l’autoritat sanitària i obeint consignes de Madrid de les que no hi és aliè la possibilitat que el sistema MIR sigui transferit a Catalunya, tal com va denunciar fa uns mesos el CESM.


Sigui com sigui, i siguin quines siguin les autèntiques raons de la vaga, el sindicat Metges de Catalunya ha presentat al departament de Treball la notificació d’aquesta nova vaga, amb l’amenaça de repetir-la de forma indefinida cada tres setmanes si el departament de Salut no fixa els criteris ni facilita els recursos que possibilitin un acord. Evidentment, per Metges de Catalunya arribar a un acord vol dir acceptar si o si les seves condicions. 

 

La vaga afecta a més de 4.000 metges residents tant dels hospitals de la xarxa hospitalària d’utilització pública com de la xarxa d’assistència primària. Els metges denuncien precarietat laboral i salarial i exigeixen una millora qualitativa en la seva formació. Una formació que per altre banda i segons moltes opinions, és reconeguda com una de les millors del món.

 

Val a dir que aquesta postura tan intransigent adoptada per el col·lectiu de metges especialistes en formació podria estar relacionada amb el compromís adquirit per el govern espanyol (PSOE- Unidas Podemos) de transferir a la Generalitat de Catalunya les competències en matèria de formació MIR. En concret, l’acord de govern signat entre aquests dos partits indica que “Daremos cumplimiento a los dictámenes del Tribunal Constitucional y traspasaremos a la Generalitat aquellas competencias pendientes ya reconocidas en el Estatut de Cataluña en materias como la gestión de becas universitarias o la formación sanitaria especializada” 


Aquesta possibilitat ha enervat extraordinàriament els ànims de les estructures més carques de l’Espanya del règim del 78, que estan disposats a impedir amb totes les seves capacitats que aquest traspàs es materialitzi. En aquest sentit hi ha una “Associación Española de Médicos Internos Residentes” que no queda clar quin paper està jugant en aquest conflicte a Catalunya, però que està al darrere amb el propi CESM de qui depèn, de les vagues que els MIR han fet a altres comunitats de l’Estat, en les que han acabat acceptant acords de sortida de vaga per sota del que s’està oferint avui als MIR de Catalunya. Per cert, aquesta associació, lligada a la CESM, està del tot en contra d’aquesta transferència a la Generalitat i defensa que “el MIR debe ser competència estatal y en ningún caso autonómica”

 

A veure si la cosa va per aquí, i Metges de Catalunya està fent, sense saber-ho, la feina bruta a la CESM? O potser l’explicació correcte està en aquestes eleccions en el sí del sindicat que està previst celebrar l’11 de novembre? I si fossin les dues coses a la vegada? 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada